OPC yani açılımı sıradan Portland çimentosu olan bu çimento türü tüm genel beton yapılar için uygun olan ve en yaygın şekilde kullanılan çimento türüdür. Yılda yaklaşık 3,8 milyon metreküp yıllık küresel üretimi ile dünya çapında en yaygın üretilen ve kullanılan çimento türüdür.
Puzolanik özelliğinden dolayı, bu çimento tipi sülfatlı sulara dayanıklıdır. Sülfatlı sulara maruz kalabilecek tüm inşaat alanlarında kullanılabilir. Kullanım Alanları: Sıva, harç, şap uygulamaları, yapı ve tamirat işlemleri, sülfat içeren ortamlarda yapılan beton işleri.
Hızlı reaksiyon süresi ve yüksek hidratasyon ısısı soğuk havalardaki uygulamalarda fayda sağlamaktadır. Ayrıca hazır beton tesisleri, püskürtme beton uygulamaları, grout beton, derz, harç, sıva ve şaplarda kullanıma uygundur.
En çok kullanılan çimento tipleri Portland Kompoze Çimento, Katkılı Çimento, Cüruflu Çimento ve Sülfata Dayanıklı Çimento'dur, bunun dışında özel amaçlar için Beyaz Portland Çimentosu ve diğer bazı tip çimentolar kullanılmaktadır.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
CEM II/B-LL 32,5 N Portland Kalkerli Çimento (TSE EN 197-1) Genel kullanıma uygun kalker katkılı portland çimentosudur. EN 197-1 standardına uygun olarak %65-79 arasında klinker içeriğine sahip, %21-35 arasında kalker ve priz düzenleyici olarak alçı kullanılarak üretilmektedir.
OPC yani açılımı sıradan Portland çimentosu olan bu çimento türü tüm genel beton yapılar için uygun olan ve en yaygın şekilde kullanılan çimento türüdür.
Demir-çelik endüstrisinin bulunduğu bu ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de yüksek fırın cürufları, çimento ve hazır beton üretiminde gittikçe artan bir oranda kullanım alanı bulmaktadır. % 55'e varan oranlarda yüksek fırın cürufu (YFC) içeren çimentolar hazır betonlarda kullanılabilmektedir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Kullanım Alanları
Grout harcı, sıva, tamirat işleri gibi genel kullanıma uygundur.
TS EN 197-1 standardı içerisinde 5 ana tip olmak üzere 27 farklı tip çimento, katkı tiplerine ve katkı miktarları ile dayanım sınıflarına göre tanımlanmaktadır.
CEM I 42,5R
Portland çimento klinkerinin , priz düzenleyici olarak alçı taşı ile birlikte öğütülmesinden elde edilen çimento tipidir. Su ile karıştırıldığında belli bir süre sonra donarak dayanım kazanan üründür.
İç piyasada %81,3 oranı ile en fazla kullanılan çimento dayanım sınıfı 42.5'dur. Bunu %17,5 ile 32.5, % 1.4 ile 52.5 dayanım sınıfı takip etmektedir. En fazla kullanılan çimento cinsi yaklaşık 33 milyon ton ile CEM I 42.5'dur.
Betonarme yapılarda minimum çimento miktarı Cmin=300 kg/m3 ten aşağı olamaz.
DARACON C30/37, şantiyede beton dökümleri için çimento, agrega, katkı maddeleri içeren, silindir kalıplarda 30 N/mm2, küp kalıplarda 37 N/mm2 mukavemet veren, kullanıma hazır paketler halinde kuru hazır beton harcıdır.
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
kg/m3,Çimento 500 kg/m3,Su : 225 kg/m3.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
1975 – Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik yayımlandı. (Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde C18'den düşük nitelikte beton kullanılamaz.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri