Çimento bazlı malzeme olan beton yalıtkan özelliklere sahiptir ve elektriksel iletkenliği çok düşük seviyelerdedir.
Yalıtkan ne demek? İletken beton nedir konusuna değinmeden önce; klasik bir beton tasarımı agrega (iri+ince) ve çimento içeren yani normal bir beton, bu malzemelerin yalıtkan olması nedeniyle, elektriksel akım iletme ihtimali yoktur.
Isı yalıtkanlarını oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok fazladır ve tanecikler düzensizdir. Isı yalıtkanları kısa sürede çok az miktarda ısı iletirler. Tahta, plastik, beton, hava ısı yalıtkanıdır.
Tahta, plastik, beton, hava ısı yalıtkanıdır. Plastik köpük, cam yünü, asbest, çift camlı pencerelerdeki hava boşluğu, termoslardaki iç ve dış yüzey arasındaki havasız ortam ısı yalıtımı için kullanılır.
Seramikler yalıtkan bir madde olarak bilinmektedir ve elektrik enerjisi ile ısı enerjisini iletmemektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir. Elektronları atomlarına sıkı olarak bağlıdır.
Yalıtkan maddelerin örnekleri arasındaysa plastik, cam, tahta, teflon, porselen, kâğıt, seramik, mika, kauçuk, bakalit, saf su, şekerli su ve gazlar vardır. Maddelerin iletkenlik ve yalıtkanlık özelliklerinden günlük hayatta çeşitli amaçlarla yararlanılır.
Isı Yalıtımı
Özellikle ısı direnci yüksektir ve -50/+1000 oC aralığında kullanılabilmekte olan bir malzeme olarak yanmaz malzeme sınıfındadır. Taşyünü zamanla bozulmayan ve kaybolmayan bir yalıtım malzemesidir.
Gaz beton, her türden tuğla ve bimsblok, yapı malzemesidir, ısı yalıtım malzemesi değildir.
Cam yünü, bir ısı yalıtım malzemesi olduğu kadar aynı zamanda ses yalıtımında da etkili bir malzemedir. Isı için oldukça yüksek bir yalıtım düzeyi sağlarken ses içinde akustik düzenleme sağlar. Malzeme yapısı gereği geniş kullanım alanları mevcuttur ve çok tercih edilmektedir.
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
Tanecikler birbirinden ne kadar uzaksa maddenin ısıyı iletme hızı o kadar azdır. Tahta kaşığı oluşturan tanecikler birbirine uzak olduğu için ısının yayılma hızı düşüktür.
Duvarlarda kullanılan köpük polistiren ısı yalıtımının dengede olmasını sağlar. Binalarda yapılan ısı yalıtımı bir nevi dış cephe kaplamadır.
Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir.
Alçı Levha.
Hafif, yangına dayanıklı, ses yalıtkanlığı iyi bir malzeme olan alçı levha, istenilen biçimi alabilirliği, kolay ve çabuk uygulanabilirliği gibi nedenler ile inşaat ve dekorasyon işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Genel olarak bilinen en iyi iletken bakırdır. Bunun sebebi ise gümüş haricinde, en yaygın kullanılan iletken metal olmasıdır.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Çizelge 1'den görüldüğü gibi, Blokbims elemanı yaklaşık 96 saat gibi bir sürede suya doygun hale gelerek maksimum % 23,84 oranında su emdiği gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, aynı zaman diliminde tuğla malzemenin % 19,26′ lık bir su emme yüzdesine ulaştığı görülmüştür.
perlit, mantar, sentetik elyaflar, odun lifi, yonga, rende talaşı, vb. Prese edilmiş kamış levhalar, amyant levha, boşluklu beton, gaz beton, delikli tuğla, boşluklu briket, bims tuğlalar, asmolen gibi malzemelerdir.
Altın, bakır ve gümüş gibi elektriği ilettiği - aktardığı için iletken maddeler grubunda yer alır.
Toprak çok büyük kütleli iletken bir kitledir ve bütün elektrik tesislerinin bulunduğu binaları veya açık hava tesislerini sinesinde taşır. Arızasız bir şebeke işletmesinde toprak üzerinden önemsiz derecede küçük akımlar geçer.
İnşaat malzemesi, kâğıt ve yakıt yapımında ham madde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tahta yalıtkan bir maddedir. Tahtanın biraz ıslatılmış hâli ise iletken olur.
Yalıtkan maddeler elektronları ile elektriği tutan maddelerdir. Yalıtkan maddeler arasında porselen, seramik, plastik, kauçuk, cam ve karton yer alır.
E Al, alüminyumdan üretilen dünya çapında en önem li iletken malzemedir ve yapısı ve yarı mamul olarak mekanik dayanım değerleri bakımından uluslararası normlaştırılmıştır.
- Yanıcı değildir, alev almaz. - Yalıtkandır, aynı zamanda ısı izolasyonuda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri