bey - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bég “reis, şef, soylu kişi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Soğdca bg “bey, reis, rabb, tanrı” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen baga veya bağa sözcüğü ile eş kökenlidir.
Bey sözcüğü Arapça kökenli olup birden çok anlam içermektedir. Erkek özel isimlerinin yerine kullanıldığı gibi, sonunda saygı sözcüğü olarak da kullanılmaktadır.
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
Türkçe sözcük, Çekimli ad halinde efendi sözcüğünün 1. tekil şahıs sahiplik ve yüklemcil şekli anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan efendim kelimesi IPA: /efenˈdim/ anlamındadır. Türkçe sözcük, Ünlem halinde Bir sesleniş karşısında "buradayım" anlamında kullanılır anlamına gelir.
İngilizce bye-bye "veda sözü" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İngilizce aynı anlama gelen good bye deyiminden türetilmiştir. Bu sözcük İngilizce God by thee ""tanrı yanında", a.a." deyiminden türetilmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
bye-bye ünl. bye-bye! ünl. hoşça kalın!
Bay, erkeklerin ad veya soyadlarının önüne gelen saygı sözcüğüdür, bir nevi kadınlarda kullanılan "bayan"ın erkekler için olan kullanımıdır. Ancak daha yaygın olarak, addan sonra kullanılan bey sözcüğü nedeniyle bu anlamı arka planda kalmıştır.
AŞK KELİMESİNİN KÖKENİ NEDİR? Aşk kelimesi Arapça 'aşaka "sarmalamak, sıkıca sarılmak ve aşık olmak" kelimesinden gelmektedir. Zamanla 'ışk "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" kelimesine dönüşen bu sözcük Osmanlıca'da da ışk halini korumuş, zamanla dilimize aşk olarak yerleşmiştir.
Türk - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe türük “bir kavim adı” sözcüğünden evrilmiştir.
dünya - Nişanyan Sözlük. Arapça dnw kökünden gelen dunyāˀ دُنْياء “yeryüzü” sözcüğünden alıntıdır.
Fransızca balcon “bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yüksek Almanca balko “mertek, kütük, taşıyıcı ağaç” sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe çocuk “yavru, özellikle domuz yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
Hatun: Kağan/Hakan 'ın hanımına denir.
Eski Türkçe bég “reis, şef, soylu kişi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Soğdca bg “bey, reis, rabb, tanrı” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Eski Türkçe bay “zengin” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçede öteden beri "zengin kişi, mal sahibi" anlamında kullanılan bay sözcüğü 1934 Ekim ayında Kırgızca ve Kıpçakça bazı örnekler kanıt gösterilerek (bey sözcüğü yerine) hitap deyimi olarak kullanıma sokulmuştur. bay: zengin, ganī, māldār, māllü, vul.
Meşrutiyet'ten sonra orduda binbaşı ile miralay (albay) rütbesi arasında görev yapan subaylar bey unvanı ile anılırdı. Cumhuriyet devrinde 26 Kasım 1934 tarih ve 5290 sayılı kanun gereğince çeşitli unvanlar gibi bey unvanı da kaldırılmıştır.
Türk adı ilk kez Gök Türk dönemine ait yazılı belgelerde ortaya çıkmaktadır. Bu döneme ait belge- lerde Türk adına hem tek heceli hem de iki heceli Türük şeklinde rastlanılmaktadır. Bu ad sonra tek heceli hale dönüşerek, Türk halini almıştır. Çin kaynaklarında geçen Tu-kue adı Türk adı karşılığında kullanılmıştır.
Ancak Türk sözcüğü, Çin kaynaklarında; 丁零 (Pinyin: dīng líng), 丁霊 (dīng líng), 敕勒 (chì lè), 鉄勒 (tiě lè) şeklinde kullanıldığı düşünülmektedir. 10. yüzyıla ait Uygurca metinlerde Türk, "güç, kuvvet" anlamında kullanılmıştır.
Türk adı ilk kez Gök Türk dönemine ait yazılı belgelerde ortaya çıkmaktadır. Bu döneme ait belgelerde Türk adına hem tek heceli hem de iki heceli Türük şeklinde rastlanılmaktadır. Bu ad sonra tek heceli hale dönüşerek, Türk halini almıştır. Çin kaynaklarında geçen Tu-kue adı Türk adı karşılığında kullanılmıştır.
Eski Türkçe yaşuk “ışık, güneş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaşu- “ışımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
aş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āş “yemek, özellikle haşlama yemek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Farsça ve Orta Farsça aynı anlama gelen āş sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen āsa- sözcüğü ile eş kökenlidir.
Örnek kelimesinin aslı, Türk diline Ermenicenin aracılığı ile Orta Farsça'da geçen orinak'tır. Kuruluş ve kullanılışı yanlış olan, örneğin de Ermenice'deki or nagın'ın aynıdır. Bu bakımdan örneğin değil, örnek olarak demek ve yazma gerekir.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
3. Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya ünvan sözleri büyük harfle başlar: Uzak Doğu'dan gelen heyeti Vali dün kabul etti.
Bey TDK güncel çevrim içi sözlüğündeki ilk anlamıyla kullanıldığı zaman, sözcüğün baş harfi büyük olarak yazılmalıdır. Yani cümle içerisinde kişi adından sonra kullanılan bey kelimesinin baş harfi büyük olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri