Arıların yaptığı bal süzülerek bir süre bekletilir ve ortaya eşsiz beyaz bal çıkar. Süzme bala göre daha koyu olan bu balın tadı da oldukça yoğundur. Rengi mevsimin nasıl geçtiğine ve arıların gezdiği çiçeklerin renklerine göre değişse de bu bal genellikle parlak ve krem rengidir.
Beyaz bal veya krem bal olarak adlandırılan bal direkt kovandan alınan bir arı ürünü değildir. Akışkan olarak kovandan çıkan balın bala zarar vermeyecek bir kristalizasyon işlemi ile renk ve form değiştirmesidir.
Aslında çok eski zamanlardan beri varlığı bilinen, hatta üretildiği dönemler nedeniyle halk arasında "mart balı" olarak da anılan bir bal o. Kafkas arıları olarak bilinen arı türü tarafından üretilen bu balın beyaz renkli olmasının tek nedeni de arı türü değil.
Mart balı olarak da bilinen beyaz bal çoğu kimsenin daha önce hiç tatmadığı hatta adını bile duymadığı bir şifa kaynağıdır. Rengiyle, yoğunluğuyla ve tadıyla diğer ballardan oldukça farklı olan bu bal zengin bir vitamin deposudur.
İlgili 23 soru bulundu
Beyaz bal doğrudan kana geçerek kanı temizler, kan dolaşımını hızlandırır. Kanın pıhtılaşmasını ve damar tıkanıklıklarını engelleyerek damar sertliğini önleyebilir. Kansızlığa karşı şifa kaynağıdır. Kalp rahatsızlıklarına ve kalp krizi riskine karşı koruyucu olabilir.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Ardahan ve Artvin dolaylarında üretilen beyaz bal dünyanın en önemli arı ırklarından olan Kafkas arısı tarafından yapılır.
Süzme ve petek fark etmeksizin belli bir sıcaklığın altına düşen bal donar. Balın donma sıcaklığına bakıldığında bal buzlukta donmaktadır. Ancak sürekli donan ve çözülen bal bir süre sonra içeriğindeki kaybedebilmektedir.
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar - Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü.
Doğal arılardan üretilen bu doğal beyaz bal çocuklar içinde faydalıdır. Öksürük için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Ordu son yıllarda Türkiye bal üretiminin yaklaşık %16'sını karşılamaktadır. Aynı zamanda Ordu ilinin arılı kovan sayısı dünyadaki 85 ülkeden, bal üretim miktarında ise 105 ülkeden daha fazladır (FAO, TÜİK).
Renk ve Kıvam
Gerçek balın rengi ve kıvamı, arıların ne tür çiçeklerden nektar topladığına ve mevsime göre değişebilir. Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
En yaygın şifalık ballar arasında kekik balı, çam balı, lavanta balı, adaçayı balı, kestane balı ve ıhlamur balı yer almaktadır.
Koyu renkli ballar antioksidan bakımından çok zengin. Açık renkli ballarımız da anti mikrobiyal aktivitece çok zengin olabiliyor. Dolayısıyla bu balların enfeksiyon oluşturan bakterilere karşı anti bakteriyal yani antibiyotik etkileri yüksek" açıklamasında bulundu.
Süzme bal petekten süzüldükten sonra bir süre bekletilir. Bu süreçte balın içindeki polenler yapısal olarak yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucunda bal, polen türüne ve miktarına da bağlı olarak beyaz bal halini alır. Süzme balın içindeki polen miktarı ne kadar fazlaysa bal da o kadar beyazlaşır.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor. Şekerlenme, balın glikoz, fruktoz ve su miktarına bağlı olarak gelişiyor.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
En düşük öldürme potansiyeline sahip olan bal Kazdağları bölgesinden çiçek balıydı. En yüksek olan da yine Kazdağları'ndan, özellikle meşe palamudunun yaygın olduğu ormandan elde edilen 'siyah bal' dediğimiz çeşitti. Bu balın temel özelliği, siyah rengiyle orantılı olarak çok fazla fenolik içeriğe sahip olmasıydı."
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri