Boş kan tüpü, tıbbi laboratuvar testleri için kullanılan bir tür kan örnekleme tüpüdür. Boş kan tüpü, kan numunelerinin toplanmasına ve taşınmasına yardımcı olur. Bu tüplerin içindeki özel kimyasallar, kanın koagülasyonunu engeller ve numunelerin doğru şekilde analiz edilmesini sağlar.
Bu tüpler plazmanin hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır. Mor Kapaklı EDTA'lı Tüpler: Hastanın tam kan sayımı sonuçlarının kontrolünde kullanılır. Mavi kapaklı Koagulasyon Tüpleri :Kanın pıhtılaşmasını ölçmede kullanılmaktadır. Gri Kapaklı Glikoz Tüpleri :glikoz ve laktat tespiti için uygundur.
Kan kültür şişesi (Mutlaka ilk sırada yer almalıdır.)
Cam tüp kullanıldığında kırmızı kapaklı tüp ilk alınır. üzerindeki seviye çizgilerine dikkat edilmelidir. Bu çizgiye kadar kan alındıktan sonra tüpler 4-5 kez yavaşça alt üst edilmelidir.
Serum tüpleri (Sarı-Kırmızı); Biyokimya-Hormon-Mikrobiyoloji-Seroloji-İmmunoloji-Kan Bankası gibi birçok test için kullanılır. Heparinli (Yeşil) tüpler; NT-ProBNP ve Plazma gerektiren diğer analizler biyokimya analizleri için kullanılır.
Kan kültürü tüpleri, • mavi ya da siyah kapaklı sodyum sitratlı tüpler, • kırmızı veya sarıkapaklı katkılı ya da katkısız serum tüpleri • yeşil kapaklı heparinli tüpler, • mor kapaklı EDTA'lı tüpler, • gri kapaklı glikoliz inhibitörlü tüpler sırası ile alınmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Sarı kapaklı tüpler: Özel Jel formülasyonu sayesinde serumu kandan ayrıştırır ve serum elde edilmesini sağlar. Genellikle; Hormon, Biyokimya ve Mikrobiyoloji analizleri için kullanılır. Yeşil kapaklı tüpler: Lityum heparin sayesinde kan ile plazmayı ayırarak, plazma elde etmek için kullanılır.
2 mL tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır. Tüplerin içerisinde pıhtı oluşmaması için kan alınır alınmaz tüp 5-6 kez yavaşca alt üst edilerek karıştırılır. Çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan alımı esnasında kanın işaretli çizgiye kadar doldurulmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Hastadan kan alındıktan sonra hiç bekletilmeden mor kapaklı edta'lı tüplere (tüpteki işaretli çizgiye kadar) yaklaşık 2 ml kan konulur. Kanın tüpe aktarılmasındaki gecikme pıhtılaşmaya ve yanlış sonuçlara neden olabilir.
Sarı kapaklı Jelli Tüpler: Biyokimya laboratuarlarında yapılan testler için gerekli olan kani almakta kullanılır.Bu tüpler serum ile plazmanın hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır. 5.1.
Tüp: Mor kapaklı EDTA'lı tüp • Tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır. Tüplerin içerisinde pıhtı oluşmaması için kan alınır alınmaz tüp 5-6 kez yavaşca alt üst edilerek karıştırılır.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
Resim 1. Kan sayımı ve çevre kanı yayması için kullanılan mor kapaklı EDTA'lı tüpler (10 mL, 3 mL ve 1 mL), pıhtılaşma testlerinde kullanılan çeşitli büyüklükteki (1 mL, 5 mL ve 3 mL) mavi kapaklı sitratlı tüpler.
Vacusera Koagulasyon Tüpleri kan pıhtılaşma testleri için kullanılır.
Tam Kan Sayımı (hemogram) testi nasıl yapılır? İç Hastalıkları (Dahiliye) doktorunun yönlendirmesinden sonra kolunuzdaki bir damardan, parmak ucundan, el üzerinden bir damardan, yenidoğan bebekler için topuktan özel bir tüpe kan örneği alınır.
Hba1c testi için kan numunesi hematoloji laboratuvarında kan sayımı için kullanılan EDTA'lı tüpe alınır.
Beta HCG testi, basit bir kan testi ile yapılabilir ve laboratuvar koşullarına göre değişmekle birlikte genellikle aynı gün içerisinde sonucu alınabilir. Beta HCG testine ek olarak farklı testlerin de uygulanması gerekmiyorsa, tek tüp kan örneğinin alınması yeterlidir.
Mor kapaklı tüplerin içinde bulunan EDTA adı verilen madde sayesinde, kanın tüp içinde pıhtılaşması engellenir. Alınan kanın bir kısmının parçalanmasıyla kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan hemoglobin molekülünün hücre dışına çıkması sağlanır.
Kırmızı Kapaklı Tüpler:
Biyokimya laboratuvarlarında yapılan testler için gerekli olan kanı almakta kullanılır. Bu tüpler plazmanın hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır.
3) Kan vacutainer ile alınacak ise mutlaka gri kapaklı, (6 mg. NaF ve Na2EDTA 12 mg. 4ml'lik tüpler için) içeren tüplere alınmalıdır. 4) Kan eğer enjektör ile alınacak ise, pıhtılaşmadan hemen gri kapaklı, NaF (sodyum florur) ve Na2EDTA içeren tüpe aktarılmalıdır. 5) Tüp ağzı kesinlikle açılmamalıdır.
Tüp: Mavi kapaklı sitratlı tüp Kan örneği 9:1 oranında sodyum sitrat içeren mavi kapaklı tüplere alınır. Venöz kan alımı esnasında damara ilk seferde zorlamadan girilmeli, turnike çok sıkı olmamalıdır.
Hastalıkların erken teşhisi ve aşamalarını yakalamak için de yapılır. Hemogram, Tam Kan Sayımı, CBC'de Nelere Bakılır? CBC testi için kan damarlarından enjeksiyon iğnesi yardımıyla kan alınır. Alınan bu kan doğrudan pıhtılaşmasını önleyen özel bir test tüpüne aktarılır.
Tam Kan Sayımında Hangi Değerlere Bakılır? Kandaki kırmızı hücre, beyaz hücre ve trombosit sayısı ölçülür. Kırmızı kan hücrelerinin boyutu ve ortalama boyu hesaplanır. Kırmızı kan hücrelerinden (hematokrit) oluşan kan oranı hesaplanır.
Yani memenin alındığı taraftaki koldan kan almamak gerekli. Çünkü hastanın lenf dolaşımı iyi olmadığından bu hastalarda enfeksiyon riski yüksek ve sağlıklı kan alınmayabilir, damara zor girilebilir, ödem olur. Pediatri, onkoloji, geriatri gibi hasta gruplarında kan alım prosedürleri çok kolay değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri