Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Sarı leblebi mi? Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Besin değeri de oldukça yüksektir. Sarı leblebinin kilo alımına etkisini tek tek açıklamak daha iyi olur: Sarı leblebi, diyet lifi içermektedir. Bu özelliği de kilolarından rahatsız olan ve diyete başlayan kişiler için etkilidir.
Beyaz leblebi ve sarı leblebi arasında farklar vardır. Beyaz leblebi sarı leblebiye göre daha az yağ içerir. Sarı leblebi gördüğü pişirme ve kavurma işlemlerden ötürü beyaz leblebiye göre daha büyüktür. Beyaz leblebinin küçük olması da bekletilme sürecinden kaynaklanır.
Sarı leblebi en meşhur leblebi çeşididir. Koyu sarı rengi ve siyah benekleri ile oldukça dikkat çekici bir görüntüye sahip olan sarı leblebiler, lezzetin en güvenli durağıdır. Nohudun kavrulması ile elde edilen sarı leblebiler, hem sağlıklı hem de oldukça düşük kalorili atıştırmalıklardır.
İlgili 35 soru bulundu
Sarı leblebi her ne kadar daha çok tüketilse de aslında diyette beyaz leblebi yemek daha yararlıdır. Kabuklarından ayrılarak yapılan leblebinin besin değerlerinde, liflerinde kayıplar meydana gelir. Beyaz leblebi daha fazla protein ve lif içerdiğinden sizi daha uzun süre tok tutabilir.
Beyaz Leblebi (Nohut) Faydaları
Beyaz leblebi kan basıncını dengeleyerek kalp rahatsızlıklarının önüne geçer. Sindirimi kolaylaştırır, kemik ve saç sağlığını güçlendirir. Zengin protein kaynağı olmasının yanında yoğun lif yapısına da sahip olduğu için tok tutar ve kilo vermekte yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini destekleyen beyaz leblebi vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı korur. Beyaz leblebide bulunan yağlar, cildin beslenmesini sağlayarak yaşlılık etkilerini minimuma indirir. İçeriğindeki kalsiyum nedeniyle kemik ve diş gelişimini destekler. Anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir.
İçerisinde barındırdığı zengin A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir. Lif bakımından zengin olan sarı leblebi; kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.
Midedeki asit oranını dengeleyen beyaz leblebi, mide ekşimesi ve yanmasına iyi gelmektedir. Kemik sisteminin gelişimini sağlayan beyaz leblebiyi, henüz gelişim çağında olan çocuklar mutlaka tüketmelidir.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.
İdeal miktarı aşılmadığı sürece her gün beyaz leblebi tüketmek sağlığa faydalıdır. Her gün bir avuç beyaz leblebi yemek yeterli olacaktır. Kilo vermek için diyet yapıyorsanız ara öğünde yemek için bir avuç beyaz leblebi tercih edebilirsiniz.
Önemli bir not: Leblebinin faydalarını saydık ama söz etmeden geçmek olmaz: Leblebi aşırı miktarda tüketildiğinde mide ağrısı, kramp, bağırsaklarda şişkinlik ve gaz gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketmemeli ve ölçülü davranmalısınız.
Sarı leblebinin faydaları kolesterolü düşürmeden kilo vermeye kadar oldukça geniş bir yelpazeye uzanmaktadır. Oldukça faydalı olan bu baklagil lif, çinko, bakır, beta-sitostero açısından oldukça yüksektir. Ayrıca, sahip olduğu çok sayıdaki yeteneği içerdiği demir mineraliyle ilişkilidir.
Beyaz leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen beyaz leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
Leblebinin içerdiği karbonhidratlar, vücut tarafından yavaşça sindirilir ve kana yavaşça karışır, bu da kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesini engeller. Yani, sarı leblebi kan şekerini istikrara kavuşturmak için hızlı bir enerji kaynağı olarak değil, daha uzun süreli enerji sağlayıcı olarak tercih edilir.
Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
100 gr. için Besin Değeri :
Karbonhidrat = 80.89 gr. Toplam Yağ = 2.54 gr. Şeker = 36.4 gr.
Leblebi şeker hastaları için en uygun kuruyemişlerden bir tanesi. Kandaki şeker seviyesinin sağlıklı bir düzeyde tutulmasına yardımcı oluyor. İçerdiği bol miktarda lif, besinlerin çok daha kolay parçalanmasına ve sindirilmesine yarıyor.
Kimyasal yöntemler kullanılarak üretilen beyaz leblebinin beyazlığını arttırmak için titanyum dioksit gibi katkı maddeleri kullanır. Bu katkı maddelerinin sağlığa zararlı olduğu ve Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandığı bilinmektedir.
Demir eksikliğine iyi gelir, kansızlık hastalığının tedavisine fayda sağlar. İçerdiği folik asit nedeniyle anne adaylarının tüketmesi faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir, stresi azaltır. Zengin vitaminlere sahip olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
Diyet listelerinde özellikle yer alan beyaz leblebiyi sabah aç karnına ya da ara öğünlerde tüketmek uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca, gece acıkmalarına karşı da son derece iyi gelen bir besindir.
Hazım sızlık ve s indirim problemlerini düzene sokmak için kullanılan beyaz leblebi eğer fazla tüketilirse bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve k abızlık oluşmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri