Saçlarınızın beyazlamasının nedeni yaşlanmayla birlikte hücrelerinizdeki melanin pigmentinin giderek azalmasıdır. Bu renk değişimine, alışmaktan ve boyamaktan başka yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Dolayısıyla ne koparma artma ya da azalma şeklinde bir etki sağlar, ne de koparmama.
- Saçları genç yaşta beyazlayan erkeklerin ise siyaha boyamasında bir sakınca yoktur. - Kadınlar için ise bu konuda bir kısıtlama getirilmemiştir. Kadınlar için dikkat edilmesi gereken husus, kadının saçını ve vücudunun diğer mahrem yerlerini yabancı erkeklere göstermemesidir.
BAZI HASTALIKLAR SAÇ BEYAZLAMASINA NEDEN OLABİLİR
Erken saç beyazlamasının birçok sebebi olmakla birlikte genetik yatkınlık çok belirleyicidir. Ayrıca bazı otoimmun hastalıklar; alopesi areata (saçkıran), vitiligo (ala hastalığı), vitamin B 12 eksikliği ve bazı tiroid hastalıklarında gözlenebilir.
Rüyada Beyaz Saç Teli Koparmak
Realitenizdeki diğer kişilerin hayatlarında olumlu değişiklikler yaptığını kabul ettiğiniz anlamına gelir.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
İlgili 31 soru bulundu
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Anemi; pernisiyöz anemi, vücutta B12 vitamini eksikliği ve kansızlık sorunlarına neden olur. Bu da saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olur. Özellikle çocuk yaşlarda ve ergenlik dönemlerinde saç beyazlaması sorunu yaşanıyorsa, mutlaka hasta kansızlık açısından araştırılmalıdır.
Saç siyahlaştıran şampuanların kullanımı normal şampuanlar ile birebir aynıdır. Duş esnasında veya haricen saç yıkama işlemi sırasında saç siyahlaştıran ürünleri tercih edebilirsiniz.
Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir.
Dökülen bir saç telinin yerine yenisi 6 - 10 haftada çıkar.
Sizi daha karizmatik, olduğunuzdan daha olgun ve görmüş geçirmiş gösterecek tek şey beyaz saçtır. Araştırmalara göre kadınların %72'si saçı beyazlayan erkekleri daha çekici buluyor. Eğer galerimize bakarsanız sebebini anlarsınız.
Genç yaşta saçların ani şekilde beyazlamasının tıbbi açıdan değerlendirilmesinde fayda vardır. Eğer altta yatan bir sebep bulunamadıysa, özellikle 20'li yaşlarda gerçekleşen saç beyazlaması çoğunlukla stres, kalıtım, sigara ve yetersiz beslenme sebebiyle olur.
Sanılanın aksine saçların beyazlaması sadece yaşa bağlı bir sorun değil birçok farklı faktörün birleşmesiyle her yaşta karşımıza çıkabilir. Birçok insanın problemi haline gelen saç beyazlamasında en önemli faktörün genetik olduğunu bilmeniz gerekir.
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi melanin adı verilen, deri, saç ve göz zarlarında oluşan biyolojik pigmenti IRF4 geni düzenliyor. Araştırmacılara göre Kromozom 6'da bulunan bu gen saçların beyazlaşmasına neden olan tek gen olmayabilir.
Muteber hadis kitaplarında zikredilen ifadelere göre, Hazreti Peygamberimizin (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) mübarek saç ve sakal-ı şeriflerinde mevcut olan beyazlıklar, göze batmayacak ve karşıdan fark edilemeyecek kadar az idi. Mübarek saç ve sakal-ı şeriflerine bakım yaptıkları zaman, beyazlıklar fark edilmezdi.
Atık saç doğaya karıştığında, birkaç yıl içerisinde yağmurla ve toprakla etkileşerek çözünmeye başlar. Çözünme esnasında da içerdiği karbon, nitrojen ve sülfürü tekrar doğaya bırakır.
Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, özellikle 30'lu veya 40'lı yaşlardan sonra saçlar incelir ve bir miktar sıklığı azalır. Bu süreç yaş ilerledikçe daha da artar, ancak çoğu zaman belirgin saç dökülmesi veya belirgin kellik durumuna gelmez.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
1) Hindistan Cevizi Yağı ve Limon Suyu Karışımı
Hindistan cevizi yağı ve limon suyu karışımı saçı koyulaştıracak reaksiyona neden olurlar. Limon, asidik ve antibakteriyel özellikleri sayesinde kepek tedavisine yardımcı olur.
Sarımsağın içerisinde yer alan bazı bileşenler saç rengini sağlayan pigmentlerin canlı kalmasına yardımcı olur. Böylelikle saçın beyazlamasını yavaşlatır.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
D vitamini eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir. D vitamini eksikliği genellikle yorgunluk ve vücut ağrıları ile ortaya çıkar. Vücudunuzdaki D vitamini eksikliğini önlemek için mutlaka güneş ışınlarından yararlanmanız gerekir. Kışın da takviye ürünler kullanabilirsiniz.
Dr. Shilpi Khetarpal, yılların merak edilen sorusu "stres saç beyazlatır mı?" sorusunun yanıtını verdi. Khetarpal, genetik ve stres dahil birçok şeyin saçların beyazlamasına neden olabileceğini, çoğu zaman saçın beyazlamasının stresle ilgili olmadığını; ancak beyazlamayı daha da kötüleştirebileceğini dile getirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri