Katalaz, saç pigmentini koruyan yüksek seviyede enzime sahiptir. Tatlı patates, havuç, kırmızı biber ve mantar gibi besinlerde bulunur. Bunun yanında sarımsak, soğan, brokoli, lahana, karnabahar gibi yiyeceklerde de katalaz bulunur. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek erken yaşta saç beyazlamasını önler.
Biyotin eksikliği genetik temelli olabilir, bunun yanında hamilelerde de ortaya çıkabilir. B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur.
Limon suyu ve Hindistan cevizi yağını karıştırıp saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Bu yöntemi düzenli olarak uyguladığınızda saçlarınızdaki beyazlamanın azaldığını görebilirsiniz. Köri yaprakları beyazlayan saçlar için doğal mucizeler arasında yer alır.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, beyazlayan saçların boyamadan doğal rengine dönmesinin mümkün olduğunu ortaya koydu.
B12, D, E vitamini ve biyotin eksikliği saçların erken beyazlamasına sebep olabiliyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının yanı sıra dışarıdan vitamin takviyesi alarak süreci destekleyebilirsiniz. Ayrıca bakır takviyesinin de saç pigmentleri üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Yetersiz, dengesiz beslenme sonucunda yaşadığımız vitamin eksiklikleri – özellikle Kalsiyum ve b12- belirti olarak saç beyazlaması olarak karşımıza çıkabilir. Estetik bir kayıp olarak gördüğümüz saçın beyazlaması aslında ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
6) Saç Beyazlamasını Önler
Çörek otu yağı beyaz saça faydaları sayesinde saç tellerinin eski rengine dönmesine yardımcı olabilmektedir. Çörek otu yağını sulandırarak içebilirsiniz. Çörek otu yağı saça nasıl uygulanır derseniz, saç diplerine ve tellere elinize aldığınız birkaç damla yağı masaj yaparak yedirebilirsiniz.
Saç beyazlaması kesin çözüm önerilerinden biri de ceviz kabuğu kürüdür. Bu kürü her ay 1 defa uygulayarak saçların doğal rengini koruyabilirsiniz. Saç beyazlamasına çözüm Suna Dumankaya tarafından da araştırılan bir konu olmuştur ve cevizden o da faydalanmıştır.
Melanin ve melanosit hücreleri saçın içindeki pigmentleri oluşturmak için gereklidir. Saçın beyazlaması B vitamini, folik asit, B6, biyotin ve özellikle B12 eksikliği ile alakalıdır.
Zeytinyağı sayesinde, kuru ve hasarlı saç derisi onarılarak kepek oluşumu engellenmiş olur. Dolayısıyla beyaz saç oluşumu azalır. Saçın nem ihtiyacını sağlayan ve aşırı güneşe bağlı yıpranmaya engel olan zeytinyağı, beyazlaşmaya başlayan saçların doğal rengine dönmesini sağlar.
Dr. İbrahim Saraçoğlu patates kabuğunun saç beyazları için etkili belirtiyor. Patates kabuğu ile hazırlanan saç kürü hem saçın beyazlamasını azaltacak hem de saçın beslenmesini sağlayarak daha sağlıklı gözükmesine katkı sağlayacak. Bu kür için her evde bulunan patatesin kabuklarını çöpe atmamak gerekiyor.
Saç beyazlamasını geciktirmede önemli rol oynar.
Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün! Yaşlandıkça, saçımızın orijinal rengi rengini kaybedip grileşiyor. Bunun nedeni melanin adı verilen pigmentin kaybı. Ancak yapılan araştırmalar saçlardaki grileşme sürecinin en azından geçici olarak geri alınabileceğini ortaya koyuyor.
Vitamin Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi
Kansızlık olmadan sadece demir depolarının azalması bile saç dökülmesine yol açabilmektedir. Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olmaktadır.
Bir avuç kadar adaçayı ve siyah çayı yarım litre kadar sıcak su ile karıştırıp demleyin. Soğuduktan sonra saçlarınıza uygulayın. Bir süre bekletip bol su ile durulayın. Hazırlaması da uygulaması da çok basit olan bu yöntem sayesinde saçlarınızdaki beyazların kısa süreliğine renklenmesini sağlayın.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Melanin hangi besinlerde çokça bulunur, gibi soru işaretleriniz bulunuyor olabilir. Melanin; havuç, karpuz, kırmızı biber, domates, tatlı patates, balık ve et, çilek ve koyu yeşil sebzeler gibi besinlerde çokça bulunur. Bu besinler melanin yönünden zengin gıdalardır ve vücuttaki melanin üretimini destekler.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Elde ettiğiniz bu karışımı saçlarınıza sürüp 1 saat kadar bekleyin ve ardından ılık su ile masaj yaparak temizleyin. Beyaz saçlar için ceviz kürü nü haftada 1 kere uygulayın. Kısa sürede beyaz saçlar koyulaşmaya başlayacaktır.
Daha da detaylandırmak gerekirse kan damarlarını genişleterek kan dolaşımını hızlandırdığı bilinen ceviz, kanla beslenen saç köklerini güçlendirerek dökülmelere karşı koruyor. Ceviz kabuğu ise saça koyu kahverengi bir renk verirken saçların parlaklığını artırma özelliğine sahip.
Dilerseniz hazırladığınız ceviz yaprağı suyunu azar azar olacak şekilde kullandığınız şampuana da ilave edebilirsiniz.
Her iki cins için de saçların beyazlamasını önlemek mümkün değildir. Beyazlamayı yavaşlatmak yada beyazlayan saçları gizlemek mümkündür. Beyazlayan saçların beyazlaşma hızını yavaşlatmak için ilk olarak nedenlerin belirlenmesi gerekir.
Çörek otu yağı, saçın nemini hapsetmeye ve saç tellerini nemlendirmeye yardımcı olabilecek doğal linoleik asit ve oleik asit gibi esansiyel yağ asitleri içerir. Çörek otu yağının düzenli aralıklarla saça uygulanması kuru, kırılmalara müsait veya yıpranmış saçları beslemeye ve nemlendirmeye yardımcı olmaktadır.
Patates ise içerdiği farklı vitaminler sayesinde saçınız için oldukça yararlıdır. Patates suyu saç beyazlaması, saç dökülmesi, saçların canlılığını yitirmesi gibi sorunlar için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri