Bitkilere yeşil rengi veren klorofili sentezleme özelliği olmayan beyaz zeytinin renk oluşumu, bu şekilde açıklanmaktadır. Anavatanı Yunanistan'ın 'Magna Graecia' veya Büyük Yunanistan olan Beyaz zeytine, bu bölgelerde fildişi zeytin de denilmektedir.
Yunanistan ve İtalya'ya özgü doğal bir tür olan beyaz. zeytin Akdeniz ikliminin hakim olduğu tüm bölgelerde. yetişmektedir. Meyveye yeşil rengi veren klorofili sentezlemeyen bu.
Yunanistan ve İtalya'ya özgü doğal bir tür olan beyaz. zeytin akdeniz ikliminin hakim olduğu tüm bölgelerde. yetişmektedir.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Kullanım alanı yağlık, çizme zeytin ve siyah sofralık olarak değerlendirilir. Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir.
İlgili 33 soru bulundu
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Zeytini, zeytin ağacının meyvesi olarak düşünelim. Zeytinin ilk hali yeşildir. Ham hali diyebiliriz. Rengi sonra sararmaya başlar, daha sonra hafif kırmızı ve mor bir arası bir renk alır ve en son da kararır.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
Toskana, Girit ve Edremit Körfezi dünyanın en kaliteli zeytin ve zeytinyağların yetiştiği bölge.
Zeytin bitkisinin özel iklim istekliliği nedeniyle zeytincilik, dünyada daha çok Akdeniz'de kıyısı olan ülkelerde (İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus, Suriye, Fas, Fransa ve Portekiz ) yapılmaktadır.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Beyaz Benekler
Yeşil zeytinlerde fermantasyon sırasında laktobacillus-plantarum bakterileri kabuk altında beyaz lekeler ve noktalar oluşturur. Sağlığa zararlı değildir, fakat zeytinlerin kalitesini ve ekonomik değerini düşürür.
Pembe Zeytin terimi genellikle alyanak zeytin çeşitlerini ifade etmek için kullanılır. Alyanak zeytinleri, Türkiye'nin özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yetişen bir zeytin ağacı türünün meyveleridir.
TİRİLYE ZEYTİNİ; Dünyadaki tek sofralık zeytin türüdür. Yağ oranı yüksek, ince kabuklu ve küçük çekirdeklidir. Çekirdeğinin diğer zeytin türlerine göre daha az pürüzlü olmasıyla da tanınır.
Ayvalık zeytini, yağlık zeytinlerdendir. Yaklaşık %27'si yağ olan bu zeytin türünün yağı altın sarısı renginde görülür. Meyve kokusunu hissettiren Ayvalık zeytini, hoş ve aromatik bir kokuya sahiptir. Olgunlaşmasının son evresinde etli kısım pembe rengini alır.
Koyu siyah olan bir zeytin yerine kahverengiden siyaha çalan renkte bir zeytin çekirdeği, o zeytinin daha iyi olduğu anlamına gelmektedir. Zeytin ele alındığında ve hafifçe sıkıldığında elde siyah ya da mor bir renk kalmaması gerekmektedir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır.
Yeşil zeytinde ise su içeriği daha yüksek, A vitamini daha güçlü. Zeytinin yeşili de siyahı da hidroksitirozol başta olmak üzere fenolik bileşimlerden son derece zengin. Bu nedenle ikisi de “kansersavar” besinler listesinde.
Gemlik'te üretilmiş Kalamata Sofralık Zeytin. İri boyu, koyu mor rengi, dişe gelir yapısıyla kolayca ayırt edilebilen bir sofralık zeytindir. Zeytinin yetiştiği her coğrafyada görülebilir fakat Gemlik gibi zeytin için anavatan konumundaki bir bölgede en lezzetlisini yemek mümkündür.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
EŞEK ZEYTİNİ
İzmir'in Ödemiş ilçesi ve civarında yaygın olarak görülen bir çeşittir. Meyveleri ve çekirdekleri çok iridir. Meyve % 21,8 oranında yağ içerir. Meyve eti sert olduğundan beklemeye dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri