Balık. Somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar beyin gelişimi için önemli olan omega-3 yağ asidini içerdikleri için düzenli olarak tüketilmeleri çok önemlidir.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Beyinde damar tıkanıklığı, sıklıkla genellikle ateroskleroza bağlı damar içinde plak birikimi sonucunda görülür. Buna halk arasında damar sertliği de denmektedir. Bu birikme zamanla damarları daraltabilir ve beyne giden kan akışını azaltabilir. Beyne giden kan akışı azaldığında da felç riski doğar.
Tedavinin başlangıcında ise, hastaya öncelikle sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve fazla kiloların verilmesi gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Aynı zamanda gerekli görülen durumlarda ise, ilaç tedavisi ve acil görülen durumlarda ise cerrahi müdahale ile tıkalı damar kolaylıkla açılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Sarımsak, zerdeçal, kekik, zencefil, elma, ananas, muz, domates, üzüm, çilek, kiraz, kızılcık, bal, yeşil çay, çuha çiçeği çayı, soya, fasulye, kayısı, portakal, böğürtlen, erik, hindiba gibi baharat, sebze ve meyvelerden elde edilen besinler damar tıkanıklığı tedavisinde aşama kaydetmenizi sağlar.
Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisi, çoğunlukla o atağa yönelik bir tedavidir ve sonrasında hastalığın ilerlememesi ve yeniden benzer bir durumla karşılaşmamak için beyin damar tıkanıklığı tedavisinde gerekli tedavinin uygulanması ve doğru yaşam biçiminin kazanılıp sürdürülmesi lazımdır.
Beyin damar tıkanıklıklarında görme kaybı nasıl oluşur? Görme korteksi oksipital lob içerisindedir. Bu bölge beynin arkasında yer alır. Burayı kanlandıran arka serebral arter isimli damarın tıkanıklığı ile oluşan enfarktlarda ani gelişen görme alanı kayıpları oluşur.
Felç geçirmeye yol açıyor
Boyun damarlarında oluşabilecek bir daralma veya tıkanma da beyne ihtiyaç duyduğu kanı taşıyamayınca, göz kararması, unutkanlık, baş dönmesi, kısa süreli konuşma veya görme bozuklukları gibi şikayetler başlıyor. Daha ileri daralmalarda bayılmalar görülebiliyor.
Özellikle otuzlu yaşlardan sonra sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıkları olanların sarımsak ve limon suyu kürünü sıkça yapmaları gerekiyor. İşte faydaları: Bu kürün en önemli faydalarından biri, bütün damar iltihaplarını tedavi eder. Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller.
İçerisindeki lif, C vitamini ve B6 vitamini damar tıkanıklığını önler. Günde bir fincan yaban mersini tüketmek gerekir. Taze, dondurulmuş, kurutulmuş, jöle, şurup ve reçel olarak tüketilebilir.
Her derde deva olan badem, damarlardaki kan yollarını temizliyor ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlıyor.
Somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar beyin gelişimi için önemli olan omega-3 yağ asidini içerdikleri için düzenli olarak tüketilmeleri çok önemlidir. Sinir iletiminin düzgün olabilmesi ve beyinde iltihaplanma riskinin en aza indirilmesinde de etkilidir.
Beyin damar tıkanıklığı, genellikle ateroskleroza bağlı damar içinde plak birikimine bağlı olarak ortaya çıkar. Daralma ve tıkanıklıktan en fazla iç karotis, orta serebral, vertebral ve baziler arterler etkilenir.
Beyin damar tıkanıklığı geçiren bazı hastalarda herhangi bir sorun olmaması önemsiz bir durum olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Beyin damar tıkanıklığı tedavi edilmediği takdirde tansiyon yükselmesi ve alçalması ile hastanın yaşamını kaybetmesine yol açabilmektedir.
Damarlar tıkanır, daralır, sertleşir. Damar hacminin %70'inin tıkanmasıyla birlikte kalbe akan kan miktarı ciddi anlamda azalır.
Bunlar; ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve nöroradyolojik tedavilerdir. İlaç tedavisinde atardamar ve toplardamar için pıhtı çözücü ilaçlar kullanılmaktadır. Beyin damar tıkanıklığı tedavisinde cerrahi yöntemlerden de yararlanılabilmektedir.
Beyin Anjiyosu Zararları Var Mıdır? İşlemde kullanılan kontrast madde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Diyabet veya böbrek hastalığı olan hastalarda kontrast madde nedeniyle böbrekler zarar görebilir. Bir kan damarı içine kateter yerleştirilen herhangi bir işlem belirli riskleri taşır.
LDL karaciğerde üretilen bir protein türüdür ancak kan yoluyla taşınmaktadır. Bazı insanlarda LDL damar duvarına yapışarak plak oluşturur. Bu da kişilerde damar sertliğine, damar tıkanıklığına; dolayısıyla kalp hastalıklarına sebep olur. Yani kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için LDL testi yapılmaktadır.
Beyin damarlarının tıkanması veya beyin kanaması sonucunda gelişen klinik tabloya inme denir. Kişi daha önce inme veya geçici iskemik atak geçirmiş ise tekrar inme geçirme riski artmış olacaktır. Türkiye'de her sene 250,000 kişi inme geçirmektedir.
Çok hızlı bir şekilde tedavi edilmezse kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Örneğin beyin damar tıkanıklıklarında felç, kalp damar tıkanıklıklarında kalp krizi ve bacak damar tıkanıklıklarında ise gangren oluşumu gibi durumlar ortaya çıkabilir.
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır. PDHde ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri