Bu tarihçilere göre birinci büyük göç 1910 - 1930 yılları arasında gerçekleşmiştir ve bu dönemde günyede yaşayan yaklaşık 1.6 milyon Afro Amerikalı kuzeydeki sanayi şehirlerine göç etmişlerdir. Bu dönemde göçü tetikleyen en önemli etkenler Büyük Buhran ve Büyük Mississippi Seli olmuştur.
4. yüzyılda gerçekleşen kavimler göçü, tarihteki en büyük kitlesel göç hareketlerinden birisidir.
Büyük Göç, (Afrikaans: Die Groot Trek; Felemenkçe: De Grote Trek) Afrika kıtasının güneyinde yerleşik olan Boerlerin bölgenin Birleşik Krallık tarafından ilhakı sonucu 1835 ile 1841 yılları arasında Cape Kolonisi'nden göçünü ifade etmektedir.
Hem Kenya'da hem de Tanzanya'da Büyük Göç'ün en yoğun dönemi temmuz ve ağustos ayları. Ancak bu dönemin en büyük dezavantajı da aşırı kalabalık olması. Safari sırasında hayvanları görebilmek için araçlar birbirinin arkasında sıra bekliyor, hayvanlar da bu arada yerini değiştirebiliyor.
İç göçler de kendi içerisinde “mevsimlik göçler, sürekli göçler, emek göçleri ve zorunlu – gönüllü göçler” diye ayrılabilmektedir. Dış göçler ise, “beyin göçleri, işçi göçleri ve mübadele göçleri” diye kendi içinde ayrılabilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Göçler iç ve dış göçler şeklinde iki şekilde ele alınmaktadır. İç göç bir ülkenin kendi sınırlan içerisinde belirli bir bölgeden bir başka bölgeye gerçekleştirilen göç hareketidir. Dış göçten ise bir ülkeden bir başka ülkeye yapılan göç anlaşılmalıdır.
Türkiye'de Göç, toplumların hem sosyal hem de ekonomik yapısında değişiklikler meydana getiren bir nüfus hareketidir. Bu yer değiştirme hareketi, bazı yerlerde nüfusun azalmasına bazı yerlerde de nüfusun artmasına neden olmaktadır.
Türkiye'de en fazla göç alan da en fazla göç veren şehir de İstanbul oldu. İstanbul'dan ayrılanların sayısı 33 bin daha fazla oldu.
Ancak 2016-2022 arasını kapsayan son yedi yılın toplamına bakıldığında yurt dışından Türkiye'ye göç edenlerin toplamı Türkiye'den gidenlerden az farkla daha yüksek. Türkiye'ye en çok göç veren ülkeler ise Irak, Afganistan ve İran.
Türkiye en çok Rusya'dan göç aldı
Türkiye'ye 2022 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 25 ile Rusya aldı. Rusya'yı Ukrayna, İran, Afganistan ve Irak izledi.
Orta Asya'dan kuzeye, güneye, doğuya ve batıya doğru giden Türk toplulukları bulunur. Orta Asya'dan çıkan Türkler Sibirya'ya, Uzak Doğu'ya (Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine), Kafkas bölgesine, İran'a, Hindistan ve Afrika'ya, Anadolu'ya Mısır'a ve Hazar Denizi'nden Avrupa'ya kadar ilerlemişlerdir.
TÜRKİYE'DE İÇ GÖÇ
En genel tanımı belli bir süre kalmak amacıyla, ülke sınırı içinde bir yerden başka bir yere yapılan göçe, iç göç denilmektedir.
Batıya göç eden Hunlar; Avrupa Hun Devleti'ni kurmuşlardır. Gerçekleşen yer değiştirmelerle bugünün Avrupa milletlerinin temeli atılmıştır. Avrupa'daki kavimler arasında Hristiyanlık hızla yayılmaya başlamıştır. İlk Çağ sonra ermiş ve Orta Çağ başlamıştır.
Daha çok hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Türkler, kuraklık, salgın gibi tabiî olayların etkisiyle göç etmek zorunda kalmışlardır. Otlakların yetersiz kalması veya nüfusun artması, Türkleri, iklimi ve coğrafyası uygun yeni bölgelere sevk etmiştir.
En çok beyin göçü alan ülkeler; ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, İsviçre, İsveç, Norveç'tir. En çok beyin göçü veren ülkeler ise Hindistan, Pakistan, Bağımsız Devletler Topluluğu, Çin, Filipinler, Cezayir, Fas, Tunus, İran, Mısır, Nijerya, Türki Cumhuriyetler ve Türkiye'dir.
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre Türkiye dünyada en fazla göç alan 20 ülke arasında 12'inci sırada. Türkiye'de 6 milyon 5 bin göçmen var ve bu sayı nüfusun yüzde 7.2'sini oluşturuyor.
Amerika Birleşik Devletleri
Dünyada en fazla göçmene ev sahipliği yapan ABD'de, 2020 verilerine göre, 50 milyonun üzerinde yabancı uyruklu ülke sakini yaşıyor. Neredeyse 350 milyonluk toplam nüfusun %15'inden fazlasını göçmenler oluşturuyor.
En çok göç alan iller olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in aynı zamanda en çok göç veren iller olduğu görüldü. İlk sırada 418 bin 82 kişi ile İstanbul en çok göç veren il olurken; İstanbul'u 161 bin 912 kişi ile Ankara ve 107 bin 312 kişi ile İzmir takip etti.
Türkiye'de iç göç esas itibarı ile 1950'den sonra başlamıştır. Çünkü 1923-1950 dönemindeki nüfus hareketliliği sonraki dönemlerle karşılaştırılmayacak kadar küçüktür. 1923-1950 yılları arasında kent nüfusunda sadece % 3'lük bir artış olmuştur” (İçduygu ve Sirkeci, 1999, s. 251).
Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin iç göç istatistiklerini paylaştı. Buna göre Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre 2022 yılında nüfusu 634 bin 924 kişi olan Sivas'ın aldığı göç 24 bin 583 kişi iken verdiği göç 27 bin 668 kişi olarak açıklandı.
Sivaslıları, 559 bin ile Kastamonulular, 525 bin 681 ile Ordulular, 494 bin 160 ile Giresunlular takip ediyor. Samsun, Tokat, Trabzon, Erzurum, Kars kütüğüne kayıtlı olanlar da ilk sıralarda geliyor.
Türklerin dünya tarihin seyrini değiştiren üç büyük göçte büyük etkileri olmuştur. Bunlar Kavimler Göçü, Selçuklular döneminde Anadolu'ya yapılan göçler ve Yeni Kıtaların keşfi ve bu kıtaya yapılan göçler. Anahtar Kelimeler: Tarih, Göç ve Türkler.
EN ÇOK GÖÇ ALAN İL İSTANBUL OLDU
İstanbul'u sırasıyla 197 bin 702 kişi ile Ankara ve 131 bin 394 kişi ile İzmir takip etti. En az göç alan iller ise sırasıyla 4 bin 750 kişi ile Ardahan, 7 bin 54 kişi ile Tunceli ve 7 bin 474 kişi ile Kilis oldu.
Türkiye'ye 2020 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %11,9 ile Irak vatandaşları aldı. Irak'ı %9,4 ile Afganistan, %7,4 ile Türkmenistan, %6,3 ile Rusya Federasyonu ve %6 ile Suriye vatandaşları izledi. Türkiye'den göç eden yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %16,8 ile yine Irak vatandaşları aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri