Çocuk, beyni için gerekli olan DHA'yı emzirme döneminde anne sütü kanalıyla alır. Annenin bu dönemde DHA'sı yüksek yağlı balık (Norveç somonu, Tuna balığı gibi) yiyerek beslenmesi veya DHA'sı yüksek balık yağı takviyesi alması çocuğunun beyin gelişimi ve bebeğe sağlayacağı DHA açısından önemlidir.
Ton balığı, ihtiyaç duyulan mineraller ve vitaminlerin yanı sıra içeriğindeki sağlıklı yağlar ile birlikte çocuklar için beyin gelişiminde önemli bir gelişim göstermesini sağlıyor. Bu sayede çocukların okul dönemlerinde büyük bir fayda sağlayan ton balığı, zeka gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Prof.Dr.
· Çocuk Gelişimi; EPA çocuklardaki zihinsel gelişimi desteklemektedir. DHA kadar etkili olmasa da beyin gelişimi için EPA da beyin hücreleri için oldukça önemlidir.
Beyin Gelişimi İçin “DHA” Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmek Gerekiyor. Kendinizin veya çocuğunuzun hafıza, zeka ve konsantrasyonunu önemsiyorsanız, birinci sıraya “DHA”miktarı yüksek olan “BALIK YAĞI”nı koymalısınız. Balık yağının içindeki DHA (docosahexaenoic acid) beyni geliştiren çok önemli bir yağ asitidir.
Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA, yaşamın tüm aşamalarında normal beyin fonksiyonu ve gelişimi için kritik öneme sahiptir. EPA ve DHA, gelişmekte olan bebeğin beyninde önemli rollere sahiptir.
İlgili 38 soru bulundu
Çocuğunuzun diyetine daha fazla omega-3 yağ asidi ekleyin. Araştırmalar, omega-3'lerin, DEHB ile çocuklarda (ve yetişkinlerde) hiperaktivite ve dürtüsellikten azaldığını ve konsantrasyonunu arttırdığını göstermektedir. Omega-3'ler somon, ton balığı, sardalya ve yumurta ve süt ürünlerinde bulunur.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
EPA ve DHA, Omega-3 takviyesi bakımından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle başta EPA ve DHA'sı en yüksek balık yağı Phytocenter olmak üzere, Möller's ve Easyfıshoil gibi markaların ürünleri, EPA ve DHA açısından zengindir.
Beyin için Omega-3 Yağ Asidi
Omega-3 yağ asidi, beynin hacmini artırır. Hafızayı, sinir iletim hızını artırır ve etkili enerji temini sağlar.
Ürün puanlamalarına ve satış oranına göre değerlendirildiğinde en iyi balık yağı sıralamasında ilk üçte, Neptüne Krill Oil 30 Kapsül, Neptüne Fish Oil Omega-3 30 Kapsül, New Life Efa Super Omega 3 1200 45 Cap yer almaktadır.
Kullanacağınız ürünün hangi firmadan hangi kalite balık yağı içerdiğini mutlaka sorgulayın. 2) Kullanacağınız Omega 3 ün yetişkinlere önerilen günlük doz için EPA ve DHA toplamı 1000 mg (1gr) olması etkin bir kullanım için çok önemlidir.
Osman Müftüoğlu Omega 3 Tavsiyeleri
Omega 3 takviyesi satın alırken özellikle fosfolipid yapısına sahip olanları tercih etmenizde fayda var. Havyar yağı ve krill yağı kaynaklı fosfolipid yapıya sahip olan omega 3 takviyeleri, balık yağı kaynaklı trigliserid formundaki omega 3 takviyelerinden daha güçlü ve etkilidir.
Her ikisi de ALA (alfa-linoleik asit) ile üretilebilir. Ancak insan vücudunda bu durum bazı faktörlerden dolayı oldukça azdır. EPA ve DHA farkı için ise DHA daha çok beyin ve göz sağlığı ile ilgili iken EPA ise kalp ve damar sağlığı, inflamasyonu iyileştirme gibi konularda öne çıkıyor denilebilir.
Balık Tüketin
Özellikle, yağlı balıklar hafızayı güçlendirici, konsantrasyonu arttırıcı, unutkanlığı önleyici ve aynı zamanda alzheimer hastalığı riskini düşürücü omega-3 bakımından oldukça zengindir. Somon, sardalye, uskumru ve ton balığı bu konuda iyi seçimlerdir. Haftada en az 2 – 3 kez balık yemeyi ihmal etmeyin.
Bununla birlikte düzenli olarak balık tüketen veya balık yağı takviyesi kullanan kişilerde yaşlılık döneminde bilişsel fonksiyonların daha yavaş azaldığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle hafızanın geliştirilmesinde de etkili olan balık yağı, özellikle yaşlılık döneminde hekim kontrolünde kullanılabilir.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır. Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor.
Beyin Gelişimini Destekler
Hem anne karnında hem de emzirme döneminde yeteri kadar omega 3 takviyesi almak, çocukların beyin gelişimini destekliyor. Birçok araştırma bu dönemlerde yeterli omega 3 yağ asidi takviyesi alan çocukların, almayanlara kıyasla, daha yüksek IQ'ya sahip olduğunu gösteriyor.
EPA ve DHA oranı yüksek olan omega 3 balık yağı tercih edilmeli. Fazla miktarda doymamış yağ asidi alımı serbest radikal denilen zararlı maddelerin çoğalmasına sebep olabileceği için E vitamini bileşeniyle birlikte olanlar tercih edilmelidir.
Saf su balıklarından elde edilen, distilasyon yöntemi ile saflaştırılarak üretilen bir gıda takviyesidir. Trigliserid formda balık yağı içeren Ocean 500 mg, içeriğinde Omega 3 ve Omega 3 yağ asitleri olan EPA, DHA içermektedir. Kalbiniz için iyi olan EPA ve DHA, kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Omega 3 içerikli ürünlerin, konsantrasyon, saflık, ağır metal ve kimyasal atık içermediği test edilmiş olması ve IFOS sertifikası ile belgelenmiş olması gerekir.
Uzmanlar, omega-3 yağ asitlerinin kalp ve damar hastalıklarına karşı olumlu etkisini sıklıkla vurguluyor. Bugün krill yağının, trigliseridleri ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü düşürme noktasında balık yağından daha etkili olduğunu gösteren araştırmalar var.
Eklem rahatsızlıkları Uyku düzeni bozulması Saç dökülmesinde artış, saçlarda cansızlık ve kırılganlık. El ve ayakların çabuk üşümesi, el ve ayaklarda sürekli soğukluk hissi.
4 - Omega-3 haplarını yemekle birlikte almak daha iyi sonuç veriyor. 5 - Bu destekleri günün her saatinde almak mümkünse de sabah kahvaltıyla birlikte alınmaları tavsiye ediliyor. 6 - Kullanacağınız omega-3 desteğinin içindeki EPA ve DHA miktarları da önemli bir ayrıntı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri