Yapılan araştırmalar, 5 bin yıl önce yaşayan insanların palm yağı kullandığını göstermektedir. Palm yağı; Malezya, Batı ve Orta Afrika ile Endonezya'da ekimi yaygın olarak yapılan palmiyelerin yağlı meyvelerinden elde edilen bir yağdır.
Palm yağı pişirme yağı olarak, margarinlerde ve çeşitli hazır gıdalarda kullanılmakta olup, FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak da kabul edilmektedir.
Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi Endonezya, iç piyasadaki fiyat artışlarından dolayı palm yağının ihracatını yasakladı. DUVAR - Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi Endonezya, yükselen küresel gıda enflasyonunu daha da artırabilecek bir hareketle bitkisel yağın ihracatını yasaklamayı planladığını duyurdu.
Palm yağı da palm çekirdeği yağı da kolestrol içermemesine rağmen, bu yağlarda bulunan yüksek miktardaki doymuş yağlar, damarlarda birikerek plak oluşturup kalp hastalığı riskini artırabilir.
Piyasada bulunan birçok üründe de bu yağ çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak kullanılmaktadır.Üzerinde yapılan araştırmalar ;yüksek ısıya maruz kalmış bu palm yağının; yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Palm yağının tercih edilme nedenlerinin başında, hidrojenasyon işlemi uygulanmadan farklı alanlarda kolayca kullanılabilmesi, kolesterol içermemesi, yüksek dayanıklılığı, tekli ve çoklu doymamış yağ asidi örüntüsü ve önemli besin bileşenlerine sahip olması gibi önemli özelliklerigelmektedir.
Baskın bir kokusu bulunmayan palm yağı, meyve ve sebzelerin tadını bozmadığı için pek çok gıdanın yapımında öncelikli tercih sebebidir. Palm yağı aynı zamanda kozmetik, deterjan, sabun ve akaryakıt sanayinde kullanılmaktadır.
Yani, Torku Banada Palm yağı içermektedir. doymuş yağ oranlarında ciddi farklılıklar görülüyor.
Palm yağı (palmiye ya da hurma yağı), palmiyenin meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Nasıl ki, ayçiçek ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar varsa palm yağı da bunlar gibi bitkisel bir yağdır ve helaldir; dini açıdan bir sakıncası yoktur.
EFSA'nın (Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu) verdiği rapora göre; Palm yağının sağlık riski yok fakat bu yağın sıcaklığının sürülebilir çikolata haline gelirken 200 derecenin üzerine çıkıyor olması nedeniyle kanserojen madde ortaya çıkıyor.
Palm yağı, palmiye yağı veya hurma yağı, palmiye meyvesinden elde edilen bir yarı katı bitkisel yağdır.
Hurma yağı, hurmanın çekirdeklerinin soğuk pres yöntemi uygulanarak yağının çıkarılması ile elde edilen bitkisel bir yağdır. Hurma yağı, Palmiye yağı olarak da bilinir.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), ünlü çikolata-fındık ezmesi Nutella'nın içerisinde yer alan palmiye yağının kanserojen olduğunu açıkladı. İtalya'da bazı marketlerde Nutella'nın raflardan indirildiği belirtiliyor.
Palm yağının zeytinyağı veya ayçiçek yağından hiçbir farkı yoktur. Palm yağı oda sıcaklığında kristalize donuk halde bulunur. Bu yüzden yediğiniz bütün bisküvilerde gofretlerde palm yağı kullanılmak zorundadır. Başka bir yağ ile istedikleri gevreklik elde edilemiyor çünkü.
Neden Palm Yağı? Yağlar bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Bu sebeple anne sütünün yağ profiline en yakın karışımı elde etmek için palm yağı kullanıyoruz. Palm yağı, doğru tekniklerle üretildiği zaman sağlığı destekleyici etki gösterir.
Nasıl anlarsınız? Ürün etiketinde: 'Palm yağı, Palmitic Asit, Palmeate, Palm' yazıyor ise palmiye yağı içeriyor demektir. 'Bitkisel yağ içerir' ibaresinin bulunduğu ürünlerin birçoğunda bulunur. Çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ayrıca erimesini önlemek için kullanılır.
Kan damarlarını tıkayan yağların %74'ünün doymamış yağlar olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle, palm yağı , kan damarı tıkanıklıklarının oluşumuna yol açan bir gıda bileşeni olarak hariç tutulur . Palm yağının bir bileşen olarak kanser riskini azalttığı sonucuna varılmıştır.
Palm yağı sadece çikolatada değil, kek, bisküvi, dondurulmuş patates ve mantı, sabun, cilt losyonu, ruj, bebek maması ve bebek bezi gibi sık kullandığımız pek çok üründe yer alıyor.
Avrupa Parlamentosu 2018'in başında, ormanlık alanları yok ettiği gerekçesiyle biyolojik yakıtlarda palm yağı kullanımının sınırlanması ve 2030'dan itibaren palm yağının tamamen yasaklanması kararı almıştı.
Eti Gıda ürünlerinde birçok katkı maddesi bulunmakta. Mesela palm yağı, kanola yağı vb. Bu katkı maddeleri insan sağlığına çok zararlı.
Üründe Emülgatör olarak Soya Lesitini kullanıldığını görüyoruz☝ Aroma verici olarak Doğal Aroma verici Vanilin kullanılmış👍 Bu haliyle, ürün Nutella ile benzer nilteikte fakat, içeriğinde farklı olduğu birkaç nokta var; Palm yağı yok.
Ürünün içeriğinde baktığımızda ilk üç sırada; Şeker, Bitkisel yağlar ve Peyniraltı suyu tozu olduğunu görüyoruz. Üründe Bitkisel yağ olarak; Palm, Ayçiçek ve Kanola yağları kullanıldığını görüyoruz.
Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek, şekerlemeler, çikolata, pizza hamuru, bisküvi ve kurabiyeler gibi işlenmiş gıdalarda palmiye yağına rastlanıyor. Ayrıca deterjan, sabun ve şampuanların çoğu, ruj, ağda ve cilalar gibi kozmetik ve temizlik ürünlerinde de bu yağ bulunuyor.
Özellikle kaşar peyniri üretiminde kullanılan palm yağının kilosu 1.3 TL. Şirketler, yeni geliştirilen teknolojilerle sütün kendi yağını alıyor, bunun yerine daha ucuza alınan palm yağını enjekte ederek peynir üretiyor.
Palmiye meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağ olan palm yağı, oda sıcaklığında katı haldedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri