Lahana, ıspanak, brokoli yeşil yapraklı sebzeler K vitamini, lütein, folik asit ve beta karoten gibi beyin dostu besin ögelerince zengin. Araştırmalara göre, bitki bazlı bu yiyecekler, bilişsel zayıflamanın yavaşlamasına yardımcı olabiliyor.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
Ne yazık ki ölen beyin hücreleri, vücuttaki diğer hücrelerin aksine yenilenmiyor. Ancak nöroplastisite dediğimiz tedavi yöntemi komşu hücrelerin ölen beyin hücrelerinin yerine görevi üstlenmesini sağlıyor. Komşudaki 1 beyin hücresi 2 kat çalışarak onun da işlevini yerine getirebiliyor bu sayede.
Mental egzersiz ile öğrenme artırılarak yeni nöronlar ve bağlantıları artar ve korunur. Özellikle daha önce yapılmamış aktiviteler (yabancı dil öğrenme gibi) ya da rutinin dışına çıkmak nöronlarda yeniden yapılanmayı tetikleyen en önemli unsurlardan biridir.
Beyin, kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
İlgili 34 soru bulundu
Karbonhidratlar sinir dokusu için gereklidir ve beynin tek enerji kaynağıdırlar. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır.
Beyin kanamasının yaygın nedenleri kan damarlarının zarar görmesi, hipertansiyon, beyin tümörü, anevrizma, kan sulandırıcılar ve doğuştan gelen damar bozukluklardır.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
Ancak sinir hücreleri yani nöronlar bu durumun bir istisnasıdır. Sinir hücrelerinin bu yeteneklerini doğumdan itibaren kaybetmeye başladıkları düşünülüyor. İnsanlarda sinir hücrelerinin yenilenme sürecinin tam olarak durduğunu söylemek doğru olmasa da sinir hücrelerinin kendini yenileme yeteneği çok sınırlıdır.
Yaban mersini yüksek miktarda antioksidan içerir ve antosiyanin vardır. Bunlar sayesinde yaban mersini beyni strese ve yaşlanma etkilerine karşı korur. Düzenli olarak yaban mersini tüketmek beyin sağlığına ciddi oranda katkı sağlar.
Aerobik egzersiz, koşu ve yüzme beyin sağlığı için en iyi yol olmaktadır. Kişinin kalp atış hızını arttırdığı için vücudun beyne daha fazla kan pompalaması anlamına gelmektedir. Ancak ağırlık kaldırma gibi egzersizler kalp hızını artırarak beyne fayda getirebilmektedir.
Beyindeki hasar ölümcüldür ve geri dönüşü yoktur.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
B vitaminleri folat, B12 ve B6 merkezi Sinirsel iletim de görevleri olduğu gibi hormanların yapı taşı veya aktifleşmesi gibi çok geniş bir yelpazede görevi vardır. Bu nedenle bu vitaminlerin çocukluk dönemi boyunca bilişsel gelişim, yetişkinler için ise bellek performansında etkili olabileceği belirtilmektedir.
Science dergisinde yer alan makaleye göre beyin hücreleri, uyku sırasında küçülerek nöronların arasındaki çatlakların genişlemesine ve dolayısıyla buradan sıvıların geçerek beyni temizlemesine olanak sağlıyor.
İnsan beyni temel yakıt olarak glukoz kullanır. Kan-beyin bariyerinden dolayı serbest yağ asitleri yakıt olarak kullanılamaz ancak uzun süreli açlık durumda keton cisimleri kullanılabilir. Beyin ayrıca egzersiz sırasında laktat kullanabilir.
Bununla başa çıkabilmek için ceviz, fındık, damarlı yeşil sebzeler ve zeytinyağlı yiyecekleri tüketmek önemlidir. Bunların yanında B,C ve E vitaminleri desteği ya da bu vitaminleri içeren belinlerin tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Sporun da beyin yorgunluğuna iyi geldiği bilinen bir gerçektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri