Zihindeki negatif düşünceler sağlığı da olumsuz etkiler. Negatif düşüncelere eğilimli olmak, beyinde nörotransmitter adında birtakım maddelerin miktarına bağlı olabilir veya tam tersi, bu düşüncelere sürekli maruz kalmak veya belli bir yaşam tarzı, beyin kimyasını olumsuz etkileyebilir.
Karamsar kişiler, gelecekte onları bekleyen olumsuz deneyimlerin varlığını sıklıkla düşündükleri için çaresizlik, umutsuzluk, endişe duygularını yoğun olarak yaşar, üstesinden gelmek için yetersiz olduğunu düşünür.
Ve beynimizin esas görevi bizi hayatta tutmak. Bu amaç doğrultusunda da genellikle kötüyü düşünüp gelebilecek tehlikelere karşı bizi hazırlıklı kılmaya çalışıyor. Yani insanın hamurunda negatif düşünmek yatıyor.
Davetsiz düşünceler tipik olarak belirli bir nedeni veya kaynağı olmamasına rağmen, özellikle travmadan kaynaklanıyor olabilirler. Örneğin travma sonrası stres bozukluğunda, olayın kendisinden aylar hatta yıllar sonra travmatik olay hakkında davetsiz düşünceler yaşıyor olmak oldukça yaygındır.
İlgili 38 soru bulundu
Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir.
Ruminasyon; istemsiz şekilde ortaya çıkan ve kontrol edilmesi zor, bastırmak için çaba gerektiren çeşitli tekrarlayıcı düşüncelere sahip olmaktır. Bu tür düşünceler kişinin zihnini sıklıkla meşgul eder fakat problemin çözümüne dönük bir sonuç oluşturmaz.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Depresyona ve negatifliğe yol açar. Depresyona düşen kişinin yaşamdan aldığı heves ve sevinç kısıtlı hale gelmiş olur. Bu nedenle negatif düşünmeye zorlanan beyin, sürekli bir şekilde ağırlaşır. Fazla düşünen beyinde uykuya dair birçok sıkıntı meydana gelir.
Anksiyete türkçedeki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin yahut yakınlarının başına kötü birşey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur. Kişi sıklıkla günlük olaylar karşısında beklenenin üstünde yüksek bir kaygı düzeyi yaşar.
Olumsuz düşünceler bizi üzgün, şüpheci ve karamsar hissettirir. Düşüncelerimiz olumsuzluklara odaklandığında aslında somut olarak o kadar da kötü olmayan durumlarda bile kendimizi en kötüsünü düşünürken bulabiliriz. Kendimizi kötü durumlardan koruyabilmek için en kötüsünü düşünme eğilimine gireriz.
Bilim insanlarına göre beyin gerçekte “düşünmeye” asla ara vermez. Düşüncelerin büyük bir bölümü gerçekte insanların ayırdında olmadan arka planda oluşur ve “bunları gerçek anlamda durdurmanın bir yolu yok”. İnsanlar çoğu zaman kendilerini sonsuz bir düşünceler döngüsü içinde bulurlar.
Olumlu düşünmenin başlıca faydası stresten uzaklaşarak daha sağlıklı bir hayat sürmektir. Pozitif düşünme sizlerin hem psikolojik olarak hem de fizyolojik olarak rahatlamanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra bu durum çevrenize de yansıyarak sizleri daha saygın bir hale getirecektir.
Bencillik “Sadece kendini ve kendi çıkarını düşünmek” olarak tanımlanabilmektedir. Bencil İnsan Nasıldır? Bencil kişi, başkalarını ya da karşısındakini düşünmeden ve önemsemeden sadece kendi isteklerini,ihtiyaçlarını düşünerek hareket eder.
İnsan beyni durmadan çalışır, üretir, düşünür. Kimi zaman o kadar hızlı ve çok düşünürüz ki kendimizi de beynimizi de fazlasıyla yormaya başlarız. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi çok düşünmenin de kendimize mental olarak fazlasıyla zararı dokunmaktadır.
Aşırı düşünmenin ruh sağlığı sorunlarıyla çift yönlü bir ilişkisi olabilir. Stresli olaylar, depresyon ve kaygı insanları fazla düşünmeye daha yatkın hale getirebilir ve bu aşırı düşünme daha kötü stres, endişe ve depresyona katkıda bulunur.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Aşırı düşünen birey düşüncelerini ve geleceğini yoğun bir şekilde kontrol altında tutmaya çalışır. Yoğun bir kontrol arzusu, çoğu zaman anksiyete ile bağdaşlaştırılır. Dolayısıyla fazla düşünmenin altında yatan psikolojik durum, bir çeşit anksiyete bozukluğu olabilir.
Obsesif kompulsif bozukluk, kişide mantıklı gelmese bile kontrol edemediği düşüncelere neden olan, oluşan takıntıyı gidermek için bazı hareketleri tekrar tekrar yapma ihtiyacı hissettiren bir psikolojik hastalıktır.
İnsan düşünürken zihnindeki semboller birbirine bağlanır. Sembollerin rastgele değil de düzenli bir şekilde birbirini takip etmesi akıl yürütmelerle ve akıl ilkeleriyle olur. Böyle akıl ilke ve kurallarına uygun şekilde yapılan düzenli akıl yürütmeye doğru düşünme denir.
Aşırı düşünme ya da aşırı detaylı düşünme, istemesek dahi, geçmişte ve şu anda yaşadıklarımızı, gelecekte olabilecekleri, aldığımız kararları veya çevremizdeki insanların davranışlarını sık sık, gereğinden fazla düşünmek ve analiz etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri