Bilimsel yöntem her sonucun ortaya çıkmasının olasılığını bulmaya yönelik çalışma yapar. Bilimsel yöntemi kullanırken, gözlemlerden ve deneylerden faydalanılır. Ortaya atılan iddianın (hipotezin) başkaları tarafından sınanabilme olanağı bulunmalıdır.
Bilimsel yöntem; dikkatli gözlem yapmayı, sorular sormayı, hipotezleri açık ve kesin ifade etmeyi, deney yapmayı ve deneysel bulgulara göre hipotezleri düzenlemeyi içerir. Bilimsel yöntem bilimin kimya, fizik, jeoloji ve psikoloji gibi birçok farklı alanında geniş bir şekilde uygulanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bilimsel yöntem nedir? Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol”şeklinde tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış aynı zamanda temel özellikleri şu şekilde ortaya çıkarılmıştır. Bilgi: Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba sarf ederek elde ettiği olguları ifade eder.
Bilimin amacı, gözlem ve deneylerden yola çıkarak olgular arasındaki ilişkileri ortaya çıkarıp doğrulamak, doğrulanmış ilişkileri genellemek ve genellemelerden kuram ve yasalara ulaşmaktır.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
Bilimsel çalışmalar, sorun çözmeye yönelik bir süreçtir ve her çalışmanın açık ve net bir şekilde belirlenmiş bir araştırma problemi/sorusu olmalıdır. Problem cümleleri genellikle soru tarzında düzenlenir. Bu sorular daha sonra yargı biçiminde ifade edildiği zaman hipotezin oluşturulmasını kolaylaştırır.
Hipotezlere dayanarak problemin çözümüyle ilgili tahminlerde bulunma. Ortaya konulan hipotezlere uygun kontrollü deneyler yapmak. Deneyler sonucunda elde edilen verilerin analiz edilmesi. Veri analizi sonucunda gerçeklerin elde edilmesi ve raporlanması
Araştırma yöntemleri kaça ayrılır ve her yöntemin önemi nedir? Bilimsel araştırma yöntemleri genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Nicel, nitel ve tarihsel araştırma yöntemleri.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Bilimsel Araştırma Ne İşe Yarar? Bilimsel araştırma, herhangi bir konuya ilişkin daha geçerli ve güvenilir bilgi edinme noktasında işe yarar. Bilimsel araştırma ile sistemli analiz yapılır ve böylece evreni daha doğru bir şekilde anlamak mümkün hale gelir.
Sistematik gözlem ve deney, tümevarım ve tümdengelimle muhakeme, hipotez ve teorilerin oluşumu, test edilmesi, çoğu zaman bilimin karakteristik özelliği olarak tanımlanan faaliyetlerdendir. Bunların ayrıntılı olarak nasıl yürütüldüğü ise büyük ölçüde değişebilir.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır.
Tüm bilimsel araştırmalar belirli bir araştırma sorusu ve bu soruyu cevaplamak için bir hipotezin oluşturulması ile başlar. Hipotez açık, spesifik olmalı ve doğrudan araştırma sorusunu cevaplamayı amaçlamalıdır. Güçlü ve test edilebilir bir hipotez, bilimsel araştırmanın temel parçasıdır.
İyi bir araştırma problemi araştırılabilir, anlamlı, genellenebilir, orijinal ve güncel olan, eldeki kaynaklarla, mevcut teknik olanaklarla ve araştırmaya ayrılması planlanan zaman içinde araştırılabilecek bir problemdir. Problemin araştırılabilirliği, gözlem yapmaya ve veri toplamaya uygun olması anlamına gelir.
Bilimsel araştırma, betimleyici, açıklayıcı veya deneysel olabilir. Yöntem, literatür taraması ve analizleri içerebilir. Deneysel, anket veya gözlem gibi yöntemlerle veri toplanır. Kullanılan yöntem, araştırmanın niteliğine ve hipotezine uygun olmalıdır.
Nesnel'dir(Objektif). Genelleyicidir. Bilim seçicidir.
Bilimin amacı? Genel olarak yeni bilgiler geliştirmektir. Bu, dört başlık altında toplanabilir: Betimlemek, ön görmek, kontrol etmek (anlamak) ve açıklamak.
Bilimsel araştırma, bir sorununun çözümünde söz konusu olan bilgi eksikliğini gidermek amacıyla yapılmaktadır. Ancak araştırma sonucunda elde edilen bilgiler genellenebildiğinde araştırma etkili olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri