Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Ne yazık ki ölen beyin hücreleri, vücuttaki diğer hücrelerin aksine yenilenmiyor. Ancak nöroplastisite dediğimiz tedavi yöntemi komşu hücrelerin ölen beyin hücrelerinin yerine görevi üstlenmesini sağlıyor. Komşudaki 1 beyin hücresi 2 kat çalışarak onun da işlevini yerine getirebiliyor bu sayede.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Nöronlar bölünemezler fakat büyüme ve yenilenme fonksiyonlarını tamamen yitirmemişlerdir büyürler, yenilenirler, en azından tam olarak özelleşmemiş olanları ürerler nöronlar hasar gördüklerinde gliyaların yardımıyla kendilerini yenileyebilirler.
Beyinde damar tıkanıklığı konu olduğunda ilk bahsetmemiz gerek şey iki karotis ve birleştiğinde baziler arter adını alan iki vertebral arterin beynin kan ihtiyacını karşıladığıdır. Bu iki karotis arter aynı zamanda şah damarı olarak da adlandırılmaktadır. Bu iki şah damarı sayesinde beynimiz kanlanır.
İlgili 29 soru bulundu
Beyin, kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Düzenli egzersiz beynin düşünceyle ilgili kısmına oksijen açısından zengin kanı taşıyan küçük kan damarlarına akışı artırabilir.Yürümek kan dolaşımını iyileştirir ve beyne daha fazla glikoz gider. Yürümek,yoğun egzersizden daha etkili bir şekilde beyne oksijen akışınıiyileştirebilir.
Bir müzik aleti çalmayı öğrenmek: Beyin bölgeleri arasındaki bağlantıları arttırabilir ve yeni nöral ağlar yaratmaya yardımı olabilir. Sık kullanılmayan (baskın olmayan) elle yapılan egzersizler: Yeni nöral yolaklar oluşturabilir ve nöronlar arası bağlantıları güçlendirebilir.
Eğer hastanın ayağında güç kaybı varsa ve Elektromiyografi (EMG) de sinir hasarı tespit edilmişse beklenmemeli ve hemen ameliyat düşünülmelidir. Hastaya genel anestezi vermeden lokal anestezi altında yapılan ameliyat sonrasında eğer çok geç kalınmamışsa sinirdeki motor fonksiyon % 87 oranında düzelmektedir.
Nöroplastisite, en basit ifadeyle beynin sinir devrelerini yeniden düzenleyebilme becerisidir. Beyin hasarı sonrası iyileşme, nöroplastisite sayesinde mümkündür. Nöroplastisite, en basit ifadeyle beynin sinir devrelerini yeniden düzenleyebilme becerisidir.
Magnezyum glisinat sinir, beyin ilişkili hatta mikrobiyota ilişkili durumlarda daha iyi çalışır. SIBO veya geçirgen bağırsak gibi mikrobiyotayla ilgili durumlarda glisinat etkilidir. Anksiyete (kaygı) için glisinat tavsiye edilmektedir. Kan beyin bariyerini glisinat daha çok geçer.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Zihninize faydalı bitkiler gül, mürver çiçeği, papatya, süsen, kişniş, ardıç, adaçayı, biberiye, Ginkgo Biloba ve Cezayir menekşesidir. Bu bitkileri kullanarak zihin sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.
Beyin hasarı fiziksel, bilişsel ve davranışsal bozukluklara neden olan önemli bir klinik tablodur. Gençlerde ve özellikle 15-25 yaş arasında sıklığı en fazladır. Beyin hasarı; düşme, iş kazası, darp, trafik kazası ve ateşli silah yaralanması gibi nedenlerle meydana gelir.
Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi işlenmiş et ürünleri sinir sisteminde hasara yol açabilir. Doğal proteinler tüketmeye özen göstermek, beyin sağlığını olumlu olarak etkiler. Kızarmış besinler beyin hücrelerini yavaşça öldürür. Kızartmada kullanılan yağlar da beyin hücrelerine zarar veriyor.
Özellikle sinir hücrelerinin gelişimi için B vitamini, elektrolitler ve lipitli maddelere ihtiyaç duyulmaktadır. Beynin çalışması için gereken ve ihtiyaç duyulan enerji de beslenme ile elde edilmektedir.
✔ Sinir hücreleri vücuttaki en fazla özelleşme gösteren hücrelerden biridir. ✔ Sentrozoma sahip olmadıklarından hücre bölünmesi yapma yetenekleri yoktur. ✔ İki nöron arasındaki boşluğa sinaps denir. ✔ Temel olarak 3 kısımdan oluşur.
Oysa insan beyninin yegane enerji kaynakları oksijen ve şeker. Bu iki öğe dışında enerji kaynağı yok. Glukoz yani şeker de insan beyni için önemli ama fazlası da azı da zarar verir. Vücuttaki kanın yaklaşık yüzde 20'si beyni beslemek için kullanılır.
5- Beyin Sağlığı İçin İyidir
Yürüyüş, beyine giden oksijen miktarını arttırır ve daha sağlıklı – yaratıcı düşünmenizi sağlar. Ayrıca, yaş almış insanlarda hafızayı güçlendirdiği, okul çağındaki gençlerde ise akademik performansı arttırdığı biliniyor.
Badem, ceviz, ahududu veya çilek gibi E vitamini zengini besinler saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı oluyor. * Biyotin takviyesini deneyin: Yapılan birkaç ufak çaplı çalışma, biyotin takviyesinin incelen saçlara ve kırılgan uçlara iyi gelebileceğini söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri