Denizanası veya medüz, Scyphozoa ve Cubozoa sınıflarında bulunan, serbestçe yüzen ve beyni, kalbi ve testisleri bulunmayan bir deniz canlısıdır.
Hayvanların sahip olduğu farklı özellikler bulunuyor. Hem beyni hem de kalbi olmayan hayvan, denizanalarıdır.
Ahtapotlar kapalı dolaşım sistemine sahiptirler yani kan damarlar içinde kalır. Üç kalpleri vardır: vücutta kanın dolaşmasını sağlayan sistemik kalp ve her iki solungaçtan kanın geçmesini sağlayan iki solungaç kalbi. Hayvan yüzerken sistemik kalp etkin olmadığı için çabuk yorulur ve sürünerek ilerlemeyi yeğler.
Bütün omurgalı hayvanlar ve çoğu omurgasız hayvan -bazı süngerler, knidliler, tulumlular ve derisi dikenliler gibi omurgasızlar hariç- beyne sahiptir. Baş kısmında; duyma, tatma, görme, denge, koklama gibi duyulara hizmet eden organlara yakın bir noktada bulunan beyin omurgalıların vücudundaki en karmaşık organdır.
Ahtapotların 9 tane beyni bulunmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Omurgasızlar biraz daha karmaşık hale geldikçe açık dolaşım sistemi kullanırlar. Bu tür dolaşım sisteminde kan damarı yoktur veya çok azdır. Kan, dokular boyunca pompalanır ve pompalama mekanizmasına geri süzülür. Solucanlarda olduğu gibi, bu tür dolaşım sistemi gerçek bir kalp kullanmaz.
Ahtapotlara ait olan bir diğer özellikte kollarının sayısıdır. Ahtapotun 8 kolu bulunmaktadır. Aslında kalp sayısının fazla olmasının nedeni de 8 ayrı kalbe kan pompalamak için tek bir kalbin yetersiz olmasıdır. Yine ahtapotlar diğer canlılara nazaran tek beyne değil 9 beyne sahiptir.
Beyin, düşünmemizi sağlayan ve hayatımızı kontrol eden bir organdır. Bir insan için beyinsiz yaşamak düşünülemez. Ancak bu bazı organizmalar için geçerli değildir; denizşakayığı ve denizanası gibi. Her iki canlı da bir beyne sahip değil.
Denizanalarının beyinleri yoktur. Bunun yerine sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler.
Dünyadaki en büyük beyne sahip (ortalama dört buçuk kilo) olan fillerin popülasyonu son yıllarda giderek azalıyor. Bilim insanları Afrika'da kilometrekare başına düşen fil sayısının 0,58 ifade etti.
Dünya üzerindeki en büyük hayvan olan mavi balinaların kalbi, suyun altına daldıkları sırada dakikada sadece iki kez atar. Bir insanın normal kalp atım hızı ise dakikada 60 ile100 arasındadır.
Ornitorenk, yumurtlayan memelilerden olan tek deliklilerin bir üyesidir. Bu hayvanın midesi yoktur. Bunun yerine, gırtlağı doğrudan bağırsaklarına bağlıdır. Bu da mide gibi güçlü asitler ve enzimler sağlayarak ağızdan gelen besini sindirmeye yarayan bir organın olmadığı anlamına gelir.
Sırt damarı, kanı peristalsis aracılığıyla öne doğru pompalayan ana kalp olarak işlev görür . Solucanın baş tarafına yakın yerde, sindirim kanalını çevrelemiş beş çift damar, sırt ve karın damarlarını bir birine bağlar. Bu çift damarlar, kanı karın bölgesine gönderen yardımcı kalpler olarak işlev görürler.
Kötü namlarını Valdes adında İspanyol bir fatihten alan tembel hayvanlar, tarihe 'dünyada bulunabilecek en aptal hayvan' olarak geçtiler. Valdes'in tembel hayvanlarla tam olarak ne yaşadığını bilmesek de şunu biliyoruz; tembel hayvanlar, Panama tropikal ormanındaki memeli biyokütlesinin yüzde yirmi beşini oluşturuyor.
Ahtapotların tam olarak neden 9 kalbi olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak, ahtapotlar gibi kafadanbacaklılara (cephalopodlar) özgü olan bu çoklu kalp sistemi, sürüngenler, kuşlar ve memeliler gibi tek kalple yaşayan hayvanlara göre daha verimli bir dolaşım sistemine sahip olmalarına yardımcı olabilir.
Tek hücreli hayvanlarda ve bazı çok hücreli hayvanlarda kan yoktur. Bu canlılar basit yapılı olduklarından gerekli olan oksijeni ve besinleri çevreden alabilir, atıklarıysa yine kana ihtiyaç duymadan çevreye boşaltabilirler. Buna örnek olarak Medüzleri (denizanaları)verebilirim. Medüzlerde beyin ve kan yoktur.
Yunus Balığı Bazı bilim insanları, insanlardan sonra dünyanın en zeki hayvanı olarak yunus balığını işaret eder. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunus balıkları, sahip oldukları zeka hakkında da ipucu vermiş olur.
Şempanzeler. Bazı hafıza testleri gösteriyor ki, şempanzelerin hafızaları biz insanoğlundan daha iyi bir durumda. Biyolojik anlamda yaşayan en yakın olan şempanzelerle, DNA'larımızın neredeyse yüzde 99'unu paylaşıyoruz.
Denizyıldızlarında merkezî beyin olmasa da karmaşık bir sinir sistemleri vardır. Bu sinir sistemi ağzın çevresindeki sinir halkası ile kollarda ambulakral oluk ile paralel olarak uzanan radyal sinirlerden oluşur.
Kalamar ve Ahtapot
Ahtapotun toplamda 3 kalbi vardır. Sistematik kalp işlevi görür. Kalamarın da 3 kalbi vardır.
Çiğdem Öztabak anlatıyor. Hadi dinle! Deniz canlıların en akıllısı Yunuslardır. Hatta aslında gezegendeki de en akıllı hayvanlardan birisidir.
Genellikle dört ayaklı bir şekilde hareket eden bir hayvan veya makine dört ayaklı olarak tanımlanır. Dört ayaklıların büyük çoğunluğu at, sığır, kedi, köpek vs. gibi memeli ve kertenkele, timsah vs. gibi sürüngen olan dört üyeli omurgalı hayvanlardır.
Ahtapotların kaç beyni ve kalbi olduğu konusunda farklı kaynaklarda farklı bilgiler bulunabilir. Ancak genel olarak kabul edilen bilgiye göre ahtapotların 3 kalbi ve 9 beyini vardır.
Akreplerin iki gözü belirgin bir şekilde başının üzerinde yer alır ve bizim görebildiğimiz gözleri de bunlardır. Ancak akreplerin vücudunun yan taraflarına bölünmüş tam 10 adet gözü daha vardır ve bu gözler, parlaklık değişimlerini saptayan ışık detektörleri olarak hizmet ederler!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri