Yüce Allah, insanları iyiyi kötüden ayırt edecek yeteneklerle donatmış olmakla birlikte yine de, merhametinin bir sonucu olarak, açık kanıt göndermediği ve mesajının ulaşmadığı kimseleri yaptıklarından dolayı cezalandırmayacağını haber vermiştir.
Beyyine Suresi düşman şerrinden korunmak için okunur. Her gün okuyan, dinini ve dünyasını muhafaza etmiş olur. Sarılık için her gün 3 kere okunup dua edilir.
"Bu sureyi münafıklar okuyamaz ve kalbinde Allah'ın birliği hakkında şüphesi olan kul da hiç okuyamaz. Allah'a yemin ederim ki, muhakkak bu sureyi mukarreb olan melekler, yer ve gökler yaratıldığından beri bir an ondan gafil olmadan okuyorlar.
Sekiz âyet olup fâsılası هـ harfidir. Sûre, adını birinci âyette geçen ve “kesin belge” anlamına gelen el-beyyine kelimesinden almaktadır. Yine sûrenin başlangıcını oluşturan “lem yekün” lafzıyla, ayrıca içinde geçen kelimelerden alınmış Münfekkîn, Kayyime ve Beriyye gibi adlarla da anılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Bu dört sahâbîden biri de Übey İbni Kâ'b Hazretleridir (bk. Buhârî, Menâkıbu'l-ensâr 16). Kâ'b, Resûlullah (asm)'dan sonraki dönemde kırâat ilminin imamı olarak hizmet vermiştir. Allah Teâlâ'nın, Beyyine sûresi'ni Übey İbni Kâ'b'a okumasını Hz.
Hz. İbrâhim'in kavmi putperestliğe iltifat etmeyip Allah'ın dinine, İslâm'a döndüğü için İbrâhim'e hanîf denilmiştir.
“Allah'a yürekten inanıp itaat ederek” diye çevirdiğimiz ifadenin tam karşılığı, “dini yalnız Allah'a has kılarak” şeklindedir.
Hümeze Suresini iftiradan, kötü insanın şerrinde, alay konusu olmaktan, arkadan konuşmaktan ve kem gözlerden korunmak için okunması tavsiye edilir. İslam alimlerine göre her gün 7 defa Hümeze Suresi okuyan kişi nazar ve kötü gözden muhafaza olacağını rivayet eder.
Hz. Muhammed, Karia Suresi'ni sürekli okuyan kişinin kıyamet gününde mizanının ağır olacağını söylemiştir. Karia Suresi okumanın bunun dışında da çok sayıda fazileti bulunmaktadır. Dargınları barıştırması ve tehlikelere karşı koruyucu olması da surenin diğer faziletleri arasında yer almaktadır.
70 KERE OKUNAN DİLEK DUASI
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
Kur'an-ı Kerim'in 98. suresi olan Beyyine suresi toplam 8 ayettir. Medine döneminde nazil olmuştur. İsmini, ilk ayette geçen 'beyyine' kelimesinden almıştır. Beyyine Türkçe 'burhan, delil' anlamına gelmektedir.
Beyyine suresi, mushaftaki sıralamada doksan sekizinci, iniş sırasına göre yüzüncü sırada yer almaktadır.
KUR'AN-I KERİM | 598. Sayfa | Beyyine Sûresi.
1. Bir husûsun doğruluğunu ortaya koyan şey, delil, burhan, hüccet.
Beyyine Suresi, İslam dini için önem taşıyan dualar arasında bulunur. Mushaftaki sıralamada doksan sekizinci, iniş sırasına göre yüzüncü suredir.
-Nazar değen ve nazardan korunmak isteyen kimseler okuyabilir. -Düşmana karşı 1000 defa okunması halinde düşmanın helak olacağı bildirilmektedir. -Haksız duruma düşen kişilerin Tebbet suresini okuması haklarını almalarına yardımcı olur. -Kötü niyetli insanların emellerine ulaşmasına mani olmaktadır.
İhlas suresini hem sabah hem de akşam sürekli olarak okumak kişiyi sıkıntılardan kurtaracak ve belalara karşı koruma altına alacaktır. Her akşam evine girerken İhlas suresi okuyan kişinin evine yoksulluk girmez, bolluk bereket oluşur. Arefe günü İhlas suresinin okunması da yine hayırlı faziletlerden biridir.
FİL SURESİ NE İÇİN OKUNUR? Peygamber Efendimiz (Sav) Fil Suresi'ni okuyan kimseyi Yüce Allah'ın kötülüklerden ve ahlak değişmesinden koruyacağını buyurmuşlardır. Fil Suresi 3, 5, 7 kez okunduğunda düşmanlara karşı zafer elde edilir. Fil Suresi akşam ve yatsı arasında 250 kez okunduğunda düşmanlar def edilir.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku!
"Âyâtün beyyinât" (apaçık âyetler, belgeler) terkibi bir yerde (Âl-i İmrân 3/97), makām-ı İbrâhim başta olmak üzere Kâbe'de bulunan ve "ibret verici hâtıralar taşıyan tarihî belgeler" mânasında kullanılmıştır.
Ayet.
Haniflik kavramı; çoğu Müslüman âlim tarafından İslam öncesi döneme kadar genelde Arap yarımadasında varlığını sürdüren Hz. İbrahim'in Tevhid Dini olarak kabul edilir.
Hanif kavramı, birçok Müslüman âlim tarafından İslam öncesi döneme kadar çoğu zaman Arap yarımadasında varlığını sürdüren Hz. İbrahim'in Tevhid dini olarak yorumlanmaktadır. İslamiyet'ten evvel Allah'a inanan Hz. İbrahim'in yolundan giden kişiler Hanif olarak tanımlanmaktadır.
İslam inancına göre, Muhammed de bir Hanîf idi ve İbrahim'in oğlu İsmail'in soyundan gelmekteydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri