Bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içererek, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerebilir. Bezelye, aynı zamanda kolesterol seviyelerini, özellikle LDL kolesterolü (kötü kolesterol) yönetmemize yardımcı olmaktadır.
Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir. Bezelye C vitamini yönünden diğer baklagillere göre daha zengindir. İçeriğinde C vitamini yanı sıra ; A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri barındırır.
Bezelye, hem pişmiş hem de çiğ yenilebilir. Özellikle çiğ tüketildiğinde, içerisindeki antioksidanlar ve vitaminler sayesinde bağışıklık sistemine önemli ölçüde fayda sağlar.
Kolesterol içermez ve iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler.
Fasulye, bezelye, mercimek, soya gibi bakliyatları yüksek lif içeriği karaciğer enzimlerini düşürmeye yardımcı olur.
İlgili 33 soru bulundu
Ispanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda C vitamini, demir ve folat içeriyor. Bu maddeler de karaciğerdeki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor ve karaciğerin genel sağlığını destekliyor.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Baklagiller gıda grubu arasında yer alan bezelye, protein kaynağı olarak bilinmektedir. Baklagiller, içerisinde fasulye ve tohum bulunan bakla üreten bitkiler olarak tanımlanır. Bezelye, protein kaynağı olmasının yanında kalp ve bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır.
Bezelye proteinin, aminoasit dağılımına bakıldığında %9'luk kısmı lösin olduğu görülüyor. Daha açıkça söylemek gerekirse, kasların gelişimini sağlayan aminoasit lösin olduğu için bezelye proteini eşsiz bir tercih olabiliyor.
Besinler: Bazı gıdalar gaz oluşumuna neden olabilir. Lifli gıdalar (brokoli, lahana, fasulye, bezelye gibi), soğan, sarımsak, karnabahar gibi sebzeler, karbonatlı içecekler, şeker alkolleri, asitli içecekler, bazı yapay tatlandırıcılar (sorbitol, mannitol gibi) ve süt ürünleri gibi gıdalar gaz sıkışmasına yol açabilir.
Bezelye proteini alerjisi, bağışıklık sisteminin bezelyede bulunan spesifik proteinlere verdiği tepki sonucu meydana gelir. Bezelye yemek ya da bezelyeye dokunmak alerjik reaksiyonu başlatabilir. Bezelye, yer fıstığı ile aynı besin ailesindendir ve yer fıstığı alerjisi olan kişilerde bezelye alerjisi de görülebilir.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Haftanın 1-2 günü öğle ya da akşam yemeğinde ortalama 2-3 porsiyon bezelye tüketimi kilo aldırmaz. Porsiyon kontrolüne dikkat ettiğiniz müddetçe diyette bezelye yenir.
Düşük kalorili ve düşük yağlı olduğu kilo vermek ve korumak isteyenler için uygun bir seçimdir, hem de yeşil sebzeler zaten kilo vermeye yardımcı oldukları için, bezelye de kilo vermeyi kolaylaştıran sebzeler arasında yer alır.
Bezelye, vücudunuzun uyku sırasında sağlıklı bir beyin aktivitesi yürütebilmesi için asetilkolin üretmesine yardımcı olan ve vücudunuzun uyku döngüsünü düzenleyen melatoninin üretilmesine yardımcı olan pantotenik asit içerir. Mercimek de tıpkı bezelye gibi iyi bir uyku getiricidir.
Bu masum yeşil sebzenin şişkinlik ve gaz yapan yiyeceklerden biri olduğunu birçoğumuz deneyimleyerek öğrendik maalesef. Bezelyenin bir besin şeker zinciri olan prebiyotik oligosakkarit zengini olması bu problemin asıl sorumlusu aslında.
Genel olarak, bir porsiyon (180 gram) sade bezelye yemeği yaklaşık 185 kalori içerir.
Cevap: Merhaba, Bezelye Proteini Tozunun 100 gramı 432 kaloridir. Bezelye proteini tozu, doğru kullanıldığında kilo aldırmaz hatta doğru bir diyet ve egzersiz programı ile kullanıldığı zaman kilo kaybına da yardımcı olabilir.
Bezelye lif oranı yüksek bir sebzedir.
Metabolizmayı canlandırıcı etkiye sahip olan bezelye, yağ yakımını hızlandırmaya da yardım eder. Zayıflama sürecinde ihtiyaç duyulan enerjiyi bezelyeden alabilirsiniz.
Taze bezelye oldukça lezzetli olsa da donmuş bezelyelerin de sağlık açısından birçok yararı vardır. Bezelyeleri toplama sürecinin başlarında dondurmak, oda sıcaklığında kaybolabilecek hayati besin maddelerinin bezelye içerisinde hapsolmasına yardımcı olur.
Bezelye, yaz sebzesidir. Mayıs ayından başlayarak yazın sonuna kadar hasat edilebilir.
Yöresel Yemekler
Bezelye Yemeği yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, unlu yoğurt çorbası, bezelye yemeği, etli bulgur pilavı ve çikolata soslu muhallebi son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Yapılan araştırmalarda üzüm çekirdeğinin karaciğeri temizlediği ve zararlı maddelerden karaciğeri arındırdığı gözlemlenmiştir. 7.Bol Su Tüketmek: Karaciğerin ve hatta tüm organların sağlıklı bir şekilde temizlenmesine katkı sağlayan bir önemli maddede sudur.
Aşırı yağlı et grupları, alkollü içecekler, sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri, yağda kızartılmış yiyecekler, et suyu, tahin, kakaolu gıdalar ve yağlı sosların karaciğeri yorabileceği unutulmamalıdır. Karaciğer sağlığı için günde mutlaka 2-3 litre su içilmesi gerekir.
Aşırı alkol kullanımının dışında yanlış beslenme düzeni ve obezite karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Salam, sucuk gibi katkı maddeli besinler, yağlı kızartmalar, hazır meyve suları ve şekerli beslenme karaciğer yağlanmasına yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri