Taze bezelye kabukları mükemmel bir folik asit kaynağı olarak kabul edilir. Folatlar, hücre içinde DNA sentezi için gerekli olan B-kompleksi vitaminleridir.
Bazı bezelyeler de parşömen denilen sert tabaka bulunmaz. Sultani bezelye adı verilen bu çeşit bezelyeler kabuğuyla birlikte yenilir.
Domatesin kabuğunda karotenler daha fazladır. Likopen ve beta karoten içeriği kabukta daha fazladır. Domates sosları ve domatesten yapılmış içecek ve diğer ürünler günlük likopen ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayabilmektedir. Pişmiş domates ürünlerinde likopen çiğ domatese göre daha fazladır.
11) Cildi güzelleştirir: Bezelye, kolajen üretimine dahil olan ve cildimizin sıkı kalmasına yardımcı olan iyi bir C vitamini kaynağıdır.
Baklagiller gıda grubu arasında yer alan bezelye, protein kaynağı olarak bilinmektedir. Baklagiller, içerisinde fasulye ve tohum bulunan bakla üreten bitkiler olarak tanımlanır. Bezelye, protein kaynağı olmasının yanında kalp ve bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Bezelye proteinin, aminoasit dağılımına bakıldığında %9'luk kısmı lösin olduğu görülüyor. Daha açıkça söylemek gerekirse, kasların gelişimini sağlayan aminoasit lösin olduğu için bezelye proteini eşsiz bir tercih olabiliyor.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Klinik çalışmalara göre kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay hiç ara verilmeden kullanılması gereklidir. Kolajen takviyelerini genelde 30'lu yaşlardan sonra bireyin ihtiyacına göre öneriyoruz. 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3'er aylık kürleri, 60 yaş üzerinde yılda 3 defa 3 aylık kürleri tavsiye ediyoruz.
Sığır ve inek eti, tavuk, geyik, keçi ve öküz eti; özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur. Balık ve kabuklu deniz ürünleri kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Balığın pek tüketilmeyen başı, gözbebekleri ve pulları kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır.
Salatalık kabuğu öncelikle kalorisi bulamayan bir kaynak olarak öne çıkıyor. Özellikle deriyi dolgunlaştırma ve kırışıklıkları önleme konusundaki kalojen ismiyle bilinen silisten meydana gelmektedir. Bu sebepten dolayı daha genç ve pürüzsüz bir cilt elde etme şansı verdiğini dile getirmek mümkün.
(Özellikle K vitamini içeriği nedeniyle) 1 kupa çiğ domates tüketmek kemik sağlığı için önemlidir. Kansızlık ve demir eksikliği için düzenli domates tüketmek destek sağlıyor. Domateste bulunan C vitamini, demir emilimini destekliyor, kansızlığa karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor.
En lezzetli besinler arasında yer alan ve diyetisyenlerin favori sebzeleri arasında yer alan salatalığı soyduktan sonra kabuklarını da değerlendirebileceğinizi biliyor muydunuz? ÇORBALARDA VE YEMEKLERDE KULLANABİLİRSİNİZ Salatalık kabuklarını zeytinyağlı ve ekşi yemeklerde kullabilirsiniz.
İşaret ve baş parmağınızla bezelyenin ucuna yapacağınız küçük bir baskı ile kabuğun patlamasını ve ortasındaki çizginin açılmasını kolayca sağlayacaksınız. Bu aşamadan sonra tam ortadaki çizgiyi takip ederek kolayca ikiye ayırabilir, içindeki taneleri tek tek temiz bir kaba aktarabilirsiniz. İşte bu kadar basit.
Sizler belki biliyorsunuzdur, ama bazı bilmeyenler varsa mutlaka okuyup denemelerini isterim. Biz taze bezelyenin içini temizleriz, ama kabuğunu kesinlikle atmayız. Kabuğunun iç zarını sıyırıp çıkarırız.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Tip I: Vücuttaki kolajenin yüzde 90'ını oluşturarak cilde, kemiklere, tendonlara ve bağlara yapı sağlamak için faydalanılır. Tip II: Bu tip kolajen eklem desteği sağlayan elastik kıkırdakta yer alır. Tip III: Atardamarlarda, kaslarda ve organlarda bulunur.
Kemik suyu, kırmızı meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, sarımsak, mor meyveler, süt ve süt ürünleri doğal kolajen içeren başlıca gıdalardır. Özellikle kemikli etler ve sakatat grubundaki hayvansal gıdalar, yüksek oranda doğal kolajen içerirler.
Yaşlanmaya bağlı kıkırdak kaybı olan kişiler, Sporcu yaralanmalarında, Menüsküs ve tendon rahatsızlığı bulun kişiler, Eklem kireçlenmesine bağlı kıkırdak harabiyeti olan kişiler tip2 kolajen kullanabilirler.
Fındık, fıstık, ceviz kolajen desteği konusunda beslenmede mutlaka bulundurulması gereken yemişlerdir. Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, soya sütü kolajen üretimini uyaran bileşenler içerirler.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Bezelye kurutulur, ince şekilde öğütülür ve suyla karıştırılır. Bitkilerden elde edilen organik enzimler ile lif ve nişastasından ayrılır. Geriye sadece yüksek oranda protein bulunan bir macun kalır. Bu macun kurutulup, ince bir toz haline getirilerek bezelye proteini tozu haline gelir.
Bezelye proteini tozunun birçok faydası vardır: Yüksek Protein İçeriği:Bezelye proteini, yüksek oranda protein içerir. Protein, kasların ve dokuların yapım ve onarımı için temel bir besin maddesidir. Sporcular ve kas kütlesini artırmak isteyenler için etkili bir protein kaynağıdır.
Bezelye proteini tozu yoğurt veya tahıl lezzetini etkilemeyeceği için hububat veya yoğurt üzerine serpilebilir.Çorbalara eklenebilir.Smoothie ve sebze,meyve sularına katılabilir. Evde yapılan hamur işlerine eklenerek kek ve muffinlerin protein oranı artırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri