Tıpkı Tanzimat Edebiyatı'nın “yanlış Batılılaşmış” karakterleri, örneğin Felatun Bey ve Rakım Efendi'deki Felatun Bey veya Araba Sevdası'ndaki Bihruz Bey gibi, Efruz Bey de belli başlı noktalarda “problemli” bir karakterdir.
Hürriyete Layık Bir Kahraman veya Efruz Bey, Türk yazar Ömer Seyfettin'in romanıdır. İlk olarak 10 Aralık 1919 tarihinde yayımlanmış, beğenilmesi üzerine öykünün ana kahramanı Efruz Bey'in yer aldığı beş hikâye daha yayımlanmıştır. Çoğu eleştirmen tarafından bu öykü dizisi bir roman olarak görülür.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Ömer Seyfeddin'in eserleri arasında çok ayrı bir yeri olan ve yazarın ölümünden bir yıl önce yayımlanmaya başlayan Efruz Bey, 1908'den Birinci Dünya Savaşı sonlarına kadar uzanan bir devrin romanıdır.
Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir. Recaizâde Mahmut Ekrem'e ait olan eserde Batılılaşma, aylaklık, züppe tipi, yabancılaşma gibi meseleler de sorgulanmaktadır.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in 1898 yılında yayımlanan romanıdır. 1889 yılında yazılan eser, Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir. Bihruz Bey tam da dönemin burjuva gençliğinin olması gerektiği gibi Fransız sevdalısı bir gençtir, ona göre Türkçe kaba ve yetersiz bir dildir.
Yazarın "fantezi" bir romanı olan Efruz Bey'e, bir devrin, Meşrutiyet devrinin romanı gözüyle bakmak mümkündür.
Ömer Seyfettin'in anlatma esasına bağlı beş kitabı arasında roman sayılabilecek tek eser Efruz Bey'dir. Efruz Bey romanındaki bölümler, II. Meşrutiyet Dönemi siyaset ve kültür hayatı etrafında şekillenmiş metinlerdir. Bu metinlerin bazılarında aydın yabancılaşması, bazılarında ise çeşitli şahsiyet zaafları işlenir.
Recaizade Mahmud Ekrem tarafından yazılan Araba Sevdası isimli eserin ilk realist roman olma özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. Araba Sevdası 1897 yılında Servet-i Fünun döneminde kaleme alınmış bir eser olarak ifade edilebilmektedir.
Türk edebiyatının klasiklerinden Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in yergi niteliğindeki eseridir.
Araba sevdası kitabının konusu insanlar daima kendi kültürüne sahip çıkmalı, yabancı kültürleri kendi kültürünün önüne koymamalıdır. Araba Sevdası kitabını ana fikri ise başka kültürlere ve başka kişilere özenen insanların hayatta her zaman gülünç durumlara düşebileceği ön plana çıkmaktadır.
İntibah ya da diğer adıyla Sergüzeşt-i Ali Bey, Namık Kemal'in, Gazimağusa'da sürgündeyken yazdığı, ilk kez 1876'da yayımlanan bir romanı. Romanda iyi yetişmiş Ali Bey'in, uygunsuz bir kadın olan Mahpeyker'e aşık olması ve bu aşkın Ali Bey'e maddi ve manevi olarak yıkım şeklinde sonuçlanması anlatılır.
Ömer Seyfettin bazı hikâyelerinde de gerçeklik izlenimini veya yanılsamasını bilerek yok eder. Hikâyenin kendisi tarafından uydurulduğu izlenimini yaratır. Bütün bu sebepler dolayısıyla yazar, Realizm akımından çok Romantik akımın temel özelliklerine daha yakındır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanından etkilenmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiştir. Roman kişileri: Şöhret Bey, Madam Potiş, Baba Perdriks, Hristo, Maşuk Bey, Matmazel Adel'dir.
İkinci Meşrutiyet sırasında meydana gelen parti kavgaları, sonrasında ortaya çıkan savaşlar, isyanlar ve ekonomik buhranlar karşısında "Efruz Bey" (1919) yazarın hem kendisi ile hem de muhatapları ile yüzleştiği bir roman özelliği taşır.
Ömer Seyfettin'in “Yüksek Ökçeler” hikâyesi, on üç yaşında altmış altı yaşında bir adamla evlendirilen, genç yaşta dul kalan, başlıca merakı te- mizlikle namusluluk olan, Göztepe'deki köşkünde evlatlığı, hizmetçisi ve aşçısıyla yaşayan Hatice Hanım'ın hikâyesidir.
Kırık Hayatlar romanının kahramanı Ömer Behiç isimli Avrupa'da öğrenim görmüş, evli, iki çocuklu bir doktordur.
Ömer SeyfettİN'in üçüncü hikâye kitabı Harem'dir.
Ömer Seyfettin, 180'e yakın kitap yazmıştır.
Edebiyatta ilk realist roman olarak kabul edilen bu eser, aşk hikayesinden ziyade dönemin toplumsal yaşantısını eleştiren bir eser niteliği taşıyor. Kitapta bir tip üzerinden yanlış batılılaşmaya vurgu yapılıyor.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 22, Temmuz 2021, s. 77-94. realist roman olarak anılmasıdır. Roman diğer yapısalcı çalışmalarda olduğu gibi şu alt başlıklar altında incelenmektedir: İsim-İçerik ilişkisi, olay-örgüsü, bakış açısı ve anlatıcı, zaman, mekân ve kişi kadrosu.
Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı Araba Sevdası, Tanzimat dönemi romanları içinde benzersiz bir yere sahip olup Türk edebiyatının ilk realist roman örneğidir.
ARABA SEVDÂSI (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizâde Mahmut Ekrem'in roman türündeki eseri. Devlet kademesinde büyük bir memur olan babasının ölümüyle kendisine büyük bir servetin kaldığı Bihruz Bey'in yaşam tarzını anlatan roman 1896 yılında Servet-i Fünûn dergisinin 258. sayısından itibaren tefrika edilmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri