Romantizm, genellikle Klasisizm ile karakteristik olarak bağdaştırılan rasyonellik, idealleştirme, denge, uyum, düzen gibi temel düşünsel öğelerin bir reddedilişini içerir. Ayrıca 18. yüzyıl rasyonalizmi ve fiziksel materyalizm başta olmak üzere Aydınlanma düşüncesine karşı eleştirel bir nitelik taşır.
Romantizmin ana felsefesi Klasisizme karşı olmaktır. Onun sanatçıyı sıkan bütün prensiplerine savaş açan Romantikler önce, onun akla ve sağduyuya verdiği önemi reddedip duygu ve hayale değer verdiler.
18. ile 19. yüzyıl arasında ortaya çıkan romantizm, duygusallık ve hayali ön plana çıkaran entellektüel bir akım olarak ifade edilir. Avrupa'da başlaması ile beraber kısa zaman içerisinde tüm dünyaya yayılmış önemli edebi alanlardan olduğunu söylemek gerekir.
Romantizm, Orta Çağ monarşisinin sanat anlayışını temsil eden klasisizme tepki olarak 18. yüzyılın ikinci yarısında doğmuş bir edebî akımdır. Romantizmde duygular, din ve tabiat önemsenir. Konular genellikle günlük hayattan ve millî tarihten alınır. İyi-kötü, hayal-gerçek karşıtlığından yararlanılır.
Coşumculuk adıyla da bilinen romantizm akımı, duygu ve hayalin ön plana çıktığı bir akımdır. Fransız ihtilali, eşitlik, özgürlük gibi ilkelerden beslenen romantizm akımı, o dönemde yaşanan olayların zemin hazırlaması sayesinde ortaya çıkmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Romantizmin Akımının Özellikleri
Birey, öznellik, akıl dişilik, düş gücü, kişisellik ön plana alınmıştır. Romantik sanatçılar, eserlerinde kişiliklerini gizlemezler, olaylarla ilgili görüşlerini açıkça ortaya koyarlar. Seçilen kahramanlar ya çok iyi ya da çok kötüdür ve romanlarda iyi-kötü çatışması vardır.
Bir ölçüde Sanayi Devrimi'ne, Aydınlanma Çağı'na aristokratik sosyal ve siyasi düzenine, doğanın bilimsel rasyonalizasyonuna ve klasisizme tepki olarak doğan, doğaya ve duygulara verdiği önemle bilinen bir akımdır.
Realizm ve Romantizm İlişkisi
Realizm, gerçekçilik ve nesnellik özelliklerinin vurgulandığı bir akım olarak dikkat çekerken; romantizm ise gerçeküstü öğelerin ve duygusallığın ön plana çıktığı bir sanat hareketi olarak öne çıkar.
Romantizm Akımı Özellikleri
Farklı sınıflardan karakterler işlenmiştir. Aşk ve tabiat en çok işlenen konulardır. Betimlemelerden sıkça yararlanılmıştır. Sanat, sanat içindir görüşü yıkılmış ve sanat, toplum içindir görüşü benimsenmiştir.
İnsan en üst basamakta bilinçsiz üretim olan doğanın bilince kavuşmuş halidir. Sanatçının üretimi bilinçle, bilinçsiz olanın, zorunlulukla özgürlüğün, özne ve nesnenin, sonlu olanla sonsuz olanın bir birlikteliğidir. Romantik sanatçının dehası ve sanat anlayışı da bu şekildedir.
Romantizm, Alman İdealizmi'nden, özellikle Fichte ve Schelling'den etkilenmiş ve Alman İdealizmi'yle bir arada gelişmiş bir akımdır. Romantikler, Fichte'nin “Ben”inden yola çıkıp, Schelling'in “aşkın idealizmi”ne bağlı olarak bir çeşit estetik tarih felsefesi geliştirmişlerdir.
Alman, İngiliz, Amerikan, İskoç, Rus Edebiyatlarında Romantizmin Başlıca Temsilcileri: Johann Wolfgang Goethe. Friedrich von Schiller.
Banarlı'ya göre millî romantizm; milletlerin kriz dönemlerinde tarihî, siyasî, içtimâî buhranların sevkiyle doğar ve milletlerin dilde, kültür, sanat ve edebiyatta kendilerine gelmeleri, bir milletin tarihte ve coğrafyada vücûda getirdiği büyük eserlerin farkına varmasıdır.
- Duygu ve coşku önem kazandı. - Düş gücü, öznellik, akıl dişilik ve kişisellik ön plana çıktı. - Romantik sanatçılar kişiliklerini gizlemede tüm duygu ve düşüncelerini ortaya koyma şansı elde etti. - Romanlarda iyi kötü çatışması yer alır.
yüzyılda klasisizme tepki olarak doğmuş bir akımdır. Jean-Jack Rousseau romantizm akımın öncüsü olarak kabul edilmiştir.
* Tabiat önemlidir. Gözlem ve tasvire önem verilir. * Konular işlenirken iyi, kötü, doğru, yanlış gibi karşıtlıklardan yararlanırlar. * Üç birlik kuralı terk edilir.
Sanatçı, yapıtında kişiliğini gizlemez, olayların akışına müdahale eder, üslup son derece süslüdür. Romantizm akımını benimseyen sanatçılar, kusursuz ve evrensel olanı değil, özel ve genel olanı konu olarak işlerler. Romantizm, endüstrinin gelişme gösterdiği İngiltere, Almanya ve Fransa'da başlar ve Avrupa'ya yayılır.
Romantizm Akımı Özellikleri, Temsilcileri
Akıl yerine duygulara ve hayallere önem verirler. Sanatçılar kendi eserlerinin kişiliklerini gizlemezler. Sanat toplum içindir görüşünü benimsemişlerdir.
Sanat için sanat görüşü dendiğinde Türk edebiyatında akla ilk olarak divan edebiyatı gelir. Divan edebiyatında da sanatçıların toplumu eğitmek gibi bir çabası olmamıştır. Divan edebiyatına tepki olarak ortaya çıkan Tanzimat edebiyatı, ilk kez sanatın toplum için yapılmasını savunmuştur.
En güçlü şekilde görsel sanatlarda, müzikte ve edebiyatta somutlaşmıştır ancak bunun yanında felsefi düşüncede de bir karşılığı vardır. Felsefi Romantizm, evrenin tek bir birleşik ve birbirine bağlı bir bütün olduğunu ve yalnızca nesnel cansız madde değil, değerler, eğilimler ve yaşamla dolu olduğunu savunur.
Belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından herhangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içerik olarak etkileyen belli üslup, duygu ve düşünce dizisine edebiyat akımı veya edebi akım denir.
Romantik kelimesi ilk olarak Rousseau'nun Yalnız Gezenin Hayalleri adlı eserinde kullanıldı. Çoğu yerde Victor Hugo'nun akımın kurucusu olduğu söylense de asıl kurucu Rousseau'dur. Akımın gelişmesinde Fransız İhtilali'nin etkileri büyüktür. İhtilalin yarattığı boşluk hissinin romantizmi geliştirdiği söylenebilir.
Romantizm (Coşumculuk)
1. 18. yüzyılda klasisizm akımına tepki olarak ortaya çıkmış ve kurucusu Victor Hugo ve J. J. Rousseau olarak görülür. 2. Victor Hugo'nun Hernani adlı dram türündeki bu eserin oynanmasıyla klasisizm akımına tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri