Bu strateji, öğrencilerin ön bilgilerini ve öğrencilerin yeni bir konu hakkındaki görüşlerini somut olarak görmelerine imkân tanıyan bir stratejidir (Hill, Rubtic ve Norwick, 1998). Öğrencilere belli bir konuda önceden ne bildiklerini sorarak onların ön bilgilerini etkinleştirir.
Öğretim Tekniği: Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünüdür. Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan.
Arkası yarın tekniğinde öğretmen bir hikâye okurken, okuturken veya bir film izletirken daha önceden belirlediği bir noktada hikâyeyi durdurur.
Sosyal psikolojide, bir grubun dinamiklerini, sürecini anlamak için polarizasyonu kullanırız. Kutuplaşma kavramı görece eşitler arasındaki tartışma süreçlerinde ortaya çıkan bir durumdur. Tartışılan bir konu hakkında ortak, uzlaşılabilen bir noktadan, uçlara kayma biçiminde en genel anlamıyla kavramsallaştırabiliriz.”
İlgili 17 soru bulundu
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
İstasyon Yöntemi, bütün sınıfın her aşamada (her istasyonda) çalışarak bir önceki grubun yaptıklarına katkı sağlayarak bir basamak ileri götürmeyi, yarım kalan işi tamamlamayı öğreten bir yöntemdir. İstasyonlar öğrencilerin eş zamanlı olarak çeşitli öğrenme aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri merkezlerdir.
At nalı teorisi ya da at nalı modeli, siyaset biliminde aşırı sol ve aşırı sağ ideolojilerin birbirlerinin tam zıttı değil, tam aksine oldukça benzer fikirler olduğunu savunan bir terimdir. At nalının sol ve sağ uçlarının birbirine yakın olması sebebiyle terimin isminde at nalı kullanılır.
Sınıftaki bir öğretmen herhangi bir konu veya sorunu sınıfa açıklama yapar. Öğrenciler bu sunulan konu veya sorunu önce kendisi kavramaya çalışır. Ardından sırasıyla ikişerli, dörderli, sekizli vb. olacak şekilde, sürekli artan bir grafikte konu veya sorunu hep birlikte kavramaya veya tartışmaya girmeye devam ederler.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Borç Kartopu Yöntemi (snowball method), borç ödemelerinde bir stratejidir. Yönteme göre, borçlar küçükten büyüğe doğru sıralanarak ödenir ve borçların her biri ödendiğinde , borç ödeme kapasitesi artmaktadır.
DEDİKODU TEKNİĞİ Öğrencinin konuyu kavramaya çalışmasını o konuda düşünmesini ve değerlendirilmesini sağlar. Dedikodu yöntemi bilgi aktarılması, bilgi paylaşımı, görüşlerin anlatımı, kendini ifade etme gibi süreçlere yardımcı olur.
İstasyon Tekniği Yöntemi
Sınıf kendi içinde gruplara ayrılarak istasyonlar oluşturulur ve istasyonlarda ise slogan yazma, afiş hazırlama, deneme ya da makale yazma, şarkı sözü yazma, öykü ya da şiir yazma, resim yapma gibi etkinlikler yapılır.
Öğrenci ya da dinleyici grubu karşısında bilimsel, sanatsal, düşünsel ağırlık taşıyan bir konunun değişik boyutlarının paylaşılması sürecidir. Bir konuyu tartışma amacı taşımayan, konuyla ilgili araştırmaların/ bilimsel birikimlerin dinleyicilerle paylaşıldığı tartışma tekniğidir.
Hızlı tur tekniğinde ise öğrencilere bir konu veya soru verilir. Öğrenciler, söyleyecekleri şeyleri düşünürler ve sırayla konuşmaya başlarlar. Her öğrenciye konuşma fırsatı veren bu teknik, utangaç öğrencilerin de kendilerine güvenmelerini sağlar.
Sandviç Tekniği Nedir? Sandviç Tekniği, kişiye saldırıya uğramış veya küçümsenmiş hissettirmeden geri bildirim (veya eleştiri) vermenin bir yoludur. Bir değerlendirme sırasında verilebilecek darbeleri yumuşatmak için daha eleştirel iki yorum arasında sandviç yapmak için olumlu bir dil kullanır.
İşlenen konunun ana kavram ya da düşünceleri çıkartılır. Çıkarılan maddeler tombala kağıtlarında dağınık olarak yazılır ya da bazı kutular boş bırakılır. Hazırlanan kartlar öğrencilere dağıtılır. Öğretmen konuyu anlatırken öğrenciler bahsedilen kavram ya da düşüncelerin üstünü kapatır.
Her bir grup için bir istasyon şefi belirlenir. (Bu çalışma öğretmen tarafından da yapılabilir). Lider gruba rehberlik eder ve iş bittiğinde ürünleri toplar. Gruplar istasyonlara dağılmış durumda ve her grup gittiği istasyonda 10 dakika çalışmaktadır.
Ya da bütün sınıfın her aşamaya (her istasyonda )katkı sağlaması yoluyla bir önceki grubun yaptıklarını ileri götürmeyi öğreten öğrenci merkezli bir yöntemdir. Sınıf üç, dört ya da beş ayrı gruba ayrılmalıdır.
İstasyon tekniği, tüm sınıfa her adımda (her istasyonda) bir önceki grubun çalışmalarına katkıda bulunarak devam etmeyi ve bitmemiş işler yapmayı öğreten bir yöntemdir. Bir istasyon seçiminde bazen bir öğrenci veya bir öğretmen belirleyici olabilir.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Öğrenci Katılımı: Top taşıma tekniği, öğrencilerin aktif katılımını teşvik eder. Öğrenciler, topu birbirlerine geçirerek konuyla ilgili bilgi ve düşüncelerini paylaşırken daha fazla dikkat ve ilgi gösterirler. Derinlemesine Anlama: Top taşıma tekniği, öğrencilerin konuyu derinlemesine anlamalarına yardımcı olur.
Bir başkan, sekreter ve genellikle 10-15 öğrencinin katıldığı, çember şeklinde oturarak lider yönetiminde kendilerine sorulan soruları cevapladıkları bir tartışma tekniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri