Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Somut verilere dayalı enformasyonlara bilgi denir. Bilgiler, özelliklerine ve kaynaklarına göre birçok türe ayrılır. Örneğin dini bilginin kaynağı kutsal kitaplar ve hadislerdir.
Gündelik bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi gibi. edilir.
BİLGİ TEMELDE 2`YE AYRILIR: 1) KADİM BİLGİ: Allahın (c.c.) zatına ait olan bilgidir. Sonsuz ve sınırsızdır. 2) HADİS BİLGİ: İnsan başta olmak üzere yaratılmışların sahip olduğu bilgidir.
İlgili 16 soru bulundu
İnsanların bilgi edinme yolları beş ana başlık altında toplanabilir. Bunlar: Bireysel Deneyim, Uzman-Otorite, Mistik, Akıl Yürütüme, Bilim, Bireysel deneyim yolu: İnsanlar yaşadıkları sürece herhangi bir kurala bağlı kalmadan fiziksel ve sosyal çevreyle girdikleri ilişkilerden çeşitli bilgiler elde ederler.
Bilgi sosyolojisi, bilgi ve toplum kuramı arasındaki ilişkileri inceleyen sosyoloji dalı.
Bilginin kaynağı deney(im)dir. → (Empirizm) • Bilginin kaynağı akıldır. →(Rasyonalizm) • Bilginin kaynağı hem akıl hem deney(im)dir.
Gözlem ve/veya deneye dayalı bilimleri inceleyen felsefe dalıdır. Gözlem ve/veya deneye dayalı bilimler, bir yandan fizik, kimya, biyoloji gibi doğa bilimleri, diğer yandan sosyoloji, psikoloji, tarih gibi sosyal bilimlerdir.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Bilgi, genelde “bilen insan ile bilinen şey (nesne) arasındaki ilişki” şeklinde tanımlanmaktadır. Aslında, “bilen” (özne) ile, bilinen (nesne) arasındaki “ilişki”, bilgiden çok insanın dışındaki varlıklarla ilgili bilgiye giden süreci anlatmaktadır.
Birincisi, zihinsel gerçekler, ikincisi, sosyokültürel gerçekler, üçüncüsü bizim dışımızdaki varlıkların ve hadiselerin salt, nesnel gerçekliği. Đnsan, bilgi toplarken düşünmek ve akıl yürütmek zorundadır.
Gündelik bilgi, yaşantı sırasında algılarımız yoluyla elde ettiğimiz tecrübe bilgisidir. ''Limon ekşidir'', ''Çay suyu kaynamışsa dili yakar'', ''Hava bulutlu galiba yağmur yağacak'' gibi bilgiler gündelik bilgiye örnektir.
Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir. Bilimsel bilgi, teknik bilgiden farklı olarak uygulama bilgisi değil, teorik bilgidir. Bilim insanı nesneye "bilmek için bilmek" amacı ile yönelir.
Bilgi felsefesi, bilginin ne olduğunu, mümkün olup olmadığını, kaynağını, sınırlarını, değerini ve doğruluk ölçütlerini inceleyen bir felsefe dalıdır.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir.
Bilginin kaynağı akıldır, çünkü duyu organlarının bilgisi zorunlu ve kesin değildir diyen rasyonalizme karşı empirizm, bilginin kaynağı deneydir, doğru ve kesin bilgiye duyu organları aracılığı ile yapılan deney ve gözlem ulaştırır görüşünü savunur.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
Aynı şekilde bilgi de toplumsal olarak incelenmektedir. İlk dönem sosyolojisi bağlamında bu durum daha da belirgin olarak görülmektedir. Bilgi, toplum ürünü olarak ortaya çıktığı için, sosyoloji çalışmalarının genelinde bilginin kaynağı toplum olarak nitelendirilmektedir.
Bilgi ve sosyolojinin ima ettiği, işaret ettiği anlam alanlarını içine alan bir kavramsallaştırmadır. Bilgi sosyolojisi bilginin toplumsal bağlamını inceler. Bilgi sistemleriyle toplumsal sistemler arasındaki ilişkiyi, bilginin toplum üzerindeki etkilerini, toplumun bilgi üzerindeki etkilerini ele alır.
Ona göre bilgi sosyolojisi, sosyal grup ile bilgi türleri arasındaki ilişkiyi analiz eden bir sosyolojisi disiplinidir. Daha geniş bir ifadeyle bilgi sosyolojisinin konusu, sosyo-politik ilişkiler ve toplumsal bilinçtir.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Bu araştırmaların amacı var olan bilgilere yenilerini katmaktır. “Bilgi bilgi içindir” anlayışı temeldir. rmalar: Üretilen bilgilerin değerlendirilmesi ile, problemin fiilen çözümünü gerçekleştirmeyi, bilimin olayları kontrol altına alma işlevini gerçekleştirmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Bilgi; birbirinden ayrılmayan iki öğeden oluşmaktadır. Bunlardan birisi bilen (insan), öteki ise bilinen, araştırılan (var olan) nesnedir. Her bilgi bu iki öğeye ve bunlar arasında kurulan bağa dayanır. Bilene, bilgi teorisi terminolojisinde "suje"; bilinen veya bilinmesi gereken şeye de "obje" adı verilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri