Bilgi kuramı, bilginin nicelikselleştirilmesi ile ilgili bir uygulamalı matematik ve elektrik mühendisliği dalıdır. Bilgi kuramı; Claude E. Shannon tarafından güvenli şekilde veri sıkıştırma, depolama ve iletme gibi sinyal işleme işlemlerinin kısıtlarını bulmak için geliştirilmiştir.
Bilgi işleme teorisi, öğrenmeyi bilişsel açıdan inceleyen psikolojik bir kuramdır. 1956 yılında Amerikalı Bilişsel Psikolog George Armitage Miller tarafından ortaya atılmıştır.
Deney sonucunda elde edilen bilgi ne kadar nadirse bilgi kazanımı o kadar çok olur. Dolayısıyla, entropi değeri yüksek olur. Shannon'un bilgi teorisi, derin öğrenme başta olmak üzere yapay zekanın birçok dalına önemli katkı sağlamıştır.
Farklı olduğumuz tek şey, Bilgidir. En basit tanımıyla bilgi bir fikrin başka bir fikri etkilemesidir. Ve seçmek olarak iletişim fikrine dayanır. Bilgi hangi şekilde olursa olsun bir temel birim yardımı ile ölçülebilir.
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē 'bilgi', ve -loji) ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
İki türlü teknik bilgi vardır. Biri, gündelik bilgiye dayalı teknik bilgi: İnsanın gündelik yaşantısındaki tecrübelere dayanarak araç gereç yapmasıdır. Diğeri ise bilimsel bilgiye dayalı teknik bilgidir. Bu da bilimsel verilerden yararlanarak araç gereç yapılması ile ilgili bilgidir.
Bilgi kuramının önemli alt dalları; kaynak kodlaması, kanal kodlaması, algoritmik karmaşıklık kuramı, algoritmik bilgi kuramı gibi alanlardır. Ayrıca Makine Öğrenimi alanında sınıflandırma problemlerinde; özellikle de karar ağaçlarının oluşturulmasında bilgi kuramı ve buna bağlı entropi kavramı kullanılmaktadır.
Théorie de la connaissance ise bilenle bilinen arasındaki ilişkilerin ne olduğunu inceler. Ayrıca bilgi kuramı deyimi, bilginin kaynağı üstünde savlar ileri süren usçuluk, duyumculuk, sezgicilik, deneycilik vb. gibi çeşitli bilgi öğretilerini de adlandırır. Bir yandan da bilginin değerini araştıran bir felsefe dalıdır.
Charles S. Peirce'in enformasyon teorisi, semiyotik olarak adlandırdığı daha geniş sembolik iletişim teorisine gömülüydü, şimdiyse göstergebilimin önemli bir parçasıdır.
Bilgi kuramı, insanın kendini bilmesinden başlayarak, var olan her şeyi bilmesine kadar tüm bilme edimleri üzerinde duran ve bilme edimlerini inceleyen bir disiplindir.
Temsilcileri, Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes, Hegel'dir. ebelerdir". idealar evreninin bilgisidir. Bu evrenin bilgisine akıl yardımıyla ulaşabiliriz.
Descartes; bilgiye yönelik olarak şöyle der: Bilginin tek kaynağı akıldır, öte yandan, bilginin altında yatan bilgi, 'a priori', birkaç a priori temel kavramdan biridir. Cümlenin doğruluğu duyusal aktiviteden bağımsız olarak ortaya çıkar. Buradan çıkardığını iddia ettiği rasyonalist görüşü savunmuştur.
İddiaya göre, bu terimin teknik literatüre girişi, fizikçi John Ellis tarafından 1986 yılında Nature dergisinde yayınlanan makalesi ile gerçekleşmiştir.
Enformasyon Nedir? Enformasyon Nedir? Enformasyon, verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmiş halidir. Bir başka deyişle; seçilmiş verilerin bir anlam oluşturacak biçimde işlenmiş haline enformasyon adı verilir.
Ancak kavramın tarihi İngiliz sosyolog Arthur J. Penty tarafından ilk kez kullanıldığı 1920'lere kadar uzanmaktadır (Mattelart, 1994:129). 1970'li yıllarda bu kavram üzerine gerçekleştirilen yoğun tartışmalar, sanayi sonrası toplum düşüncesini popülerleştirmiştir (Kumar, 2005).
Sokrates, doğduğumuzda bilgilerin halihazırda (default) bizde bulunduğunu, bilgilerin kazanılmayıp doğurtulduğunu savunur.
Bir bilim insanı, sanatçı ya da tarihçi olarak bir şey bilmenin ne anlama geldiğini anlamak, bilgi türleri arasındaki ilişkiyi, etkileşimi kavramak, öğrencilere eleştirel düşünce anlayışını kazandırmak bu dersin amaçlarındandır. Ders, araştırma-sorgulama üzerine kuruludur.
Descartes doğuştan gelen bilgi teorisini ve tüm insanların Tanrı'nın daha yüksek gücü aracılığıyla bilgiyle doğduğunu savundu. Daha sonra bir ampirist olan filozof John Locke (1632-1704) tarafından mücadele edilen bu doğuştan gelen bilgi teorisiydi. Ampirizm, tüm bilgilerin deneyim yoluyla edinildiğini savunur.
Tüm bu bilimleri ortak yönleri açısından ele alan bilim felsefesine genel bilim felsefesi, fizik, biyoloji, sosyoloji, psikoloji felsefesi gibi tek tek bilimleri konu edinen bilim felsefelerine de özel bilim felsefeleri denir. Bilimi ve bilimsel bilgiyi konu alan felsefe dalı bilim felsefesidir.
Deneyime bağlı olarak davranışlardaki değişimleri açıklamak üzerine oluşturulmuş kuramlardır. Öğrenme, davranışın sürekli olarak değişimini sağlamakla beraber davranış değişiminin tek kaynağı değildir.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Bilginin kaynağının akıl olduğunu ve gerçek bilginin ancak akılla elde edileceğini söylerler. Bu filozoflara göre kesin ve doğru bilginin kaynağı deneyimler olamaz. Doğru bilgi ancak akıl yoluyla elde edilebilir. • Bu görüşe göre doğru bilgi ancak değişmez olan varlığın bilgisidir.
Hawking radyasyonu veya Hawking ışınımı, İngiliz fizikçisi Stephen Hawking'in 1975 yılında yayınlanan makalesinde kara deliklerin yayması gerektiğini öne sürdüğü teorik bir radyasyondur. Makalede kara deliklerin parçacık yaydığını ve bu sayede kütle kaybettiğini ifade etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri