Psikolojik şiddet uygulayan fail bağırma, korkutma, küfür etme, tehdit, hakaret, küçük düşürme, devamlı eleştirme, mağdurun hareketlerini, giyimini, başkalarıyla ilişkilerini denetleme, sınırlama, değersizlik duygusu uyandırma gibi yollarla sistematik olarak mağdura duygusal baskı uygular.
Psikolojik baskı, bireyin özgürlüğünü, rızasını veya iradesini etkileyerek, bireyin kararlarını, düşünce veya duygu durumunu kontrol altına almaya yönelik bir eylemdir. Hukukta, özellikle aile hukuku, iş hukuku ve ceza hukuku bağlamında, psikolojik baskının birçok yansıması vardır.
Psikolojik şiddet: Duygusal güç veya ihtiyaçlar, kadını kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla şiddet aracı olarak kullanılıyorsa “psikolojik şiddet” söz konusudur. Fiziksel şiddetin aksine psikolojik şiddeti tarif etmek daha zordur.
Mobbing, çalışan bireyi pasifleştirmek, yıpratmak ve yıldırmak gibi amaçlar için huzursuz etme, aşağılama, dışlama, önemsememe gibi bilerek ve belirli bir şekilde yapılan baskıcı yönetim ve psikolojik şiddet olarak tanımlanabilir.
Psikolojik şiddete maruz kalan bireyler Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı (183), Acil Servis (112), Polis (155), Jandarma (156) ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı (0212 656 96 96) numaralarıyla iletişime geçip yardım çağrısında bulunabilirler.
İlgili 17 soru bulundu
Sonuçlar. Sürekli psikolojik şiddete maruz kalmak bir insanı, korku içinde yaşamaya ve delireceği endişesine sürükleyebilir. Depresif duygu durumu, ölüm isteği ve intihar düşüncelerini, endişe bozuklukları, madde ve alkol bağımlılığı yaratabilir, utanç ve suçluluk duygularını ortaya çıkabilir.
Mobbing (psikolojik taciz), iş yerinde, özellikle kontrolün zayıf olduğu hiyerarşik yapılarda, gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, kendisiyle aynı yönde olmayan kişi veya gruplara psikolojik yollardan uzun süreli ve sistematik biçimde baskı uygulaması olarak tanımlanabilmektedir.
Psikolojik şiddete konu olabilecek eylemler şunlardır: Eşler arasında ortaya çıkan duygusal ihtiyaçlara keyfi şekilde yanıt vermek. Kontrol sağlama amacı ile bu ihtiyaçlara yanıt vermek ya da görmezden gelmek. İstediği şeyleri yaptırabilmek adına küçük düşürücü veya tehdit edici davranışlar ve tutumlar içinde bulunmak.
Kişinin kişisel öneri, istek veya şikayetlerinin reddedilmesi / yanıtsız bırakılması. Kişi, diğer çalışanlar tarafından sürekli küçümsenir, tepki görür. Kişinin giyim tarzı ve davranışları alay konusu olur. Yine kişi, iş yeri ile ilgili haber ve bilgilendirme dışında bırakılır.
Kimler maruz kalır? Yapılan araştırmalar mağdur olanların sıklıkla zeki, yetenekli, yaratıcı özellikler gösteren, farklı görüşlere alternatif yaklaşımlar geliştirebilen, başarıyı amaçlayan, dürüst, güvenilir, işyerinde politik davranmayan, destekleyici iletişim tarzını kullanan kişiler olduğunu göstermektedir.
Kişiyi yok saymak, küsmek, görmezden gelmek gibi davranışlar kişinin sevgisiz ve değersiz hissetmesine sebep olur. Sürekli tetikte olma ve karşıdakini memnun etme çabasına yöneltir. Sürekli buna maruz kalmak, karşıdakini memnun etmek için yaşayan bireye dönüşmeye sebep olur.
Şiddete uğradığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
psikolojik şiddet eylemini gerçekleştiren kişi, mağduru tehdit ve taciz etmeye başlarsa hiç vakit kaybetmeden polise başvurulması gerekmektedir. ayrıca fiziksel şiddette olduğu gibi psikolojik şiddet suç kabul edilmektedir. unutmayın, psikolojik şiddete maruz kalmanın cinsiyeti ve yaşı yoktur.
Bir kişiyi zor kullanarak bir şey yapmaya ve yapmamaya zorlamak, iradesi hilafına hareket etmesine sebep olmak olarak tanımlanabilir. Bu anlamıyla baskı, zorlamak ile aynı anlamda ele alınmaktadır. Birine bir şey yaptırmak için zor kullanmak, kişiyi bir şey yapmaya zorlamak anlamında.
Baskı Altında Hissetmek Nedir? Kendisini baskı altında hisseden bireylerde yapması gereken görevler ya da işler esnasında paniklemesi oldukça olası bir durumdur. Ayrıca baskı gördüğü kişi ve kişilerce kendini izah etmekte, açıklama yapmakta ve konuşmakta zorluk çekebilir.
Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre mobbing, “bir veya bir grup işçiyi sabote etmek için yapılan, zalimce, kötü niyetli, intikamcı, aşağılayıcı ve eleştirici tavırlarla kendini gösteren davranış biçimi” şeklinde tanımlanmaktadır.
Mobbinge maruz kalan kişi, bu sebeple işten ayrılabilir. İşten ayrılması, işçinin hakkını kaybedeceği anlamını taşımaz. Kişi psikolojik tacize maruz kaldığı için, kıdem tazminatı almaya da hak kazanır. Bu durumda işveren dava açsa da kazanan işçi olacaktır.
Kimler yıldırma yapar? Bu kişilerin antipatik özellikler taşıdığı, aşırı denetleyici, korkak ve sinirli, daima güçlü olma isteği içinde olan, kötü niyetli ve hileli eylemlere başvurmaktan çekinmeyen kişiler olduğu belirtilmektedir.
Kişiyi isteği dışında davranmaya zorlayan her türlü tutum ve davranışı (aşağılanmak, tehdit etmek, darp etmek, zorla cinsel ilişki kurmak ya da kurmaya zorlamak, kısıtlamak, zorla evlendirilmek, vb.) içine almaktadır.
1-Eşinizin uyguladığı psikolojik şiddetin önlenmesi için en yakın Aile Mahkemesine başvurabilir ve tehdit,şiddet oluşturan tüm eylemlerin yasaklanmasını isteyebilirsiniz.Karar verilmesi için delil ve rapor zorunluluğu yoktur. Karara uymayan kişi hakkında ilk ihlalde 3-10 gün zorlama hapsi kararı verilmektedir.
Sosyal fobi rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlığın yanında aile baskıları neticelerinde kişilerde anksiyete bozuklukları da ortaya çıkmaktadır. Depresyon, sosyal fobi, anksiyete, alkol ve madde kullanımı, agorafobi bu baskıyı yaşayan insanlar görülen en önemli rahatsızlıklardır.
Ruhsal Ve Fiziksel Belirtileri Nelerdir? Sıkıntı, panik atak, depresyon, tükenmişlik, öfke kontrol sorunları, yarım baş ağrısı, baş dönmesi, dikkat sorunları, cinsel işlev bozuklukları, ilişkisel problemler ve uykusuzluk. Kaşınma, kızarma, pullanma, egzama veya döküntü gibi deri hastalıkları.
Stresin yanı sıra anksiyete, depresyon gibi ruhsal sıkıntılar uykusuzluk, sindirim sistemi sorunları, sırt, kas ağrıları, yorgunluk gibi fiziksel sorunlara yol açabilir. Vücuttan salınan stres hormonları kan basıncını (tansiyon) yükseltir ve öfke, saldırganlık, korku ya da diğer olumsuz duyguları arttırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri