Bu kutunun içinde, bilgileri işleyen birçok elektronik parça vardır. Bu parçaların en önemlisi, bilgisayarınızın beyni olarak görev yapan merkezi işlem birimi (CPU) veya mikroişlemcidir. Başka bir bileşen, bilgisayar açıkken CPU'nun kullandığı bilgileri geçici olarak depolayan rasgele erişim belleğidir (RAM).
Donanım: Bilgisayarın elektronik ve mekanik bölümüdür. Monitör: Bilgisayarda yapılan işlemlerin sonuçlarını alabilmemizi sağlayan donanım birimidir.
Dahili Bilgisayar Donanımları
İşlemci (CPU): Bilgisayarın beyin olarak adlandırılan bu bileşen, hesaplama ve veri işleme işlevlerini gerçekleştirir. Bellek (RAM): Anlık veri depolama sağlar ve programların hızlı çalışmasına katkıda bulunur.
Dizüstü bilgisayar ya da laptop, taşınabilir türden, genellikle ekran ve klavye olmak üzere iki parçadan oluşan kişisel bilgisayarlardır. Bir dizüstü bilgisayar bir masaüstü bilgisayarın klavye, fare ve ekran gibi bileşenlerini tek bir parçada toplar.
Bilgisayar donanımı, kasa, merkezi işlem birimi (CPU), monitör, fare, klavye, bilgisayar veri depolama, grafik kartı, ses kartı, hoparlörler ve anakart gibi bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Şekilde görüldüğü üzere, tipik bir bilgisayar temel olarak 2 ana öğeden oluşmaktadır. Bunlar donanım yani; fiziksel aygıtlar ile yazılım ise yapılması gereken işleri donanıma komut olarak gönderen programlar topluluğudur. Yazılım ise iki ana grup ile ifade edilir.
Bilgisayar gerçekte birçok parçanın birlikte çalıştığı bir sistemdir. Görüp dokunabildiğiniz fiziksel parçalar topluca donanım olarak adlandırılır.
Bilgisayarlar yazılım ve donanım olmak üzere iki kısımdan oluşurlar. Yazılım bilgisayarı çalıştırmaya yarayan fiziksel olmayan kısımdır. Donanım ise bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana ve çevre birimlerin tümüdür. Monitör, kasa, klavye, fare bilgisayarın donanım elemanlarıdır.
İşletim sisteminin üç temel bileşeni bulunur. Bunlar; kullanıcı arabirimi, çekirdek ve dosya yönetim sistemidir. Kullanıcı arabirimi şekilde gösterildiği gibi işletim sisteminin görünen yüzüdür. Bu bölümde kullanıcılar yapacakları işlemleri fare ve klavye gibi çevre birimleriyle komutlar vererek gerçekleştirir.
Bilgisayar donanımları ikiye ayrılır: 1- Harici Donanımlar: Kasanın dışında yer alan donanımlardır. 2- Dahili Donanımlar: Kasanın içinde yer alan donanımlardır. HARİCİ DONANIMLAR 1- Fare (Mouse): İşaretçi olarak da bilinir.
Bilgisayarı yapısal olarak; Bilgilerin girilmesi, girilen bilgilerin belirtilen durumlara göre işlenmesi, işlem sonuçlarının alınması olarak üç temel fonksiyona sahip bir makine şeklinde tanımlayabiliriz. Bu üç temel fonksiyonu gerçekleştirebilmek için sahip olması gereken mimariyi; 1.
İşlemci: Bilgisayara girilen programlama komutlarını yorumlamak ve uygulamak için gerekli olan temel iç donanım parçasıdır. Bilgisayarın beyni dediğimiz parçadır.
İşlemci (Processor)
İşlemci bir bilgisayarın beyni demektir. Bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen tüm işlemler ve hesaplamalar işlemci sayesinde yapılır.
Bilgisayar yedek parçası denildiğinde akla ilk olarak klavye, led ekran ve notebook fanı gibi ürünler gelmektedir. Bunun yanında elektronik cihazınız notebook menteşe, pil kaplama makaronu, lehim çekme teli gibi çok sayıda başka parçaya ve bakım ürünlerine ihtiyaç duyabilmektedir.
Bilgisayarın temel bileşenleri donanım ve yazılımdır. Donanım, bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların bütününü oluşturmaktadır. Yazılım ise donanımdaki bu parçaların çalışmasını sağlamaktadır.
Bir diğer adı ile işlemci olan bu donanım birimi sayesinde bilgisayar sistemine giriş aygıtları ile girilen veri ve komutları, üzerinde bulundurduğu aritmetik ve mantık birimi ile gerekli işlemleri yapıp verilen komutlara göre hafızaya saklayabilir veya çıkış üniteleri üzerinden kullanıcıya aktarır.
Bilgisayarda oluşan sonuçları, kullanıcıya ileten birime ise çıkış birimi denir. En önemli ve en çok kullanılan çıkış birimleri ekran, yazıcı, sabit disk ve USB flash disktir.
Bilgisayarın doğrudan bir parçası olmayan ancak bilgisayara daha sonradan çeşitli portlar vasıtasıyla bağlanan cihazlara dış donanım birimleri ismini veriyoruz. Klavye, fare, monitör, yazıcı, kart okuyucu gibi donanım birimlerini dış donanım birimlerine örnek olarak verebiliriz.
Bütün sistem programları içinde en temel yazılım işletim sistemidir ki, bilgisayarın bütün donanım ve yazılım kaynaklarını kontrol ettiği gibi, kullanıcılara ait uygulama yazılımlarının da çalıştırılmalarını ve denetlenmelerini sağlar.
Sistem yazılımları, bilgisayar donanımıyla etkili ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlayan temel yazılımlardır. İşletim sistemleri, sürücüler ve ağ yönetimi yazılımları bu kategoriye dahildir. İşletim sistemleri (örneğin Windows, macOS, Linux), bilgisayar donanımının ve kullanıcı uygulamalarının yönetimini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri