Programımızda öğrenim görmekte olan öğrencilerimizin okul sürecinde 30 iş günü süren staj yapma zorunlukları vardır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencileri 2. yarıyıldan sonra 30 iş günü staj yapmak zorundadırlar.
Bir staj başvurusu en az 15 iş günü için olmak zorundadır. 4 Yarıyıl sonunda stajını yapmamış öğrenci eğitim öğretim dönemi içinde hafta içi minimum 4 iş gününde (hafta sonları hariç) stajını yapabilir, 1 günü aşan ders yükü durumunda yarıyıl içinde staj yapamaz.
Bilgisayar Programcılığı Programındaki 2 yıllık eğitim süresince öğrenciler Bilgisayar Donanımı, Grafik ve Animasyon, Proje Yönetimi gibi teorik dersler almakla birlikte, staj gibi uygulamalı eğitimlere de katılmaktadırlar.
İlgili 44 soru bulundu
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
Mazeretsiz olarak üst üste üç gün veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10'u oranında devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek durum Staj Komisyonuna bildirilir. Geçerli mazeret nedeniyle devam edilemeyen günler, mazeretin belgelendirilmesi şartıyla, telafi edilmek zorundadır.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Kariyerine bu alanda yön vermek isteyen öğrenci adayları, Bilgisayar Programcılığı sıralama bilgisini inceleyerek aldıkları puan doğrultusunda bölüm tercihini gerçekleştirebilir. Öğrenciler, eğitim gördükleri 2 yıl içerisinde zorunlu staja da tabi tutulurlar.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz.
Yaz stajyerleri olarakda bilinirler. Stajı tamamlamak için toplam 300 saati doldurması gerekir. Günde 8 saatten fazla çalışamaz.
Lise zorunlu stajlarında uygulanan maaş üniversite stajında olduğu gibi meslek net asgari ücretin yüzde 30'u kadardır. İşveren tarafından ödenmesi gereken tutar, işletmenin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Zorunlu staj uygulaması Türkiye'de meslek yüksekokulları ile fakülteler arasındaki önemli farklardan birini oluşturmaktadır. Halen iki yıllık meslek yükseko- kullarında staj zorunlu, dört yıllık bir eğitim-öğretim dönemini kapsayan fakültelerde ise isteğe bağlı olarak yürütülmektedir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ulusal Staj Programının 2023 yılı başvurularını bugün itibarıyla açıyoruz. Ayrıca, yaz stajları için ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30'una tekabül eden rakamı, 2023'ten itibaren asgari ücret seviyesine yükseltiyoruz." dedi.
Dönem uzatmazsın hocam.Derslerini bitirdiğin takdirde stajı da yapınca mezun olursun.Tabi eylül ekim aylarında anca mezun olabilirsin ama dönem uzatmazsın.
Zorunlu stajda 3308 Sayılı kanun kapsamına girmeyen ve de mesleki eğitim görmeyen bir öğrenciye ücret ödeme zorunluluğu yoktur, gönüllü stajda normal çalışan olarak göründüğünden en az asgari ücret ödemesi yapılması gerekir.
İzin: Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur.
* Staj, yukarıda belirlenen tarihler aralığında (24.07.2023-01.09.2023) ve 20 iş günü doldurulmak suretiyle yapılmalıdır.
Bir yaz döneminde hem Yaz Stajı 1'i hem de Yaz Stajı 2'yi yapabilir miyim? Eğer 2 stajınızı da aldığınızda o dönem mezun olacaksanız iki stajınızı da o dönem yapabilirsiniz. Sadece mezun durumundaki öğrenciler iki stajını da aynı dönem yapabilir.
KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 20…–20… Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar (Dönem Uzatanlar için), bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
STAJYER MAAŞLARI NE KADAR OLDU? Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödeniyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 Zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira oldu.
Bugünkü asgari ücrete göre de bu tutar 2 bin 552 lira. Personel sayısı 20'nin altında olan işletmeler ise çalıştırdıkları her bir stajyer için asgari ücretin yüzde 15'inden (bin 276 lira) az ücret ödeyemez. Mühendislik stajlarında ise işletmeler çalıştıracağı stajyere 2 bin 977 lira ödemek zorunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri