Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
Günümüzde araştırmacıların araştırmalarına başlarken en başta başvurdukları bilgi kaynağı genellikle internet olmaktadır. İnternet sayesinde çok farklı bilgi kaynaklarına, örneğin makalelere, kitaplara, videolara ve fotoğraflara ulaşmak mümkün olmaktadır.
Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin yolu bilimden geçer. Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar.
İlgili 32 soru bulundu
Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular.
Bilgi kaynağı (information source): Kullanıcıların istek ve gereksinimlerine uygun bir biçimde basılı ve elektronik olarak hazırlanan kitap, süreli yayın görsel-işitsel materyal, harita, patent, standart, para, pul, küre, nota, arşiv malzemesi gibi kaynakların tümü.
Bilgi erişimi; kişinin istediği bilgiye ulaşmak için bilgi toplama, veri tarama, sınıflama eylemleri, aranan ve istenilen bilgiye ulaşmak için izlediği yol olarak tanımlanabilir. Kaynakların daha ayrıntılı olarak incelenmesi ve gerekli notların alınmasına bilgi toplama işlemi denir.
Bilgiye ulaşma süreci, işaretlerden başlar ve bilgide son bulur. Ancak unutulmamalıdır ki aslında elde edilen bu bilgi daha sonra başka yerlerde ve bir bütün olarak başka bilgilere de ışık tutacak şekilde yeniden sürece dahil edilebilir. Enformasyon ve bilgi arasında fark vardır.
İnternette, bilgi ağlarında bulunan bilgiyi tanımlama, erişme ve kullanma konusunda temel düzeyde becerilerin sağlanması.
Genel anlamda bilim yöntemi,bir araştırmada gerçeğe ulaşmak için izlenen yol veya süreci ifade eder.
Araştırma, veriyi bilgiye, bilgiyi içgörüye dönüştüren, strateji oluşturmaya olanak sağlayan, aksiyon noktalarını belirleyen ve alınan aksiyonların etkisini ölçümlemeyi de içeren önemli bir döngüdür.
Doğru bilgi mümkündür diyen Dogmatizm:
Dogmatizm düşüncesini temel alan akımlar şunlardır: Page 4 BILGI FELSEFESI (EPISTEMOLOJI) Sayfa 4 | 5 a) Rasyonalizm (Akılcılık): Rasyonalizme göre doğru bilgi mümkündür ve doğru bilgiye ancak akılla ulaşabiliriz.
Bunlar sırasıyla bilginin üretilmesi, paylaşılması, yapılandırılması, kullanılması ve denetlenmesidir.
Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.
Veri toplama kurulan sistematik bir şekilde hedeflenen değişkenler üzerine bilgi toplama ve ölçme işlemidir ve bu sayede, ilgili sorular yanıtlanıp sonuçları değerlendirebilir. Araştırmanın veri toplama bileşeni, fizik ve sosyal bilimler, beşeri bilimler ve işletmeyi de içeren tüm çalışma alanlarında ortaktır.
Veri Toplamada Genel İlkeler
Hangi verilerin toplanacağı saptanmalıdır. Veri toplama tekniği saptanmalıdır. Değerlendirmenin nasıl ve kim tarafından yapılacağı saptanmalıdır. Toplanan verilerin nasıl saklanacağı ve kullanıcıların nasıl yararlanacağı saptanmalıdır.
Veriler iki yerden toplanabilir: iç ve dış kaynaklar. İç kaynaklardan toplanan bilgiler “birincil veri” olarak adlandırılırken, dış kaynaklardan toplanan bilgiler “ikincil veri” olarak adlandırılır. Veri analizi için tüm verilerin birincil veya ikincil araştırma yoluyla toplanması gerekir.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
Tüm bunları elde etmenin bazı araçları vardır: algı, akıl, bellek, tanıklık, içebakış ve bilinç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri