Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
Günümüzde araştırmacıların araştırmalarına başlarken en başta başvurdukları bilgi kaynağı genellikle internet olmaktadır. İnternet sayesinde çok farklı bilgi kaynaklarına, örneğin makalelere, kitaplara, videolara ve fotoğraflara ulaşmak mümkün olmaktadır.
Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin yolu bilimden geçer. Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar.
Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Yalnızca iki yöntemimiz vardır: Tümdengelim ve tümevarım.
Bilgiye ulaşma süreci, işaretlerden başlar ve bilgide son bulur. Ancak unutulmamalıdır ki aslında elde edilen bu bilgi daha sonra başka yerlerde ve bir bütün olarak başka bilgilere de ışık tutacak şekilde yeniden sürece dahil edilebilir. Enformasyon ve bilgi arasında fark vardır.
Genel anlamda bilim yöntemi,bir araştırmada gerçeğe ulaşmak için izlenen yol veya süreci ifade eder.
Kişinin istediği bilgiye ulaşmak amacı ile bilgiyi toplama, sınıflama, kataloglama, depolama, büyük miktardaki verilerden arama yapma ve bu verilerden istenilen bilgiyi üretme (veya gösterme) tekniği ve sürecidir.
Araştırma, veriyi bilgiye, bilgiyi içgörüye dönüştüren, strateji oluşturmaya olanak sağlayan, aksiyon noktalarını belirleyen ve alınan aksiyonların etkisini ölçümlemeyi de içeren önemli bir döngüdür.
Eğer kaynakları Türkçe arıyorsan Yöktez, DergiPark gibi açık erişim ve Türkçe bilimsel kaynaklara, çoğunlukla araştırma makalelerine , derlemelere ulaşabilirsin. Bunun yanında Ankara Ünivesitesinin tüm kitap kolleksiyonu ve Ders eğitimleri için kullanılan ders notları da yayında.
Bilgi erişimi; kişinin istediği bilgiye ulaşmak için bilgi toplama, veri tarama, sınıflama eylemleri, aranan ve istenilen bilgiye ulaşmak için izlediği yol olarak tanımlanabilir. Kaynakların daha ayrıntılı olarak incelenmesi ve gerekli notların alınmasına bilgi toplama işlemi denir.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Resmi uzantılı siteler yani "edu" veya "gov" gibi siteler güvenli bilgiye ulaşmanın yollarıdır. Her karşımıza çıkan bilgi de doğru değildir. Edindiğimiz bilgiyi birkaç sitedeki bilgiyle karşılaştırmak en doğru şeydir. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Araştırma konunuzu iyi tanımlayın: Az kelime ile arama yaptığınızda, konunuz ile fazla bağlantısı olmayan çok sayıda içerik karşınıza çıkar. Bunun yerine konunun önemli kavramlarını, varsa tarih aralığı gibi bilgileri de ekleyerek aratmanız, istediğinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.
Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.
İnternette, bilgi ağlarında bulunan bilgiyi tanımlama, erişme ve kullanma konusunda temel düzeyde becerilerin sağlanması.
Bilimsel metodoloji yöntemini kullanarak yeni bir bilgi elde etmeye çalışan kişiler bilim adamı olarak nitelendirilir. Ya da sorular soran ve bu sorularına sistematik şekilde cevap üretmeyi amaçlayan kişidir.
Veri toplama çeşitli yollarla yapılabilmektedir. Doküman/kayıt incelemesi, anket, soru formu, test, görüşme, odak grup, gözlem, kontrol listesi, etnografya, sözlü tarih, örnek olay incelemesi ve deney veri toplamak amacıyla daha yaygın olarak başvurulan yöntemlerdir [1, 2, 3, 4, 5, 6].
Fiziki olarak insanların yüz yüze olmadığı, internet ağları ile oluşan iletişim alanıdır. Hemen hemen her türlü bilgiye hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşabilmeyi sağlar.
Bundan olacak ki, İslam kelamcıları bilinçli ve isabetli bir şekilde 'bilginin kaynağı' yerine 'bilginin vasıtaları' ya da 'bilginin yolları' tabirini kullanırlar ve ona ulaşmanın yollarının şu üçü olduğunu söylerler: Duyular yani deney ve tecrübe, akıl ve doğru haber.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri