Bilimin amacı bilgiyi üretmek, elde etmek yada ortaya koymaktır. Bir diğer ifade ile Bilimin amacı olgular arasındaki ilişkileri doğrulamak, genelleme yapmak ve genellemelerden kuram ve yasaları ortaya çıkarmak olarak görülmektedir. doğadaki düzenden ve bilimin bu düzeni bulma ve ifade etme çabasından bahsetmektedir.
Bilimin temel amacı evren hakkında araştırma ve gözlemleme metodu ile tahminler yapmaktır. Bilinmeyenleri cevaplandırmak ve insanlığa yararlı bilgiler ortaya sunmak hedeflenmektedir. Çok eski zamanlardan beri bilimle uğraşılmasının nedeni, insanoğlunun evreni anlamaya çalışma çabalarından kaynaklanmaktadır.
Sözlükte? Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim. Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.
Bilim, evrenin bir kısmını ya da çeşitli olguları konu edinerek deneysel ve gerçek temelli yasalar çıkarmayı amaç edinen bir bilgi bütünüdür. İçinde bulunduğumuz hayatı anlamlandırma süreci üzerine çalışan bilim, çeşitli olgular etrafında düşünür ve doğrulanabilir bilgiler geliştirmeyi amaç edinir.
Bilimin amacı? Genel olarak yeni bilgiler geliştirmektir. Bu, dört başlık altında toplanabilir: Betimlemek, ön görmek, kontrol etmek (anlamak) ve açıklamak.
İlgili 27 soru bulundu
Nesnel'dir(Objektif). Genelleyicidir. Bilim seçicidir.
Bilim, Mantıksaldır!
Buna göre birbiriyle çelişen iki önermeyi aynı anda doğru kabul etmez. Bilim bir hipotez ya da teoriyi doğrulama işleminde mantıksal düşünme ve çıkarsama kurallarından yararlanır. Hipotezlerin veya teorik önermelerin bir özelliği, doğrudan test edilememeleridir.
Bilim üç bakımdan değerlidir:
büyük yararlar sağlar. Bilim sayesinde teknoloji üreten insan, dünyadaki yaşantısının süresini uzatabilir, temel problemlerini çözebilir, yaşamını niteliksel olarak ve manevi bakımdan geliştirilebilir. Bilim bundan dolayı, bir toplumun itici gücüdür.
Neden temel bilim? Temel bilimsel araştırmalar kısa vadeli pratik bir sonuç beklentisi gütmeksizin, yalnızca bilgi edinmek amacıyla doğayı sorgulanmak ve meraklarını gidermek amacıyla bilim insanlarının yaptıkları faaliyetlerdir. Sonuçta uygulamaya koyacağımız yeni bilgileri edinmenin tek yolu budur.
Kainattaki tüm olgu ve olayların neden ve nasıl gerçekleştirdiğini deney ve gözlem yoluyla araştıran disipline bilim denir.
Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgidir. Bilim, bir bilgi birikimi olmasının yanı sıra sürekli gelişen ve sistemli ilerleyen bir süreçtir. Modern bilimin başlangıcı genellikle 16. ve 17. yüzyıllar olarak kabul edilir.
1-Bilim, yeryüzündeki nesneleri araştırma etkinliğidir. 2-Bütün bilimlerin konusu dış dünyadır ve aynı konuyu incelediklerine göre bütün bilimler tek bir bilime indirgenebilir. 3-Klasik görüş; bugünkü bilim çokluğu yerine, fizik temeli üzerinde oluşacak tek bir bilimin gereğini savunurlar.
Bilim insanı, bilimci veya bilimadamı-bilimkadını, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir.
Bilim, olguları ve olayları (doğal veya toplumsal), nedenleri ve birbirleriyle bağıntıları içinde yasalar ve giderek kuramlarla açıklamaya çalışan bir bilgi etkinliğidir. Bu bilim tanımı aynı zamanda bilim adamının çalışma tarzını, "bilimsel yöntem" dediğimiz şeyi kapsayan bir tanımdır.
Bilim, insanoğlunun evreni anlama, doğal olayları ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrama yolunda denediği akademik çabalar ve geliştirilen bilgilerdir. Diğer bir tanıma göre insan yaşantısına kolaylık sağlayan teknik buluşlardır.
Bilim olgusaldır, Bilim mantıksaldır, Bilim objektiftir, Bilim eleştiricidir, Bilim genelleyicidir, Bilim seçicidir, Bilim birikimli bir süreçtir, Bilim evrenseldir (Yaşar, 2012:157) Page 10 Olgusaldır, Sistematiktir, Akılcıdır, Genelleyicidir, Birikimlidir, Sağlam bilgidir, Kayıtlıdır.
Bilim sadece deney ve gözlem aracılığıyla test edilebilen doğal olgulara ilişkin problemlere cevap verebilir. Bunun dışındaki sorular bilim metodolojisinin dışında kalır ve bilim dışı alanlar aracılığıyla tartışılması gerekir.
Bilim insanı, bilimsel araştırma yaparak yeni bilgi ve keşifler yapan kişidir. Bu meslekte çalışan kişiler, çeşitli bilim dallarında (örneğin, fizik, kimya, biyoloji, matematik) araştırma yapar ve bu araştırmaların sonuçlarını makaleler, raporlar veya sunumlar şeklinde paylaşırlar.
Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim. Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.
Bilimsel bilginin ortaya çıkışı, ilk olarak tarım uygarlığına geçişle başlamıştır. Tarımla birlikte gereksinimler değişmiş ve buna bağlı olarak bilimsel bilginin kökleri yavaş yavaş ortaya çıkmıştır. Örneğin tarımla birlikte insanoğlu mevsim bilgisini sistematik hale getirmiş ve ilk takvimler oluşturulmuştur.
Deney ve gözlem yoluyla elde edilen, bütüncül ve evrensel enformasyonlar bilimsel bilgi olarak adlandırılır. Sıklıkla birbirine karıştırılsa da bilimsel bilgi, felsefi bilgiden farklıdır. Örneğin felsefi bilgi kavramsalken bilimsel bilginin pratik bir geçerliliği vardır.
Bugün bilim denilince akla ilk olarak fizik, kimya, biyoloji, tıp ve coğrafya gibi bilimler gelir. Bilim insanı da bu alanlardan herhangi birinde çalışan ve uzmanlaşan kişidir. Bilim, teknolojinin temelidir. Tüm teknoloji bilimin eseridir.
Bilimin amacı insan hayatını kolaylaştırmak ve Dünya'yı daha yaşanabilir bir hale getirmektir. Bunu başaran toplumlar Dünya'nın önde gelen toplumları olacaktır. Sonuç olarak bilgi edinme ve bunlardan yararlanabilme, yaşama savaşında başarının anahtarıdır.
Jarrard (2001), bilim insanlarında bulunması gereken karakteristik özellikleri; meraklı, açık fikirli ve özgür, iyi bir gözlemci, becerikli,etkili iletişim becerisine sahip, sabırlı, yaratıcı ve cesur olarak ifade etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri