1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Arka plan bilgisi ve malzemesi, araştırmacıya psikolojik bir araştırmanın ilk önemli adımı olan araştırma sorusunu açık ve kesin ifade etmede yardımcı olacaktır. Bu, bilimsel sürecin tümevarım aşamasıdır. Gözlemler teorileri açık ve kesin ifade etmek için kullanılan bilgileri sağlar.
Bir konu bulmak veya bir araştırma sorusu formüle etmek ilk adımdır. İyi tanımlanmış bir problem, hedeflerin belirlenmesinden teknik seçimine kadar araştırma sürecinin tüm aşamalarında araştırmacıya yol gösterecektir.
Verinin toplanması, Analiz edilmesi, Ulaşılan sonuçların yorumlanması, adımlarından oluşur.
Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak: Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
İlgili 39 soru bulundu
Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..
Araştırma verileri toplanmadan önce hipotezler saptanmalıdır. İyi bir hipotez, araştırmanın organize edilmesi açısından çok kullanışlıdır. Hipotez, araştırmayı belirli değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi şeklinde sınırlar ve veri toplamanın, çözümlemenin ve yorumlamanın uygun yöntemlerini önerir.
Bilimsel araştırma, etrafımızda olup biten olayları ve doğa olaylarını doğru ve güvenilir bir şekilde anlamlandırmak, asıl kaynaklarını bulmak ve neden-sonuç ilişkisiyle açıklamak için planlı ve sistematik bir yöntem izleyerek verileri toplamayı, çözümlemeyi, yorumlamayı ve değerlendirmeyi içerir.
Araştırma Raporunun Yazılması
Araştırma sürecinin son evresi araştırma raporunun yazımını ve yayımını içermektedir. Yazar hangi problemi hangi nedenle seçtiğini, veri toplama yöntem ve tekniklerini, araştırmayı yönetmek için kullanılan araçları, elde edilen sonuçları ve yapılan yorumları ifade etmelidir.
Yapılan tüm bu bilimsel araştırma basamaklarının son halkası olan raporlama aşamasında, toplanan verilerin, ortaya çıkan hipotezin ve tespitlerin değerlendirilmesi yapılır. Bunun sonucunda net bir sonuç elde edilmiş olmalıdır. Sonucun toplumun yararına ve faydasına uygun olması beklenir.
İlk aşamada araştırmacı bir konu ve bu konunun amaçlarını belirlemiş olmalıdır. Araştırmacı çalışma konusu ile ilgili kapsamlı bir bilgiye sahip ve görüşme konusuna hâkim olmalıdır. Dolayısıyla hangi konuların amaç için önemli olduğunu bilmelidir (Kvale ve Brinkmann, 2008).
Bilimsel araştırma ise, bilime katkıda bulunmak amacıyla problemlere güvenilir çözümler arayarak, sistemli ve planlı bir şekilde veri toplayarak, toplanan verileri belirli yöntemlerle analiz edip, elde edilen analiz sonuçlarının değerlendirilerek, raporlanmasıdır.
Bilimsel araştırma, bir sorununun çözümünde söz konusu olan bilgi eksikliğini gidermek amacıyla yapılmaktadır. Ancak araştırma sonucunda elde edilen bilgiler genellenebildiğinde araştırma etkili olabilmektedir.
Araştırma öncelikle doğru araştırma soruları sormakla başlar. Bir sonraki adım, sorunu veya ilgili konuyu doğru olarak araştırabilmek için uygun araştırma yöntemini belirlemek ve daha sonra doğru veya uygun sonuçlar çıkarmak için ele geçen bulgularınızı veya gözlemlerinizi analiz etmek olarak değerlendirilir.
Bilimsel araştırma, sistematik veri toplama ve analiz etme sürecidir. Bilimsel yöntem nedir? Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol”şeklinde tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış aynı zamanda temel özellikleri şu şekilde ortaya çıkarılmıştır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Konu yeni ve özgün olmalıdır. Konu anlamlı ve uygulanabilir olmalıdır. Konu bir amaç ve hipotez içermelidir. Konu araştırmacı ve diğer kişiler için ilgi çekici olmalıdır.
Bilimsel araştırma yöntemleri, nitel ve nicel araştırma adlarıyla ikiye ayrılır.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Temel Araştırma, uygulamalı araştırmada karşılığını ve tamamlayıcısını bulur. Bunlar, veri üretirken ve üretilen verilere bir fayda sağlarken kullanılan iki kullanışlı araştırma yöntemidir. Çok belirgin farklılıklar vardır ve bunları anlamak, yeni bilgi yaratmak için izlenen yolu anlamanızı sağlayacaktır.
Araştırma soruları, mevcut alanda iyi bir şekilde kapsanacak kadar spesifik olmalıdır. Araştırma sorunuz karmaşık mı? Araştırma soruları basit bir “evet” veya “hayır” ile veya kolayca bulunabilen gerçeklerle cevaplanmamalıdır. Bunun yerine, yazar adına hem araştırma hem de analiz gerektirmelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri