Bilimsel yöntem yansız, nes- nel, mantıklı olmalı ve varsayımı doğrulayabileceği gibi yanlış da çıkarabilecek nitelikte olmalıdır. Araştırma deseni planlanırken varsayımı sınamak için gerekli verilerin nasıl toplanacağı belirlenmeli, değişkenler değerlendirilmeli ve çözümlenebilecek nitelikte veri elde edilmelidir.
Araştırma problem çözmeyi amaçlar Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır Yapılan araştırmada kişisel yanlılık yok edilmelidir. Araştırmalar kayıt altına alınmalıdır.
Bilimsel araştırma, betimleyici, açıklayıcı veya deneysel olabilir. Yöntem, literatür taraması ve analizleri içerebilir. Deneysel, anket veya gözlem gibi yöntemlerle veri toplanır. Kullanılan yöntem, araştırmanın niteliğine ve hipotezine uygun olmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..
Mümkün: Araştırma sorusu ampirik olarak uygulanabilir olmalıdır. Bu, sorunun veri toplama ve analiz etme, nicel ve/veya nitel verileri kullanma veya bilimsel literatürü okuma yoluyla yanıtlanabilir olması gerektiği anlamına gelir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Bir araştırma temel olarak 3 adımdan oluşur. Araştırmalar üç nedenle ÖNEMLİDİR. Çalışılacak konunun belirlenmesini, gerekçelendirilmesini ve raporu okuyacak kitle için araştırmanın öneminin ortaya konmasını içerir. Problemi belirleyerek konuyu sınırlandırır ve çalışmanın belirli bir yönüne odaklanırsınız.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Hangi konunun çalışılacağı tamamen araştırmacının bilimsel ilgi ve merakına bağlıdır. Araştırma konusu, araştırmacının kişisel deneyimlerinden, daha önce başka araştırmacılar tarafından yapılmış çalışmalardan, kitle iletişim araçlarından, teorilerden, inançlardan ve değerlerden etkilenilerek seçilebilir.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Araştırma amacı geliştirilir ve anlatılır. 'Niçin cevaplanmak isteniyor' ve 'Bilgi kiminle ve nasıl kullanılacak' soruları tanımlanır. Konuyla ilgili genel bilgi özetlenir.
Amaçlarına Göre Araştırma Tipleri
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Araştırma teknikleri, gözlem yapma, veri kaydetme, veri işleme teknikleri ve benzeri araştırma işlemlerini yaparken kullandığımız davranış ve araçları ifade eder. Araştırma yöntemleri, araştırma tekniğinin seçiminde ve oluşturulmasında kullanılan davranış ve araçları ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri