Dünya'da yaşayan hiçbir insanın çözemeyeceği denli büyük bir evrende olduğumuz için başka evrenlerin de varlığı ve başka gezegenlerde yaşayan akıllı varlıkların bizi uzaktan yönlendirmesi, tanrının varlığını gizlemesi ya da bu evrenin yaratıcısını bilmesi de mümkün. Sonuç olarak bilimsel olarak tabi ki tanrı yoktur.
Oysa İbn Sînâ'ya göre Tanrı, mahiyetinin olmaması sebebiyle zihinsel/rasyonel açıdan ispatlanamaz. Öte taraftan Tanrı, varlığının apaçıklığı ve aklın da menşei olması itibariyle ispata bile konu olmayacak kadar açık bir varlıktır.
Tanrı'nın olmadığı ispatlanamaz. Varlığı iddia edilen bir şeyin özellikle de Tanrı'nın olmadığını mantık yoluyla[1][1] ispatlamak imkansızdır.
Ontolojik kanıt, ontolojik argüman ya da ontolojik veri; tanrının var olmasını, yetkin ve kusursuz olması ile açıklamaya çalışan teist savdır.
Tanrı vardır, ama Evren'e hiçbir müdahalesi olmayan bir varlıktır. İnsan akla ve bilime güvenmelidir. İnsan Evren'i akıl ve bilimin ilkelerine göre açıklayabilir. Bu sebeple Deizm'de Tanrı dışında Teizm'de yer alan dinsel kavramların hiçbiri yer almaz.
İlgili 22 soru bulundu
Tanrı ya da ilah, özellikle tek tanrılı inançlar tarafından evrenin tek yaradanı ve yöneteni olduğuna inanılan doğaüstü varlık. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve erkek olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir.
Comte tarafından, yaşamının ilerleyen dönemlerinde geliştirilen dini bir sistem olarak Pozitivizm, kişisel/şahsi bir Tanrı'nın varlığını reddederek (Tanrı yerine) insanlığı (yani “büyük varlık”ı) yüceltme, saygı ve kültünün bir parçası olarak ele alır; bu bakımdan da Hümanizm ile bir dizi benzerlikler taşır.
Bilim yoluyla Allah'ı kanıtlamak başlığı altında yapılan yaygın ve yaygın olduğu için de sorgulanmayan bir yanlış var: Bilimin bazı verilerini ele alarak ve mantık yürüterek varılan sonuçların Allah'ın varlığını kanıtladığını iddia etme yanlışı.
Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur.
Özgür olabilmek için ahlak yasasına uygun “isteme” de gerekmektedir. Kant'ın Tanrı anlayışı Hıristiyanlıkta olduğu gibi pasif Tanrı anlayışıdır. Bu anlamda deizme daha yakındır.
Bugün Batı'da "tanrı" kelimesi genellikle monoteistik konsepte uygun olarak her şeyden üstün ve hiçbir şeye benzemeyen bir varlığı karşılamak için kullanılıyor. Klasik teizme göre tanrı, âlim-i mutlak, kâdir-i mutlak gibi her türlü mükemmellik ve üstünlükle birlikte anılır.
Tanrı'nın var olduğuna dair ileri sürülen kanıtlar şu şekilde sıralanabilir: ontolojik kanıt, kozmolojik kanıt, tasarım kanıtı, teleolojik kanıt, ahlaki kanıt.
Temsilcileri Karl Marx, Leibniz, La Mettrie, Holbach, Nietzsche ve Jean Paul Sartre'dir. Bunlar, evrendeki yetersizliklerden, kusurlardan, kötülüklerden yola çıkarak, Tanrı'nın yokluğunu ispatlamaya çalışmışlardır.
Haber Merkezi - Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, “Tanrı” kelimesinin caiz olup olmadığıyla ilgili bir soruya verilen yanıtta kelimenin Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğu hatırlatarak, "Allah'ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz" denildi.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. İslam inancına aykırı olmaz.
Din İşleri Yüksek Kurulu
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilâh” kelimesinin karşılığıdır. “İlâh” kelimesi “kendisine tapınılan varlık” anlamına geldiğinden zaman zaman Allah Teâlâ (c.c.) için kullanıldığı gibi insanların Allah'tan başka taptıkları varlıklar için de kullanılır.
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları reddeder.
Hinduizm'in dünyanın en eski dini olduğu düşünülüyor. En az 5000 yıllık bir tarihi bulunduğu biliniyor. Daha da eski bile olabileceği düşünülüyor ama kesin kanıtı yok. Bu yazımızda çok detaya boğmadan, özet bir şekilde Hinduizm'e dair temel bilgileri anlatacağız.
1. Sonuç | Hatalı Sonuç! Evrim Ağacı ya da bilimsel gruplar, Tanrı felsefe konusu olmasına rağmen Tanrı yok demektedir.
Buna göre, Allah'ın düşünüp daha sonra bir şeye karar vermesi düşünülemez. Kaynaklarda, Nesih konusu işlenirken, özellikle vurgulanan “Beda = sonradan bir şeyi fark etme / yeni bir düşünceye sahip olma” da bunun gibi bir şeydir ki, Allah hakkında bunun tasavvur edilmesinin caiz olmadığı kesin bir dille ifade edilir.
Şöyle de diyebiliriz: Tanrı evrendeki tüm ışıktır. Kur'an, doğayı Allah'ın vücudu gibi görür. Allah, süreci sadece izlememekte, sürecin bizzat içinde yer almakla da kalmamaktadır. Kur'an'a göre Allah, sürecin bizzat kendisidir.
Evrim Ağacı bünyesinde, sözü edilen şahsi inanç pozisyonlarından her birini savunan birçok gönüllü bulunmaktadır, dolayısıyla Evrim Ağacı'nın bir bütün olarak herhangi bir şahsi inanç görüşü bulunmamaktadır.
Öz: Deizm, inanç alanında öne sürdüğü iddialarını akıl ve bilimle temellendirmeye çalışan felsefi-dini bir akımdır. Bu akımda içindekilerle birlikte tüm âlemi mükemmel bir şekilde yaratan ama işleyişine müdahale etmeyen bir tanrı inancı vardır.
Bir başka ifadeyle, Tanrı idesi, düşünmenin tüm nesnelerinin koşulsuz birliğinin idesidir (Störig 2011: 383). Kant'a göre Tanrı idesi, kaynağını, aklın varlık yapısında bulur; aklın hiçbir koşula bağlı olmayana, tümlüğe uzanmasından doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri