Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Yoğurt, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir ve korur. Bu nedenle osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde de büyük önem taşır.
Süt. Kalsiyum kemik büyümesi ve güçlü kemikler için önemlidir. Süt, boy uzamasını artırır ve kalsiyumun kemiklerde tutulmasını sağlayan A vitamini açısından da zengindir. Her gün 2-3 bardak süt içilmesi tavsiye edilmekte.
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok çalışma, süt içmenin kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı olacağını kanıtladı. Süt, daha kolay ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek triptofan ve melatonin içerir.
Tüm spor sonrası beslenme amaçlarına yönelik egzersizden sonra süt tüketilmesi önerilir.
İlgili 36 soru bulundu
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Caseinin içeriğindeki amino asitler sayesinde, whey proteinin kaslarda depolanmasını sağlayarak gelişiminizi destekler. Böylece ortalama kilolarda birisi için günlük 1 litre süt içildiğinde, protein ihtiyacını %25 oranında karşılamış olur.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karnına içilen süt bağırsakların hareketlerindir ve yağ yakımın hızlandırır. Çoğu diyet listesinin ara öğünlerinde süte yer verilir. Süt kan basıncını düşürür. İçerisinde potasyum sayesinde kan basının sağlıklı oranlarda kalmasını sağlar.
Bir bardak sütte 300 miligram, 30 gram kadar yumuşak peynirde 50-100 miligram, bir su bardağı yoğurtta da ortalama 300-350 miligram kalsiyum var.
İleri yaşlarda anne sütünün yerini inek sütü veya keçi sütü alır. Süt içmek boy uzatır. Bunu destekleyen pek çok çalışma vardır. 9-20 yaşlarında kız ve erkek çocuklarda düzenli süt içimleri 3 yıl boyunca takip edilmiş ve süt tüketimiyle doğru orantılı olarak boy uzamasının anlamlı derecede arttığı tespit edilmiştir.
Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
Basket oynamak ya da süt içmek ise, boyun uzamasına küçük katkılar sağlar. Süt bir protein kaynağıdır ancak boy üzerinde direkt bir etki yapmaz. Zıplamanın, ip atlamanın, basket oynamanın ve koşmanın kemik üzerinde etkisi vardır ama bu aktiviteler boyu çok fazla uzatmaz.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
İçinde canlı laktik asit olan yoğurt magnezyum,potasyum ve protein kaynağıdır. Her yaştan rahatça tüketilebilen bir besin kaynağıdır. Tüm öğünlerimizde tüketebileceğimiz Her Gün 1 Kase Yoğurdun İnanılmaz Faydaları vardır.
DOĞRU BESLENEREK KEMİK ERİMESİNİ ÖNLEYİN
Peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de kemik erimesini korumak için tüketilmesi gereken besinlerdir.
Sütün hazmı zor olan bir içecek olduğunu, bu özelliğinden dolayı yatmadan önce içilmesi halinde rahatsızlık verebileceğini kaydeden Uzm.
Bazı bireyler, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık (laktoz intoleransı) nedeniyle veya yanlış inançlarından dolayı süt tüketmezler. Laktoz duyarlılığı olan bireyler için, düşük laktoz içeren süt veya laktozsuz süt ürünleri bulunmaktadır.
- Enerji deposudur ve gün içerisinde daha enerjik bir yapı sağlar. - Metabolizmayı hızlandırır ve kilo verme konusunda yardımcıdır. - Kolesterolü dengeler ve aynı zamanda kalp sağlığını önemli oranda korur. - Bakteri ve enfeksiyonlara karşı ciddi bir koruma sağlar.
Süt kolesterolünüzü yükselterek kalp damar hastalığı riskinizi artırır. Kalp krizi, felç geçirenlerin, şeker ve tansiyon hastalarının süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekir.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Daha güçlü kemikler:
Küçükken hepimize öğretilen en büyük şehir efsanesi, süt içmezsek kemiklerimizin zayıf olacağı olabilir... British Medical Journal tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ne kadar çok süt tüketirseniz, kalça kırığı olma şansınızın o kadar yüksek olduğunu belirtiyor...
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sporcular neden yoğurt yemez? Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Kas dokusunun onarılması, enerjinin yenilenmesi ve kas hacminin artması için protein içeriği bulunan sütün düzenli olarak tüketilmesi spor yapanlar için önemlidir. Egzersiz öncesinde ara öğün olarak süt tüketilmesi önerilmektedir.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri