Bu durumda Demirci ve Şeytan'ın Bronz Çağı'ndan, yani 6.000 yıl öncesinden günümüze ulaşmayı başarabilmiş en eski masal olduğu ortaya çıkıyor. Masalın konusu ise oldukça basit.
Sümer Hayvan Masalları (Yabanöküzü Boynuzlu Tilki), Yapı Kredi Yayınları tarafından “4000 Yıl Önce Kil Tabletlere Yazılan İlk Masallar” olarak okura sunuldu.
Türk masalları sözlü gelenekte yaşamıştır. 19. yüzyılda ise yazıya geçirilmiştir. Türkiye'de halk ağzıyla derlenmiş en eski kitap Billur Köşk'tür.
1960 yılından beri faaliyetlerine devam eden İngiliz markası Marshall, müzik sektörünün en iddialı ses sistemlerini üretmeye devam ediyor.
İlgili 41 soru bulundu
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Masal kelimesinin Türkçe'ye, halk dilinde yaygın olarak “öğüt” anlamındaki Arapça “mesel” kelimesinin anlam ve söyleyiş değişikliğine uğramasıyla geçtiği yaygın olarak kabul edilmektedir.
Billur Köşk Masalları, Türk masal derlemesidir. İlk olarak ne zaman ve kimin tarafından derlendiği belli değildir. Anadolu'nun ilk masal derlemesi olarak kabul edilmektedir. Çeşitli basımlarında toplam on üç masaldan oluşmaktadır.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür. Gerek eskiliği gerekse anonim oluşu, bu masalların hızla yayılmasına yol açmıştır.
Milattan önce yaşadığı varsayılan Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri ilk masal olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk fabl örneklerindendir.
Masal anlatıcısı dinleyicinin dikkatini toplayabilmek için masalın başında, sonunda ve bazen uygun görülen yerlerde masal tekerlemeleri söyler. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken bir karı koca varmış.
Gerçekçi masallarda gerçek hayattan kişiler bulunabilir. Padişahlar, şehzadeler, hocalar, kadılar ve daha birçok kişi gerçekçi masallarda yer alabilir. Ayrıca zenginler, fakirler, hırsızlar ve bunlara benzer kişilerde gerçekçi masallarda karşımıza çıkmaktadır.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır.
Eflatun Cem Güney, geleneksel Türk halk hikâyelerini ve masallarını derledi. Kendisi de masallar yazdı. "Masalcı Baba" olarak tanındı. Sivas Sultanisini bitirdikten sonra, Konya Öksüzler Yurdu'na Türkçe öğretmeni olarak tayin oldu.
Masala başlarken “bir varmış bir yokmuş” ya da “evvel zaman içinde..” diye tekerlemeler ile başlayın. Daha sonra masaldaki iyi ve kötü kahramanları belirleyin. Diğer yan kahramanları da belirlemeyi unutmayın.
Grimm Kardeşler: Jacob Grimm (1785-1863) ve Wilhelm Grimm (1786-1859), tanınmış iki Alman masal yazarıdır.
Görüldüğü gibi el-Mes'ûdî, Binbir Gece Masalları'nın temelinde Hezâr Efsane'nin bulunduğunu ve dolayısıyla bu masalların Hint-Fars kökenli olduğunu kabul etmektedir.
Hans Christian Andersen (2 Nisan 1805 - 4 Ağustos 1875), Danimarkalı yazar, şair. Hans Christian Andersen, 1869 yılında. Geleneksel masallardan yararlanarak yazdığı özgün masallar ile tüm dünyada tanınmıştır.
Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi.
Muhtemelen bir Hindu metnidir ve "hayal edebildiğimiz kadar eski hayvan masalları" içeren eski sözlü geleneklere dayanmaktadır. "Kesinlikle Hindistan'ın en sık çevrilen edebi ürünüdür" ve bu hikâyeler dünyada en çok bilinenler arasındadır.
Hükümdarlar tarafından hazırlanan Kelile ve Dimne bir Hint masalıdır. Ahlak ve bazı değerler ile ilgili de önemli bilgiler verilmiştir. Masalda Kelile ve Dimne adında iki baş kahraman bulunmaktadır. Hindistan'a ait olan Kelile ve Dimne masalı hem batı dünyasında hem de doğu dünyasında büyük bir ilgi görmüştür.
Masal ismi Arapça kökenli olmasına rağmen kuran-ı Kerim içerisinde yer almamaktadır. Diğer bir yandan anlamları güzel olduğu için isim olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Türkiye'de Masal ismini kullanan 8.366 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Masal ismini kullanan 1.905 kişi bulunmaktadır.
Etimoloji. Kelime, Arapçadaki "mesel" kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri