Zihin okuma; Olası kanıtları araştırmaya hiç gerek duymaksızın, diğerlerinin ne düşündüğünü bildiğine inanmak, zihin okuma olarak adlandırılan bilişsel çarpıtmadır. (bknz: Sinestezi Nedir? ) Bu düşünce şeklinde kişi kendisi hakkında başkalarının ne düşündüğünü bilmek ister ve kendince çıkarımlar yapar.
Tek bir olaya ya da duruma dayanarak genelleme yapmaktır. Asla, her zaman, hiçbir zaman, daima, herkes, hep, hiç gibi kelimeleri rahatlıkla kullanır. Örneğin, sevgilisinden ayrılan bir kişinin bir daha asla mutlu olamayacağını düşünmesi buna örnektir.
Bilişsel çarpıtmalar ise; kişilerin olaylar veya durumlar karşısında zihinlerinde genellikle otomatik biçimde gelişen ancak gerçekliği tam ve doğru biçimde yansıtmayan düşünce biçimleridir. Bilişsel çarpıtmalar genellikle olaylar ile durumları olumsuz biçimde ve yanlı olarak değerlendirmeye neden olur.
Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
Çarpık düşünceler olarak da adlandırılan bilişsel çarpıtmalar gerçeklere dayanmayan abartılı bir düşünce kalıbıdır. Bilişsel çarpıtmalardan filtreleme ya hep ya hiç düşünme, aşırı genelleme ve -meli/-malı düşünce kalıpları için bir önceki yazımızı ↗ inceleyebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Sorunlarla yani sorun gördüğümüz şeylerle karşılaştığımızda, duygusal zorlanmalar yaşadığımızda zihnimizde otomatik olarak beliren bazı uygun olmayan düşünceler vardır, biz bu uygun olmayan düşüncelere de çarpık otomatik düşünceler deriz.
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir.
Bireyi sıkıntıya sokan otomatik düşünceler incelendiğinde, bu düşünme süreci sırasında belirgin bazı hataların olduğu gözlenebilir. Bu hatalar bilişsel terapide bilişsel çarpıtmalar olarak adlandırılırlar.
Bilişsel dikkat sendromunun işleyişi kişinin hislerinin ve düşüncelerinin gelip geçici olduğunu deneyimlemesine engeller. Buradaki yanlış metakognisyonlar nedeniyle bu düşünceler kronikleşir ve kalıcı hale gelir. Bilişsel dikkat sendromunun özü bilgi ve inançlardan kaynaklanmaktadır.
8) Seçici soyutlama (zihinsel filtreleme): Belli bir ortamın ya da bağlamın genelini yok farz ederek seçtiği bir detayı öne çıkartıp durumun daha belirgin yönlerini göz ardı etmek ve bütün olayı bu ayrıntıyla tanımlamak.
Psikolojik rahatsızlıkların çoğunun (kaygı bozuklukları, depresyon gibi) nedeni olarak kabul edilen, bireyin sahip olduğu çarpıtılmış düşünceleri, işlevsel olmayan varsayımları ve kendince kuralları olduğu görülmektedir. Bu duruma Bilişsel Çarpıtmalar veya Düşünce hataları denir.
Zihin Okuma Bilişsel Bir Çarpıtmadır
Kişinin düşünsel dünyasında işlevsel bir rolü olmamasına rağmen keskin bir şekilde doğru kabul edilen dogmatik yapılara bilişsel çarpıtma ( düşünce hatası bilinçsel çarpıtma ) denir. Zihin okuma da bilişsel bir çarpıtmadır.
Kişinin bilinci dışında ortaya çıkan, bizi olumsuz etkileyen işlevlerdir. Oldukça çabuk oluşan düşünceler, üzerinde düşünmeden çabucak ortaya çıkarlar. Yaşanan bir olaya verilen ilk tepki olarak da bilinen otomatik düşünceler, tesadüfen ortaya çıkmazlar.
Şimdi ise BDT kuramıyla ortaya koyulmuş ve sorunlarımızı çözmemizde en büyük engel taşıyan olumsuz otomatik düşünceler ve bilişsel çarpıtmaları ele alacağız. Yaşadığımız olaylarda otomatik düşünceler bilinçli olmaksızın ortaya çıkarlar.
ABC Kişilik Kuramı
ABC kuramında A noktasında kişiyi rahatsız eden bir durum vardır. B noktasında A durumuna dair olan inançlar yer alır. C ise sonucu ifade eder. Eğer kişinin A durumu için akılcı olmayan inançları varsa C noktasında kişi için hoş olmayan kaygı, stres, depresyon gibi durumlar yaşar.
Olumluyu yok sayma: Adından da anlaşılacağı üzere ısrarla olumlu olanı görmezden gelmektir. "Birinci oldum ama annemin dualarından dolayı oldu.", "Yarışmayı kazandım ancak şans benden yanaydı" gibi düşünceler buna örnektir.
Çarpıtma, bir konunun bir yönü ortaya çıkarılarak sunulmasıdır. Eksik kalan yanı nedeniyle içerik, sağlıklı kanaat oluşturmayı engeller ve yanıltıcı nitelik taşır. Sosyal medyada yayılan, Malatya'da bir siyasi partiye ait bir aşevi çadırının kapatıldığı iddiası da buna örnek.
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
Çarpıtılmış otomatik düşünceler, bir olayın neden olduğu duygusal tepkilerimizi etkileyen olumsuz ve gerçeklikten uzak düşüncelerdir. BDT, bu çarpıtılmış düşünceleri tanımlamamızı ve sorgulamamızı öğretir. Abartma (Karşılaştırma): Kendinizi başkalarıyla karşılaştırarak değersiz hissedersiniz.
Bilişsel Çarpıtmalar ( Düşünce Hataları)
Bilişsel çarpıtmalar beyninizin gerçeği yansıtmayan bağlantılar kurması, düşünmedeki sistematik hatalardır. Bu yapıda yer alan işlevsiz inançlar bireyin düşüncesini biçimlendirerek psikopatolojiye özgü bilişsel hatalara yol açarlar.
Aşırı düşünme hastalığı, bireyin sürekli olarak aşırı düşünme, endişe ve olumsuz düşüncelere kapılma eğiliminde olduğu bir durumu tanımlar. Bu durum, genellikle obsesif-kompulsif spektrum bozuklukları veya genel anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıklarla ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri