BDT tedavisi genellikle; başlangıçta haftalık devamında azalan sıklıklarla devam ederek 8-16 seans arası sürer. Ancak hastanın içinde bulunduğu durumun (çevresel stres faktörleri gibi), hastalığın şiddetine, hasta terapist uyumuna göre aylar ve bir yıla kadar sürebilir.
Bilişsel davranışçı terapilerde terapist ve danışan birlikte danışanın sorunu hakkında ortak bir fikir edinerek sorunu birlikte anlamaya, mevcut sorunun danışanın düşünce, duygu ve davranışlarını ve gün içindeki işlevlerini nasıl etkilediğini belirlemeye çalışırlar.
Bilişsel davranışçı terapi, psikoterapi yöntemleri arasında oldukça sık tercih edilen ve etkili bir yöntemdir. Yapılan araştırmalar bilişsel davranışçı terapinin ilaç tedavisine kıyasla çok daha etkili olduğunu belirtmektedir.
Ancak bir seansta belirli bir konu ancak çözülebilir. Seanslar genellikle 50-60 dakika sürer. Yaşadığınız sorunun kronikliği ve yaşamınızı etkileme derecesi 18-24 seanslık bir program gerektirebilir. Süresi sınırlı bir terapi modeli de olsa, 4,5 ila 8 ay süresince haftada bir seans şeklinde yapmak en yararlısıdır.
Genel olarak psikoterapi müşterilerinin çoğunluğu 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir. Ancak depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve uzun zaman aralıkları gözlemlenmiştir. Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Terapinin işe yaradığını gösteren durumlardan biri ise kişinin kendisine dair farkındalığının ve iç görüsünün artmaya başlamasıdır. Bu durumda kişinin davranışlarında, belirtilerinde azalmalar gözlemlenebilmektedir. Bir diğer yol ise duygular ile kurulan ilişkiye bakmaktır.
İlaç tedavisine ek olarak uygulanabilecek psikoterapi ile kişinin olumsuz düşünce ve davranış biçimlerinin değiştirilmesi ve hastalıkla mücadele etmesi için daha aktif olması amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 100 TL'den başlıyor ve 1200 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 398.25 TL olarak hesaplanmaktadır.
Gerçek: Terapi işe yarıyor. Bilimsel çalışmalar tutarlı bir şekilde terapinin kaygı, depresyon, OKB, fobi, panik bozukluk, öfke, dürtü kontrol ve konsantrasyon sorunları, gibi alanlarda en az ilaç teravisi kadar -hatta bazı durumlarda ilaç tedavisinden çok daha fazla- işe yaradığını ortaya koyuyor.
Danışana, olumsuz düşüncelerin gerçeklikten bağımsız olduğunu ve alternatif düşüncelerin mümkün olduğunu anlatır. Terapist, danışana kendi düşüncelerini tanıma, sorgulama ve değiştirme becerilerini öğretir. BDT sürecinde danışanın aktif katılımının önemi vurgulanır ve terapinin işbirliği içinde yürütüleceği belirtilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi sayesinde kişi, faydasız ve ruh sağlığını kötü etkileyen, olumsuz düşünce - davranış şekillerinden uzaklaşır. Terapi süreci sonunda kişi, öğrendiği sağlıklı düşünce ve davranış şeklini bir alışkanlık haline getirir ve kendisini daha iyi hisseder.
BDT TEMEL TEORİ EĞİTİMİ
Klinik Psikolog, Uzman Psikolog veya Psikiyatristler bu eğitime direkt başlayabilirler. Psikolog, Psikolojik Danışman veya diğer Ruh Sağlığı Çalışanları veya Öğrencileri bu eğitime katılabilmek için Değerlendirme ve Yapılandırılmış Görüşme Eğitimini almak zorundadır.
Bilişsel Davranışçı Terapinin (BDT) ilk aşaması, genellikle değerlendirme ve problem belirleme sürecini içerir. Bu aşama, terapistin bireyle çalışmaya başlamadan önce bireyi ve sorunlarını daha iyi anlamasına yardımcı olur.
Bu psikoterapi yaklaşımı geçmişin psikolojik sorunların gelişmesindeki önemini kabul etse de kişinin güncel sorunlarını sürdüren uyumsuz düşünce ve davranış alışkanlıklarını değiştirerek sorunları ortadan kaldırmayı hedefler.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Psikiyatriye gitmek sicile işler mi? Psikiyatristler, tıp etiği gereği hastalarının özel bilgilerini gizli tutmakla yükümlüdür. Bu nedenle psikiyatriye gitmek, bireyin siciline işlenmez.
Yazının başında da ifade edildiği gibi seans süresi ortalama 45 dakika olmakla birlikte bazen 50 – 55 dakika sürebilmekte, istisnai durumlarda ise daha fazla olabilmektedir.
Haftalık seanslar, danışanın duygusal süreçlerini işlemesi ve ilişkiyi sürdürmesi için yeterli bir zaman çerçevesi sağlar. Bu seanslar genellikle 50 dakika ile 1 saat arasında sürer. Bazı durumlarda, danışanın ihtiyaçlarına ve terapistin önerilerine bağlı olarak haftada iki kez terapi yapılabilir.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Bir terapi seansı genellikle 45-60 dakika arasında sürer. Seansların gerçekleşme sıklığı ve terapinin ne kadar süreceği ise danışanın ihtiyacına ve durumuna göre belirlenir. Psikoterapi süreçleri terapi hedeflerine ulaşıldığında danışanla karşılıklı konuşarak sonlandırılır.
İyi bir psikiyatrist her şeyden önce önyargısız ve ümit veren bir hekim olmalıdır. Korku saçan, ilgisiz bir hekimden iyi psikiyatrist olamayacağı açıktır. Bir diğer önemli vasıf dinleme yeteneğidir. İyi bir dinleyici olmak için merak ve gözlem yeteneği gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri