Bilişsel dikkat sendromu düşünce, duygular ve inançlarla alakalı düşünceleri kontrol eden üst bilişlerin bir sonucudur. Burada kişi kronik ve tekrarlayıcı bir biçimde rahatsızlıklara kitlenmektedir. Bu döngü böyle devam ettikçe kişiye sıkıntı veren hisler ve düşünceler daha çok kalıcı hale gelmektedir.
Bishop (2004) bilinçli farkındalığı, kabul, deneyime açıklık ve merakla ilişkili bir yetenek ve şu anki deneyimlerin farkındalığını kaçırmamak için düzenli bir dikkat süreci şeklinde tanımlamaktadır.
Dikkat nedir? Dikkat, alakalı uyarıcıları seçebilme ve onlara yoğunlaşabilme kabiliyetidir. Dikkat, sayesinde kendimizi alakalı uyarıcılara göre konumlandırıp ve nihayetinde karşılık verebildiğimiz bilişsel süreçtir. Bu bilişsel beceri çok önemlidir ve gündelik yaşantımızın vazgeçilmez bir parçasıdır.
Seçici dikkat, algının birçok uyaran arasından, belli bir uyarana yönelirken diğer uyaranları ihmal etmesi durumudur. Kalabalık bir toplulukta özel bir konuşmaya kulak kabartabilme yeteneğini seçici dikkate örnek olarak verebiliriz.
İlgili 27 soru bulundu
Bireyin seçmek zorunda kalması algılamanın, düşünmenin ya da birçok şeyin aynı anda yapmanın bir sınırı olduğunu gösterir.Dikkat, bir bilginin belli öznel veya nesnel olarak dikkate alınan yönünü seçerek ona odaklanan, diğer bir taraftan o bilginin algılanabilen diğer yönlerini göz ardı eden davranışsal ve bilişsel ...
KONSANTRASYON NEDİR? Konsantrasyon: İç ve dış uyaranlardan etkilenmeden, dikkat ile bir işe yoğunlaşabilme; iş üzerinde dikkati sürdürebilme yeteneğidir. Dikkati toparlama ve sürdürme (odaklanmak) konusunda çeşitli güçlükler yaşanması durumunda konsantrasyon bozuklukları meydana gelir.
Odaklanmış : Dikkatimizi sadece bir uyarıcıya odaklama, yoğunlaştırma kabiliyeti. Susamışken suya odaklanmak ya da herhangi bir gürültü duyduğumuzda gürültüye odaklanmak bu çeşit dikkat örnekleri. Sürdürülen : Bir uyarıcı ya da eylemle uzun süre ilgilenebilme kabiliyeti.
3-Sürdürülen Dikkat
Bir olay veya eylemle uzun süre ilgilenebilme kabiliyetidir. Başka bir deyişle uyarılma durumunun uzun süre sürdürülmesi demektir. Sürdürülen dikkat bir iş üzerinde uzun süre çalışmamızı ve odaklanmış bir şekilde dikkatimizi sürdürmemizi sağlar.
Seçici dikkat, çevremizdeki birçok uyaran arasından belirli bir uyaranı veya uyaranları odaklanma yeteneğimizdir. Diğer bir deyişle, seçici dikkat, dikkatimizi belirli bir hedefe yönlendirirken diğer uyaranları görmezden gelme yeteneğimizdir.
Algı, dikkat, öğrenme, hatırlama, muhakeme ve karar verme bunların en temel olanlarıdır.
Basitçe, biliş (cognition) bilme becerisidir; bilgi edinme ve bilgiyi kullanma becerisidir. Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur.
Bilginin belli bir bölümüne seçici olarak odaklanılması ve aynı zamanda algılanabilen diğer uyaranların göz ardı edilmesini içeren davranışsal ve bilişsel bir süreçtir.
Özel bir noktada dikkatin odaklanmasını ifade eder. Algının seçici yönüyle ilgili olan dikkat, algının bir anda bir veya birkaç uyarıcıya yönelmesi, aynı zamanda hedef uyaranın dışında kalan uyaranları dışarıda bırakabilme veya kenetleyebilme yeteneğidir.
Açık dikkat, gözleri hareket ettirerek dikkatin bir konumdan başka bir konuma kaydırılma süreci olarak tanımlanır. Örtük dikkat ise göz hareketlerinden bağımsız, dikkatin görüş alanındaki bir konuma yönlendirilmesidir.
Spontan dikkat: Çaba harcamaksızın ortaya konulan dikkat. Manik dönemde artarken, organik ruhsal bozukluklar, depresyon ve anksiyete durumlarında azalır. İstemli dikkat: İradi olarak ortaya konulan dikkat. Organik ruhsal bozukluklar, şizofreni, mani ve yoğun anksiyete durumlarında azalır.
Dikkat kontrolü, bir bireyin neye dikkat edeceğini ve neyi göz ardı edeceğini seçtiği kapasitesidir. İç kaynaklı dikkat veya yönetici dikkat olarak da bilinir. Daha genel bir tabirle, dikkat kontrolü, bir bireyin konsantre olma becerisi olarak tarif edilebilir.
Yoğunlaştırılmış dikkat, çevredeki birden çok uyarıcı arasından belirlenen uyarıcıya yoğunlaşma becerisidir. Yoğunlaştırılmış dikkatte bireyin, aynı anda verilen iki veya daha fazla uyarıcı içinden yalnızca birine odaklanması istenir.
Dikkati toplamaktan başka dikkati sürdürmekte önemli bir konudur. Bir konu üzerinde uzun süre dikkat sürdürememe ya da dışarıdan gelen en ufak uyaran, en ufak sesle hemen dikkatin dağılması durumuna tıpta distraktibilite denir. Dikkatin sık sık, kolay dağılması da diyebiliriz.
Dikkat, bir şeyi öğrenmek ve anlamak için gösterilen zihinsel çaba süreci ve belli uyaranlar üzerinde bütün ilginin toplanması demektir. Konsantrasyon ise bütün dikkatin uyaran üzerinde yoğunlaştırılması anlamına gelir.
En yaygın vitamin eksikliklerinden biri B12 vitaminidir. B12 vitamini eksikliği, zihinsel ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Odaklanma sorununa neden olabilecek bir diğer vitamin ise D vitaminidir. Araştırmalar, dünya çapında 1 milyardan fazla insanın yeterli D vitamini alamadığını göstermiştir.
Bu sorun, günlük hayatın getirdiği stres, yetersiz uyku, beslenme düzensizlikleri veya çeşitli sağlık problemleri gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. Çözümü için, düzenli uyku, sağlıklı beslenme, meditasyon ve zaman yönetimi tekniklerinin yanı sıra, gerekirse uzman bir hekimden destek almak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri