Bilişsel psikolojinin kurucusu olarak Almanya doğumlu Amerikalı psikolog Ulric Gustav Neisser kabul edilmektedir.
İsviçreli psikolog Jean Piaget tarafından ortaya çıkarılan bu görüşe göre, zekâ, çocuğun dünyayı anlamasını sağlar. Yaklaşımın temelini, bilişsel süreçler oluşturmuştur. Araştırmalarda kullanılan yöntem, doğal gözlemdir.
Kuramın temsilcileri; Piaget, Vygotsky, Leontev, Vico ve Dewey'dir.
Psikolojinin bir bilim dalı olarak doğmasına, 1876 yılında Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurduğu psikoloji laboratuvarı ile Wilhelm Wundt ön ayak olmuştur. Wundt, kendini psikolog olarak tanımlayan ilk kişidir.
Algılanan şeyin kendine özgü yapısı, ne algılanacağını belirler. Wolfgang Köhler ve Kurt Koffka gibi Gestalt psikologları daha sonra behaviorizme de aynı nedenle karşı çıktı.
İlgili 18 soru bulundu
Bilişsel psikoloji biliş kavramının bilimsel olarak incelendiği psikolojinin bir alt dalıdır. 1950'li yıllarda bilgi işlem, bellek, dil, biliş, problem çözme ve karar verme üzerine yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle bilgi işlem yaklaşımı bilişsel psikolojinin ruhunu oluşturur.
Bilişsel psikoloji, düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar insanların bilgiyi anlama, saklama ve bilincine geri getirmeleriyle ilgilenirler.
W.Wundt ve Psikoloji. Wilhelm Wundt, kurduğu laboratuvar ile modern psikolojinin babası olarak kabul edilir.
Bu nedenle ilk olarak nöroloji bilimine atıldı. Daha sonraları tıp bilimine pek merak duymadı ve insan davranışlarını incelemeye başladı. İşte burada psikoloji biliminin atası Sigmund Freud oldu.
Prof. Mümtaz Turhan'ın 1944 yılına kadar olan çalışmaları, Geştalt Ekolu'ne dayalı idrak konusunda, deneysel psikolojik alanda olmuştur. Kendisi, böylece Batılı anlamda ilk Türk Tecrübî psikologu sayılabilir.
Bilişsel psikoloji terimi ilk olarak Ulric Neisser tarafından 1967 yılında kullanılmıştır.
kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget'ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.
algılama, dikkat, düşünme, hatırlama, değerlendirme, planlama, dil ve yaratıcılık gibi zihinsel etkinliklerden herhangi birine odaklanan veya bunları bir arada ele alan zihin kuramları.
Davranışçılık yaklaşımı içerisinde değerlendirilen ancak klasik Davranışçılığa eleştirileriyle, psikoloji bilimine yeni bakış açıları kazandıran Bandura; Sosyal Bilişsel kuram (sosyal öğrenme teorisi) ile Davranışçılık ve Bilişsel Psikoloji arasında köprü kurmuştur.
Müstakil olarak ortaya çıkan ilk bilişsel davranışçı yaklaşım 50'lerin ortalarında Amerikalı bir psikolog olan Albert Ellis tarafından geliştirilen Rasyonel Duygu Terapisidir (rational emotive therapy-RET).
2.4.3 BİLİŞSEL ÖĞRENME KURAMININ UYGULAMALARI
Nesnelci perspektifte bilişselciler, temel zihinsel süreçlerin genetik veya istemsiz olduğunu ancak bunların da, yeni deneyimlerde olduğu gibi, dış faktörler tarafından programlanabileceğini ya da değiştirilebileceğini düşünürler.
Carl Rogers, psikolojide birey merkezli terapinin kurucusu ve hümanistik yaklaşımın öncüsü olarak en ünlü psikologlar arasında gösterilen Amerikalı psikologdur. Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak görülmektedir.
Modern Psikoterapinin kökleri Avusturya'dadır: Viyana'da 1900 tarihinde. 19.Yüzyılın ilk üç on yılında Viyanalı Nörolog Sigmund Freud Psikanalizi ilk sistematik temeli olan Psikoterapi metodu olarak geliştirmiştir.
Psikolojinin felsefeden sıyrılıp, pozitif bilim olma süreci 19. yüzyılda gerçekleşmiştir. Alman felsefe profesörü olan Wilhelm Wundt'un (1832-1920) 1879'da Leipzig Üniversitesi'nde ilk bilimsel psikoloji laboratuvarını kur- ması psikoloji biliminin başlangıç tarihi olarak kabul görmüştür.
Adler, insan doğasını sosyal-psikolojik açıdan ele alarak kişiliğin bütünlüğü üzerinde durmuştur. Bireyin davranışlarının sosyal çevresiyle olan etkileşimleriyle birlikte şekillendiğini vurgulamıştır. Davranışların istek ve amaçlarla şekillendiğini belirterek, amaca yönelik olduğunu savunmuştur.
Freudyen psikolojide psikoseksüel gelişim, psikanalitik cinsel dürtü teorisinin merkezi bir unsurudur. Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu.
Bilişsel psikologlar, üniversiteler, araştırma merkezleri, rehabilitasyon tesisleri, hastaneler, devlet kurumları ve özel uygulama gibi çeşitli ortamlarda çalışabilirler. Bu alandaki profesyoneller sıklıkla araştırma yapmak ve hastalarla çalışmak gibi çeşitli görevleri yerine getirirler.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), insan davranışını etkileyen düşüncelerin ve inançların nasıl değiştirilebileceği üzerine odaklanan bir terapi yöntemidir. BDT, birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılan, kanıta dayalı bir tedavi şeklidir.
Algılama, hatırlama, akıl yürütme, karar verme ve problem çözmeyi odak alan davranışı bu zihinsel süreçlere dayanarak açıklamaya çalışan bir psikoloji yaklaşımı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri