Bilsem okulları, 81 ilde 135 merkezde hizmet vermektedir. BİLSEM KAÇINCI SINIFA KADAR DEVAM EDER? Eğitim döneminde Bilim ve Sanat Merkezleri'ne 1, 2, ve 3. Sınıf öğrencileri kabul edilmektedir. Eğitimler 3. sınıfa kadar devam etmektedir.
Eğitim süresi, hazırlık dahil, toplam 5 yıldır. Okulda, Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Lisesi programının yanı sıra, özel yetenekli öğrencilere yönelik farklılaştırılmış eğitim programları uygulanmaktadır.
4. Sınıf öğrencileri BİLSEM sınavlarına 2021 – 2022 döneminde katılabilmişti. 2022 – 2023 döneminde ise bu uygulama kaldırılmıştır. 2022-23 döneminde sadece 1, 2 ve 3. Sınıf öğrencileri BİLSEM sınavına katılabilecek.
Bilsem sınavı ilkokulların birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarındaki öğrencileri kapsıyor. Yönetmelik gereği her sınıf öğretmeni, sınıfındaki özel yetenekli öğrencileri genel müdürlüğe bildiriyor. Bilsem de öğretmenin referansı doğrultusunda öğrenciyi sınava davet ediyor.
Bu sınava ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri girebilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Bilsem sınavına sadece birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri katılabilmektedir. Bu sınav, tablet üzerinden interaktif olarak yapılan bir sınavdır.
BİLSEM'e kaçıncı sınıfta başladığına göre, en fazla 7 yıl sürer. Daha sonra öğrenci, liseden mezun olana kadar Proje Üretimi ve Yönetimi Programı'na devam eder.
Okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki tüm öğrenciler, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine başvurmaları ve özel yetenekli olarak tanılanmaları halinde, mevcut okullarında destek eğitim odası açılarak oraya yönlendirilebilirler.
Özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini keşfeden ve yetenekli oldukları alanlarda eğitim veren BİLSEM, 3. sınıf öğrencileri için yetenekleri kapsamında değerlendirme yaparak okul dışı eğitim desteği sunar.
14-31 Ağustos 2023
Kılavuza göre, BİLSEM öğrenci tanılama sürecine ilişkin işlemler 1, 2 ve 3. sınıf seviyelerinde yetenek alanlarına göre aday gösterilen öğrenciler arasından yapılacaktır.
Yetenekli çocukların keşfedilmesi için yapılan BİLSEM sınavı başvuruları, yetenekli olduğu düşünülen ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri adına sınıf öğretmenleri tarafından yapılır. E-okul üzerinden yapılan başvurunun ardından öğrenciler BİLSEM ön değerlendirme uygulamasına girmeye hak kazanırlar.
2023 BİLSEM SINAVI NE ZAMAN? 2023 yılı BİLSEM kılavuzunun yayımlanmasıyla birlikte sınav tarihleri belli oldu. Buna göre; 14 Ocak - 9 Nisan 2023 tarihleri arasında öğrenciler yetenek alanlarına göre değerlendirmeye alınacak. Bireysel değerlendirme sınavı ise 15 Mayıs -28 Temmuz tarih aralığında gerçekleşecek.
Bilsem Okulları Mezunu İstediği Liseye Gidebilir mi? Hayır. Bilsem okulları verdiği eğitim dışında fırsat eşitsizliğine sebep olacak herhangi bir avantaj sağlamaz. Bilsem okullarından mezun olan öğrencilerde diğer öğrencilerin tabi olduğu değerlendirme kıstaslarına göre liselere yerleştirilirler.
Açılımı, Bilim ve sanat merkezleri'dir. Bilim ve Sanat Merkezleri'nin örgün eğitime alternatif olması değil; destekleyici olması hedeflenmiştir. Bu yüzden Bilsem'e yerleştirilme hakkı kazanan öğrenciler, örgün eğitim saatleri (okul saatleri) dışında Bilim ve Sanat Merkezlerinde özel eğitimler almaktadırlar.
MADDE 14 – (1) BİLSEM'de bir eğitim ve öğretim yılında özürsüz devamsızlık süresi eğitim süresinin %30'unu geçemez. Devamsızlığı %20'ye ulaşan öğrenciye devamsızlık uyarısı gönderilir. Mazeret göstermeksizin devamsızlık sınırını aşanların kaydı dönem sonunda silinir.
Tüm sınıf düzeyleri için taban puan genel zihinsel yetenek alanında 130, resim yetenek alanında 85, müzik yetenek alanında ise 70 puan olarak belirlenmiştir.
2023 BURSLULUK ÜCRETİ NE KADAR OLDU? Geçtiğimiz Temmuz ayında burs ücretlerine yüzde 42 zam yapılarak 663 TL'ye çekilmişti. Asgari ücretin artmasının ardından üniversite KYK burs ücretleri ön lisans ve lisans düzeyinde 1.250 TL'ye yükseltilmişti.
"İlkokul 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerimiz için sınav yapılmayacak. Ders etkinliklerine katılım durumunuz öğretmeniniz tarafından değerlendirilerek karne notunuz belirlenecek."
Tabi ki faklı üniversitelerin, belediyelerin bünyelerinde açmış oldukları merkezler, kurslar, eğitimler ve/veya uygulamalar var ancak BİLSEM devlete bağlı üstün zekalı ve yetenekli öğrenciler için zenginleştirilmiş müfredat ile özel eğitim gerektiren çocukların ihtiyaçları üzerine kurulmuş tek kurum.
Bilim ve Sanat Merkezleri'ne devam eden öğrenciler herhangi bir ücret ödemezler. Ancak velilerimiz Kurumda öğrencilere sunulan imkânları geliştirmek adına bağışçı olabilirler. Burada da miktar “gönlünüzden ne koparsa” olarak belirlenmiştir. Herhangi bir zorunluluk yoktur.
Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav geçen yıla kadar ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmakta idi.
Standart zeka testlerinde, testin türüne göre yaklaşık olarak 130 veya 140 üzeri zeka bölümü (IQ) elde eden ya da görsel sanatlar, müzik gibi performans alanlarında aynı yaş, deneyim veya çevre şartlarına sahip akranlarına göre üstün performans gösteren çocuk/öğrenciler özel yetenekli olarak kabul edilmekte ve BİLSEM' ...
Herhangi bir BİLSEM'e kayıt yaptırabilir miyiz? ----- Öğrencilerimiz kayıtlı oldukları okulların bağlı olduğu il/ilçelerin sorumluluk alanında yer alan BİLSEM'lere kayıtlarını yaptırabilecektir. 3. Burs veriliyor mu? ----- Hayır.
BİLSEM'de haftada bir veya iki gün eğitim alınmaktadır ve hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde de eğitime devam edilebilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri