Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil.
STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ? Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.
Oluyor. Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu yüzden de staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, "Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor.." ifadelerini kullandı.
alınmamaktadır. Avukatlar staj süresini borçlanarak emekliliğine. saydırıyor, aynı haktan Meslek Lisesi Mezunları yararlanamıyor, bu konuda yasal düzenleme yapılarak.
İlgili 25 soru bulundu
Yeni çıkan bir KHK ile Meslek Lisesi mezunu yada iki yıllık SHMYO mezunu hemşire, att, teknisyen, tekniker aklınıza gelen tüm meslek lisesi mezunları okula başladıkları yılı bir dilekçe vererek sigorta başlangıcı olarak düzeltme hakkına sahip oluyorlar.
Sayıları 250 bin civarında olan staj ve çıraklık mağdurları için alınan son kulis bilgilerine göre Meclis'e emekli maaş artışlarının yanı sıra staj ve çıraklık mağdurlarını da ilgilendiren düzenlemenin torba yasaya konulacağı öğrenildi.
Ece Kaya1.5 milyon kişinin mağdur olduğunu belirterek sorunun tek bir kanun maddesiyle çözülebileceğini belirtti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısı 1 Mart 2023'de meclisten geçerek yürürlüğe girmişti. EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyordu.
Emeklilik için gereken ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden staj başlangıcı, emeklilik açısından sigortalılık süresinin başlangıcı sayılmıyor. Ancak verilen sicil numarası tüm çalışma süresinde kullanılıyor.
Normalde staj süresi sigortalılığı emeklilik için başlangıç kabul edilmemektedir. Ancak, SGK'nın 2010/106 sayılı genelgesine göre meslek lisesi stajı veya çıraklık sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar isterlerse doğum borçlanması yapıp emekliliklerini öne alabilirler.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Yasalarımızda yapılan düzenlemelerle staj yapılırken hem sigorta yapılması hem de belli bir ücret ödenmesi zorunlu hale getirildi. Ancak staj sırasında yapılan sigorta kısa vadeli sigorta kollarından olduğu için yani iş kazası ve meslek hastalığı için yapıldığı için emeklilik hesabında kullanılmıyor.
Staj sigortası kapsamı kişinin geçirmiş olduğu meslek hastalıklarını ve iş kazalarını içerir. Staj sigortasında emeklilik ile ilgili bir prim ödemesi gerçekleşmez, bu sebeple emeklilik için gün sayısı hesaplaması yapıldığında staj prim günleri bu hesaba dahil edilemez.
Ferit Bey, çıraklık okulları ve staj dönemlerindeki SSK'lı çalışmalar emeklilik hesabında başlangıç sayılmıyor.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Sigortalılık başlangıç tarihi sigortalının uzun vadeli sigorta kolları kapsamına girmesini sağlayacak biçimde ilk kez çalışmaya başladığı tarihtir. [2] Kurum'a bağlı üç farklı sigorta sistemi vardır. Bunlar 4A (SSK), 4B (BağKur) ve 4C (Emekli Sandığı) olarak bilinmektedir.
Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal stajda geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır. En fazla stajyer avukatlık süresi kadar yapılabilir.
Meslek öğrenimi kapsamında çalışan kişiler, asgari ücretin belli bir yüzdesi tutarında maaş alır. Bahsedilen personelin sigorta yükümlülüğü eğitim kurumuna aittir, işveren yalnızca belirlenen tutar oranında maaş öder.
Değerli öğrencilerimiz staj ve işyeri eğitimi öncesi staj yapacağınız işyerlerinin bazıları sigorta giriş belgenizi talep etmekte. E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
Staj mağduru sayısı kaç? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak staj ve çırak olarak emeklilik bekleyen 1,5 milyon kişinin olduğunu açıkladı.
İlk etapta kaç kişi yararlanacak? Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarının sayısının 250 bin olduğu belirlenirken ilk etapta kanundan yararlananların sayısının 50 bin olduğu öğrenildi.
Yukarıda da açıklandığı üzere staj süresince öğrencilerden sadece iş kazası-meslek hastalığı-hastalık primi alınmakta, emeklilik primi ise alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamaktadır.
Düzenleme 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak. Yasal düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde bin 800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak.
Sigorta ödemesini okullar yaptığı için öğrencinin yapması gereken başka bir işlem yoktur. Staj yapan öğrencilere 5510 sayılı kanun gereğince zorunlu staj sigortası yapılması gerekmektedir. Staj yapan öğrencilerin zorunlu sigorta işlemleri doğru bir şekilde yapılmazsa okula cezai işlem uygulaması yapılabilmektedir.
Meslek lisesince öğrenci için kuruma verilecek sigortalı işe giriş bildirgesinde sigortalı tescili “19” kodu ile öğrenci bakmakla yükümlü kişi değilse aylık prim ve hizmet belgesinin “43” numaralı belge türü ile bildirim yapılacak. Çırak ve stajyerler 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı sayılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri