Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
Konut ve iş yerine verilen dönüşüm ve güçlendirme kredisinde faiz destek oranı yükseltildi. Güçlendirme kredisi 160 bin liradan 240 bin liraya, dönüşüm kredisi 400 bin liradan 600 bin liraya çıktı. Faiz desteği de 400 baz puandan 600 baz puana yükseltildi. Peki bu krediden kimler nasıl yararlanabilecek.
Bina güçlendirme kredisi, deprem riskine karşı vatandaşları desteklemek amacıyla devlet tarafından sunulan bir finansal destektir. Konut başına sağlanan maksimum 320 bin TL kredi, 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vade seçeneğiyle vatandaşlara sunulmaktadır.
Orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan genelgede bina sakinlerine hak sahipliği ve güçlendirme hakkı verilirken güçlendirme kredisi miktarı belli oldu. Buna göre 2023 rakamlarına göre orta hasarlı bina sakinlerine binadaki konut başına 180 bin TL veriliyor.
Yukarı maddeleri kapsayan Güçlendirme Projesi Paketi maliyeti; Yaklaşık olarak 90.000 TL ile 120.000 TL aralığında değişmektedir. (Bu fiyata yapı denetim harcı ve bina ile ilgili belediyenin talep edeceği harc, vergi tutarları dahil değildir.)
İlgili 39 soru bulundu
Kentsel dönüşüm kredisi kapsamında oturduğu konutu güçlendirme isteyen vatandaşlara da destek imkanı sağlanıyor. Konutunu güçlendirmek isteyen vatandaşlar 320 bin liraya kadar kredi çekme imkanı buluyor.
Binayı yeniden inşa etmeye göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme seçeneği göz ardı edilebiliyor. Binanın yeniden inşası en az bir senede gerçekleştirilirken, güçlendirme en fazla 4 ayda yapılıyor.
29 Aralık 2023'e kadar ilgili Belediyelere başvuru yapan ve 5 Nisan 2024'e kadar Güçlendirme Ruhsatını alan binalara, ruhsata istinaden güçlendirme kredisi verileceği öğrenildi. Kredi miktarının 180.000 TL ile 300.000 TL arasında olabileceği konuşuluyor.
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır. Hane başına taşınma yardımı olarak 15'er bin lira verilecek. Depremde yakınlarını kaybeden mağdurlara 100bin'er lira verilecek.
Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşlarımız, öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından alacakları riskli yapı raporu akabinde bankaya başvurması gerekiyor.
Binalarda yer alan her bağımsız bölüm için devlet 50 bin liraya kadar 2 sene ödemesiz bina güçlendirme kredisi desteği sağlamaktadır.
Binanın yıkılıp yeniden yapılma süresi yetersizse, bina; güçlendirme sistemiyle beraber başta deprem olmak üzere birçok etkiye dayanıklı hale getirilir. Bina güçlendirme işlemleri öncesinde güçlendirilecek binadan başta betonu olmak üzere gerekli numuneler alınır.
Güçlendirme yapmak için binanın hasarlı olma şartı yoktur, eğer yapılan testlerde riskli çıkarsa hasarsız binaya da güçlendirme yapılabilir. Ağır riskli binalar (tarihî bina hariç) için de direkt yıkım kararı verilmektedir.
AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için 180.000 TL, orta hasarlı ahır için 120.000TL kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır. Kredi rakamları her yıl yeniden belirlenmekte olup, bu rakamlar 2023 yılı için belirlenen rakamlardır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi kapsamında konutunu güçlendirmek isteyenlere yönelik de destekler hayata geçirildi. Bu çerçevede evini depreme karşı güçlendirmek isteyenler 320 bin TL'ye kadar kredi kullanabilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde ve www.kentseldonusum.gov.tr adresinde yayınlanan anlaşmalı bankalara yapım kredisi için başvurulabilir.
Bu yardım programından faydalanmak için öncelikle Yardım başvurusu yapmak için öncelikle, hasarın meydana geldiği il/ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi kurumlara başvurmak gerekmektedir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Orta hasarlı binaların son durumuna değinen Güngör, “Orta hasarlı bina maliklerinin 3 seçeneği bulunuyor; güçlendirme, yerinde dönüşüm ve hak sahipliği. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için kat maliklerinin yüzde 80'inin rızası aranıyor. Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvurulması gerekiyor.
d. 29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliliği nihai kararlarının ilanı tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlemesi için ise 90 gün süre verilir.
Hak sahipliği başvuruları E-Devlet ve İl AFAD, Kaymakamlıklar ya da benzeri yerlerde kurulan merkezlerde yapılabilmektedir.
Yapılarını güçlendirmek isteyenlerin, 29 Aralık 2023 tarihine kadar kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı ile ruhsat almaları gerekiyor. Ruhsat alarak güçlendirme yapacak olanlar, ruhsatın düzenleme tarihinden itibaren bir yıl içinde güçlendirme işlemlerini tamamlamak zorundalar.
Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez. Bir binaya orta hasarlı olarak değerlendirilmişse sonrasında ne olacak? Orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecektir. Afetzedelerden binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri