Kalker, dolomit, granit, siyenit, diyorit, monzonit, andazit, bazalt ve dere çakılları kırıldığında ve hatta öğütüldüğünde kum elde edilmektedir. Bu kumlar “kırma kum” olarak isimlendirilmektedir. Agrega ve kumun özelliğine bağlı olarak üretilen malzeme de beton ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır.
Kum, zaman içinde yenilenebilir olmayan bir kaynaktır ve beton yapmak için uygun kum yüksek talep görmektedir. Çöl kumu, bol olmasına rağmen, beton için uygun değildir. İnşaat için her yıl 50 milyar ton plaj kumu ve fosil kumu kullanılıyor.
İnşaat kumu fiyatları olarak isimlendirilen kum oldukça fazla talep görmektedir. Çöl kumu çok fazla olmasına rağmen beton yapımı için uygun değildir. İnşaat alanı için her yıl neredeyse 50 milyar ton plaj kumu ya da fosil kumu kullanılmaktadır. İnşaat için gerekli olan kumun yapısı ince kumu ve ya şap kumu olmalıdır.
İnşaat imalatlarında kullanılan kum çeşitleri: Beton yapımında ince kum ve kaba kum yerine göre seçilerek kullanılmaktadır.
Bina Kolonlarında Demir Yok ve Beton Yerine Deniz Kumu Kullanılıyor - YouTube.
İlgili 22 soru bulundu
deniz kumu, içerisinde betonun ve demirin yapısına zarar verecek maddeler -en bilineni olarak: tuz- barındırdığı için inşaatlarda kullanılmamalıdır. kullanılan agregada ne kadar çok yabancı madde bulunursa, beton ve demirin birbirine olan bağı ve dayanımları o kadar azalır.
İnşaatlarda dere kumu elenip incesi sıva yapımında kullanılır, kalını ise şap ve beton dökümünde kullanılır.
Deniz kumlarında ve deniz çevresinde nem oranı ve havadaki klor iyonu konsantrasyonunun yüksek olması korozyonu gündeme getirmektedir. Deniz kumlarının geçirimsizlik üzerine etki yaptığı bilinmektedir. Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir.
Bu bilgiler ışığında kum fiyatları için ortama bir miktar belirlersek, 1 ton kum fiyatına aşağı yukarı 2000 TL ila 3000 TL arasında değişen bir fiyat skalası belirlemek yapılacak en doğru şey olacaktır.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adı agregadır. Beton içinde hacimsel olarak %60-75 civarında yer işgal eden agrega önemli bir bileşendir.
sanılanın aksine deniz kumu pürüzlü yapısı nedeniyle beton içerisindeki diğer maddelere çok iyi yapışarak sağlam bir beton elde edilmesine yardımcı olur. dere kumu ise deniz kumuna nazaran daha az pürüzlü bir yapıya sahiptir. yani beton içerisinde bağlanma oranı daha düşüktür.
Kaba ve İnce Kum – 45 TL. Şap Kumu – 50 TL. Stabilize – 50 TL. 07 Sıva Kumu – 45 TL.
İnce sıva işlerinde sıkça kullanılmaktadır. 0-5 mm Kum: 0-5 mm aralığında yıkanmış ve elenmiş kumdur. Beton kumu olarak kullanımına rastlanmaktadır. 0-3 mm Kırmataş: 0-3 mm aralığındaki taşın kırılması ile elde edilir ve genellikle yapısal peyzaj işlerinde kullanılmaktaadır.
KUM ÇEŞİTLERİ:
Kum da yaş olmasından ve ağır olmasından kaynaklanan fire miktarlarını Daykim Yapıda bu şekilde çözmüş olursunuz. 1 m3 =1500 Kg. 1 m3 =1500 Kg. 1 m3 =1600 Kg.
1 El arabası 0.066m3 kum alabilmektedir. Yani buradan şöyle bir çıkarım yapabiliriz 250 desi kum ortalama 4 el arabası etmektedir. 250 desi kumda çeyrek (1/4) metreküp yapmaktadır. O zaman 1m3 kum 1000/0.066 = 15.151 Adet El Arabası Kum yapmaktadır.
1 m3 sıva harcı ile = 30 m2 yer sıvar. Not: Toplam kum'un 2/3'ü kaba kum, 1/3'ü ince kum olmalıdır. 1 m3 iç cephe sıvası harcında = 50 kg kireç kullanılır.
Dere kumlarında silisyum dioksit oranının yüksek olması, tane boyutunun inşaat kumu olarak kullanılma açısından büyük olması, fazlaca hayvansal kalıntı içermesi ve bununda beton üzerinde olumsuz etkiler doğurması nedeniyle dere kumlarının yasaklanması gündeme gelmiştir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, kristalizasyon süreci ile binaların su yalıtımını sağlayan yeni bir teknolojidir. Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, beton yapı malzemelerine eklenen bir kimyasal katkı maddesidir.
Yasa gereği dere kumlarının kullanılması yasak değildir. Hala yönetmelikte dere kumu kullanılıyor. Ancak bana göre özellikle deprem bölgesinde yasaklanmalı. Dere, genel anlamda taşıdığı kaya parçalarını içinde hareket ettirerek yüzeylerini yuvarlaklaştırır ve adeta bir cilalama işlemine tabi tutar.
Suya salınım yapmayan, 4-6 mm kalınlığında çok kaliteli bir bitki kumudur. Kullanmadan önce üzerindeki ince tozu atmanız açısından bir kaç sefer yıkamanız önerilir.
Günümüzde 1 kamyon kum ortalama 18 metreküplük bir miktara denk gelmektedir. Bu miktarda yaklaşık olarak 28 ton gibi bir sayıyla karşımıza çıkmaktadır. Ortalama bir metreküp fiyatı düşünür ve buna göre bir hesaplama yaparsak, 1 kamyon sıva kumu yaklaşık 1600 TL ila 1700 TL arasında bir fiyata karşılık gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri