Bina amortismanı ise bu değer ile taşınmazın değerinin çarpılması aracılığıyla bulunmaktadır. Örneğin; 400.000 TL değerinde olan bir taşınmaz 20 yıldır kullanılıyorsa bina amortisman oranı 1/20'dir. 400.000 TL ile 1/15 bina amortisman oranı çarpıldığında bina amortisman bedeli 20.000 TL olarak hesaplanmaktadır.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL'lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkar. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk gelmektedir.
Bunun için mülkün o anki değeri ve kira geliri göz önünde bulundurulur. Genellikle amortisman süreleri on yedi yıl olarak sabitlenmektedir ancak bu değeri taşınmazın fiyatı belirler. Bu fiyatları konum, büyüklük, özellikler gibi birçok etken değiştirebilir.
Arsa/arazi üzerine inşa ve tesis olunan binalar, yollar, tesisler, arsa/arazinin mütemmim cüzü oldukları ve tek başlarına mülkiyet konusu olamayacaklarından ötürü üzerine tesis olunan arsa/arazi ile bir bütün olarak amortismana tabi tutulurlar.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değeri, aylık kira gelirine bölünerek bulunur. Örneğin 500 bin TL'ye alınan bir gayrimenkulün 2 bin 500 TL'lik aylık kira geliri varsa işlem şu şekilde yapılır; 480000/2500=192 sonucu ortaya çıkar.
İlgili 42 soru bulundu
İşletmeye ait araçlar, binalar, makine ve ekipman gibi varlıkların değeri zamanla azalır. Amortisman, bu varlıkların yıllar içindeki eskime ya da aşınma oranını hesaplanmasına yardımcı olur. Şirketlerin, bu değer kaybını gider olarak yansıtarak vergi avantajlarından yararlanmasını sağlar.
Genel olarak gayrimenkuller için süre, 211 ay kira olarak belirlenmiştir. Yani, standart bir daireye olan yatırım 17.6 yıl gibi bir sürede amorti edilmektedir. Süre, illere göre değişiklik gösterir. Örneğin; İstanbul'da 211 ayken Ankara'da bu süre 214 ay olarak belirlenmiştir.
Herhangi bir binanın yıpranma payını saptamak için Yıpranma Paylarına İlişkin Oranları Gösterir Cetvelde yer alan gruplardan ve cetvelde gösterilen gruplardan ve yaş kademelerinden uygun yüzde oranını almak yeterlidir. Örneğin; Betonarme - Karkas sistemde ve 16-20 yaş arası binanın yıpranma payı oranı %20'dir.
Amortisman, yıpranma payı anlamına gelen Fransızca kökenli bir terimdir. Gayrimenkullerin zaman ve kullanıma bağlı olarak eskime payını ifade etmek için kullanılır. Emlakta amortisman ise satın alınacak bir gayrimenkulün kiraya verildiği takdirde kaç sene içerisinde satış bedelini karşılamış olacağını belirtir.
Yalın bir anlatımla gayrimenkulde yatırım süresi; yapılan yatırım tutarının bu gayrimenkulün aylık kira tutarına bölünmesi ile bulunan bir orandır. Örneğin verilere göre Türkiye'de Ağustos 2022'ye göre ortalama gayrimenkul amortisman süresi; 22,41 yıldır. Bu da 256,92 aya denk gelir.
Muhasebe kuramından amortisman oranlarını belirleme ilkesi hizmet süresi ve yararlı ömür esas alınmak üzere işletmelere bırakılmışken, VUK'nun 315'inci maddesinde işletmelerin amortismana tabi kıymetlerini, Maliye Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilecek oranlar üzerinden amortismana tabi tutacakları hüküm altına ...
Bir sabit varlığa amortisman uygulanması için o varlığın bir gayrimenkul olması, gayrimenkul benzeri olarak değerlenen iktisadi kıymetlerden biri olması; alet, edevat, mefruşat, demirbaş veya sinema filmi olması gerekir. Bunlar dışındaki varlıklara amortisman uygulanmaz.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
2023 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 4.400 TL olarak açıklandı, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır.
Bu tür uzun vadeli kesintiye yıpranma payı yani amortisman denir. Amortisman, uzun vadeli bir işletme varlığı için kesintileri birkaç yıla yaymak için mükemmel bir yöntemdir. İşletme tarafından satın alınan varlığın amortismana tabi tutulması için 1 yıldan fazla kullanılması gerekir.
Gayrimenkul sektöründe binaların zaman içerisinde aşınması ve eskimesi sebebiyle ortaya çıkan değer kaybına yıpranma payı adı verilir. Bu değer düşüşü; duran varlıkların aşınma, yıpranma veya eskime payını ifade eden amortisman hesaplaması ile ortaya çıkarılır.
Normal işlerde çalışan kişiler için emekliliğe esas çalışma süresi 360 gün olarak hesaplanır. Ancak yıpranma payını almaya hak kazananlarda ise bu süre 420 ve 540 olarak hesaplanabilir. Kişinin yıpranma payını almaya hak kazanabilmesi için 3600 gün boyunca ağır şartlı işte çalışması gerekmektedir.
Mesleklerin çeşidine göre yıpranma hakkı süresi değişiklik gösteriyor. Bazı meslek grupları bu haktan yılda 180 gün faydalanabilirken bazıları da 60 ila 90 gün arasında yararlanabiliyor.
“İktisadi bir değer için amortisman ayırmanın şartı, kullanılmaya başlanması değil, aktife girmesidir. Yılın son gününde işletmenin aktifine giren bir değer için dahi amortisman yıllık olarak ayrılır.”
Normal amortisman: Eşit tutarlı amortisman olarak da bilinen bu amortisman türünde yıpranma payı, Maliye bakanlığı tarafından belirlenen oranla beraber, malın tutarına sabit olarak eklenerek ya da malın ömrüne bölünerek hesaplanır.
Genel olarak bakıldığı zaman amortisman süresinin verimli olabilmesi için hesaplama ortalama olarak 17 - 18 yıl üzerinden yapılır. Elde edilen hesaplamada 16 yıllık bir amortisman süresi yatırımın kazançlı olduğu anlamını taşımaktadır. Yatırımın doğru değerde ve avantajlı bir yatırım olduğunu göstermektedir.
2023 yılı amortisman sınırı nedir? Amortisman sınırı, her yıl VUK kapsamında KDV hariç tutarlar dikkate alınarak- belirleniyor. 2023 yılı için belirlenmiş olan amortisman alt sınırı 4.440 TL'dir. Bu değerin üstündeki mal veya varlıklar için amortisman uygulanabiliyor.
Bu yaklaşım doğrultusunda amortisman, bir dönemden daha fazla süre kendisinden yararlanılacak bir maddi duran varlığın elde etme maliyetinin söz konusu varlığın faydalı ömrü boyunca dağıtılarak her dönem sadece o döneme isabet eden payının gider olarak muhasebeleştirilmesidir (Büyükmirza, 2019: 66).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri