Binbir Gece Masalları üstüne yapılan incelemelere bakıldığında ortak yorumun, bu dizinin “masal içinde masal” yöntemini içerdiğine dair olduğu görülür. Masallar farklı olaylardan söz ediyor olsa da aslında aralarında bağlantılar bulunur ve böylelikle bir araya geldiklerinde bütünlüklü bir yapı oluştururlar.
Eserin günümüzdeki ismi olan Alf Layla wa-Layla (Binbir Gece) ise Orta Çağ'da ortaya çıkmıştır. Bu isim büyük ihtimalle sonsuzluk ötesi sayı düşüncesini sembolize etmekteydi, zira o zamanlar Arap matematik çevrelerinde 1000 sayısı kavram olarak sonsuzluğu sembolize ederdi.
Binbir Gece Masalları'nın yasaklanması daha önce de Mısır gündeminin başköşesine serilmiştir. Mısır ahlak polisi genel ahlakı bozucu hikâye ve sözler içerdiği gerekçesiyle kitabı 1985'te yasaklamıştı.
sonunda şah şehriyar şehrazat'ın kendisini gerçekten sevdiğini inananır ve şehrazat'ın kardeşi dünyazat ile kendi kardeşi şehzaman'ı evlendirir ve masal biter. masal içinde masal tekniğiyle anlatılan binbir gece masalları, islamiyetin hakim olduğu ülkelere has fantastik öğeleri barındırır.
Görüldüğü gibi el-Mes'ûdî, Binbir Gece Masalları'nın temelinde Hezâr Efsane'nin bulunduğunu ve dolayısıyla bu masalların Hint-Fars kökenli olduğunu kabul etmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Binbir Gece Masalları, diğer adı ile Arap Geceleri; hikâye, masal, destan, menkıbe ve fıkraları bir araya toplayan, eski Hint edebiyatında başka örneklerine de rastladığımız 'çerçeveli hikâye'ler tipinde ve tekniğinde bir Arapça külliyattır.
Masallar bu uyarıyla başlar ve buna inanan sayısı hiç de az değildir. İnanışa göre masalları okumayı bitiren kişi ölecektir ya da diğer bir deyişle hiçbir ölümlü masalları bitiremeyecektir. Aslında buna bir hurafe olarak değil de edebi yönden yaklaşırsak çok da yanlış bir düşünce olmadığını görebiliriz.
Öz. Öz: Binbir gece masalları 1001 gece devam ettiğine inanılan, hikâye içinde hikâye anlatım tekniği ile bir çerçeve hikâye içinde 264 hikâyeden oluşan bir masal antolojisidir.
Müsâmeretnâme (Osmanlıca: مسامرتنامه), Emin Nihat Bey tarafından yazılmış ve Türk hikâyeciliğinin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen eserdir.
Şehrâzâd, efsanevî Fars prensesi ve Binbir Gece Masalları'nın anlatıcısıdır.
Binbir Gece Masalları Dünya Çocuk Klasikleri (7-12 Yaş)
Binbir Gece Masalları: Dünya Çocuk Klasikleri (7-12 Yaş)
Çerçeve hikâye kısaca şöyledir: Semerkant Hükümdarı Şahzaman bir gün kardeşi Sâsânî Hükümdarı Şehriyâr'ı görmeye giderken unuttuğu bir şeyi almak üzere geri döndüğünde sarayda karısının ihanetine şahit olur ve onu derhal öldürür.
Zaman olarak orta çağda yazılan orta doğu kökenli, prenses Şehrazat'ın kocası Şehriyar'a anlattığı öykülerden oluşur. Belli bir yöreye ve ulusa ait masallar paranın kültürel özelliklerini yansıtırken geçmişte hakların halkın yaşayış biçimine de ışık tutar.
Örneğin Binbir Gece Masalları'ndaki “1001” sayısı bir palindrom sayıdır. Palindrom sayılar, palindrom kelimelere göre daha karmaşıktır.
Binbir Gece, TMC imzalı, ilk bölümü 7 Kasım 2006 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Kudret Sabancı'nın yaptığı, Kanal D'de yayımlanan, dram türündeki Türk yapımı televizyon dizisi. 3 sezondan oluşan dizi, 12 Mayıs 2009 tarihinde yayımlanan 90. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.
Eser, Keşmir hükümdarının kızı Ferahnaz'ın, gördüğü bir rüya nedeniyle edindiği, erkeklerin sadakatsiz olduğu şeklindeki fikrini değiştirmek üzere dadısının bin bir gündüz boyunca anlattığı uzun masallardan oluşur.
Oğlu Lösemi hastası olan ve hastalığının tedavisi için yüklü miktarda paraya ihtiyacı olan bir annenin yaşadığı ikilemi anlatan Binbir Gece, fedakarlık ve aşk arasında kalan Şehrazat'ın öyküsünü ekranlara taşıyor.
Yüzlerce yıl boyunca, Çin'den Kuzey Afrika'ya uzanan ve Çin, Çin Hindi, Hindistan, İran, Irak, Türkiye, Suriye ve Mısır'ı kapsayan bir alanda anlatılan Binbir Gece Masalları, ilk kez Antoine Galland tarafından düzenlenip Fransızcaya çevrilerek (1704-17, 12 cilt) dünyaya tanıtıldı.
DÜĞÜN, KONSER VE BENZERİ ETKİNLİKLERDE KULLANILIYORDU. İstanbul Boğazı'nda fotoğrafı en çok çekilen yapılar arasında yer alan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı, “Binbir Gece” gibi popüler dizilere de ev sahipliği yapmış. Yalı şimdilerde düğün, konser ve benzeri etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Görüldüğü üzere iki kelime de ayrı yazıldığı zaman iki farklı harfi öne çıktığı anlaşılıyor. İlk kelime üzerinden 1001 rakamı kullanıldığını söylemek mümkün. ''Binbir Gece Masalları.'' Klasik haline gelmiş olan yukarıdaki cümlede olduğu gibi binbir kelimesi bitişik olarak ele alınır ve yazılır.
Şehrazat, diğer adı ile Binbir Gece Masalları
Eşi tarafından aldatılan Şehriyar her gece bir başka kadın ile birlikte olup sabahına onu öldürür. Vezirin kızı Şehrazat bu kötü gidişata bir son vermek ister ve Şehriyar'ın eşi olmaya aday olur. Vezir kızını bu sevdadan vazgeçirmek için uğraşsa da başarılı olamaz.
Yayına hazırlayıp taktim ettiğimiz kitap, İran Masalları kategorisinde kabul edilen, yazarı/derleyeni bilinmeyen anonim bir eserdir. Kimi kaynaklarda Binbir Gece Masallarına nazire olarak çıralılmış olabileceğinden söz edilmektedir.
yky'den çıkan kitaplari, alfa yayınlarından çıkanlardan çok güzel olan; çerçeve öykünün ilk ve en iyi örneklerini barındıran kitap.
Yapı Kredi YayınlarıBinbir Gece Masalları 2 Cilt Takım
246 kişi favoriledi!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri