Etkili dinleme, iletişim için gerekli olan güven ve karşılıklı sevgiyi oluşturmayı sağlar. İnsanlar birbirleri ile daha iyi iletişim kurar. Etkili dinleme gerçekleri öğrenmeyi, takım arkadaşlarını anlamayı sağlar ve diğerleriyle arada güven oluşturur.
Özbay (2006) dinlemeyi, konuşan ya da sesli okuyan bir kişinin vermek istediği mesajı, tam olarak anlayabilme becerisi şeklinde tanımlamaktadır. Dinleme, söylenenlere dikkatini tam verme ve onları anla- maktır. Bir kişiyi ve onun dış çevreyi nasıl algıladığını anlamak için o kişiyi dinlemek gerekmektedir.
İletişimde bağlantı kurmanın önemli bir ögesi olan dinleme bireyin iletişimde gelen mesajı iyi anlamasını ve yaşadığı topluma uyum göstermesini sağlar. Bilgi edinmenin, öğrenmenin ve anlamanın en temel yollarından biri de dinlemedir. Aynı zamanda sosyal yaşamdaki sağlıklı iletişimin de en önemli unsurudur.
Kişiler arasındaki karşılıklı sevgi ve güveni sağlar. Herhangi bir konuyu tüm gerçekleriyle öğrenmeyi ve anlamayı sağlar. İletişim esnasında yaşanacak olan yanlış anlaşılmalar ve kopukluklar etkin dinleme ile en aza iner. Objektif yorumlar yapabilmek için etkin dinleme gereklidir.
Bir konuşmada aktarılmak istenen mesajın, duygu ve düşüncelerin doğru bir şekilde anlaşılabilmesi, dinlemenin temel amacını oluşturmaktadır. Anlamanın olmadığı bir dinleme etkinliği, yalnızca işitme olarak nitelenebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Konuşmasına fırsat verilen çocuk, başkalarını da dinlemeyi öğrenir. Dinleyen çocuk, olayları daha rahat kavrar, neden sonuç ilişkileri kurarak zihninde muhakeme eder. Kendi düşüncelerini aktarır. Böylece etkilendiği etmenleri süzgeçten geçirerek tepki vermeyi öğrenir.
Etkili dinlemenin iletişim sürecinde önemli bir yeri vardır. Dinleyerek iletilen mesajları doğru bir şekilde anlayarak, yanlış anlaşılmaların ve iletişim kopukluklarının önüne geçilir. Etkili dinleme, karışık mesajların ve çelişkili ifadelerin azalmasına katkı sağlar.
Çocuğu başka çocuklarla karşılaştırma yapmak onun kendini değersiz hissetmesine neden olur. Çocuğun bağımsız bir birey olarak kendini değerli hissetmesi ruh sağlığının temelidir. Çocuklarımızı gerçekten dinlediğimizde; Konuşma yetenekleri artar, kelime hazneleri gelişir ve kendini ifade etmesini öğrenir.
Dinleme, okuma ve yazma gibi bir okul dersi değildir. Çoğumuz dinlemenin doğal bir şekilde geliştiği ve yol tarifini anladığımız sürece bir problem olmadığını düşünürüz. Son çalışmalar, dinlemenin büyük ölçüde okul öğrenmesinin parçası olduğunu ve insanlarla iletişim kurmanın temel yolu olduğunu gösteriyor.
İnsan anne karnında iken çevresini dinlemeye başlar ve bebekliğinde de bu davranış devam eder.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır. Dinleme sürecinin aşamaları, dinleme kavramının anlaşılması ve etkili dinlemenin gerçekleşmesi için önemli bir çıkış noktasıdır.
Konuşma, okuma ve yazmanın gelişebilmesi için dinleme becerisinin gelişmiş olması gerekmektedir. Dinleme, insanların doğuştan getirdiği bir beceridir. Bu beceri konuşma, okuma ve yazma gibi beceri alanlarının etkili bir şekilde kullanılması bakımından önemlidir.
İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Bir başkası konuşurken yanımızdaki kişilerle fısıldaşarak dahi konuşulmamalı ve sadece konuşan kişiye odaklanılmalıdır. Bu kurallardan yalnızca birine uymamak bile iletişimi olumsuz yönde etkiler. Bugün sağlıklı bir iletişim kurmanın önündeki en büyük engel, sessizliğin tam olarak sağlanamamasıdır.
Dinleme yeteneği, çocukların geleceğinin yapı taşıdır. İyi dinleme becerisine sahip bir birey, daha iyi hatırlayabilir, daha iyi cevaplayabilir ve açıklayabilir. Aktif dinleyen çocuk, sınıfta anladığını daha iyi anlatabilir. Çocuklara bir gecede dinleme becerisi kazandırmak mümkün değildir.
Dinlemeyi etkileyen faktörler; dikkat, alıcının (dinleyicinin) zihinsel ve fizyolojik yetileri, ilgi, kelime dağarcığı, istek, bilgi birikimi, dinleme hızı ve ön yargı olarak belirlenmiş.
İletişim becerilerinde, yetenek, ilgi çekebilmek, bilgi kadar önemli, hatta birinci derecede etkili faktör dinleme becerisidir. Karşıdaki insanı etkileme ve başarılı olma yolunda dinlemenin önemi yadsınamaz. Yalnız siz konuşursanız hiçbir şey öğrenemez ve öğretemezsiniz.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir. Dinleme süreci dört aşamadan oluşmaktadır.
Anne-baba aktif dinlemeyi öğrendikçe çocuğun duygularını daha iyi anlayabilecek ve aralarında sıcak bir köprü kurulacaktır. Çocuk kendi sorunlarını kendisi çözdükçe, duygu ve davranışlarını daha iyi denetleyecek ve başkalarını da daha iyi dinlemesini öğrenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri