Bingöl'de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
Alan, Yedisu Fayı'nın kırılması durumunda oluşacak depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Tunceli kentlerinin etkileneceğine işaret ediyor.
Yedisu Fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır. Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir.
Haziran-Temmuz 1986 Sürgü depremleri, 2003 Bingöl depremi, 2005 Karlıova depremi ve 2010 Elazığ- Kovancılar depremleridir. Bunlardan yakın olanlar Diyarbakır ve yöresini ciddi bir biçimde etkilemiştir.
Bingöl'ün Karlıova ilçesi ile Elazığ'ın Palu ilçeleri arasında kırılmadı. Bingöl ile Palu arasında bir deprem beklenebilir. Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
İlgili 23 soru bulundu
Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır. Bu kırılmamış faylar olası 7.0 üzeri büyüklükteki bir deprem, Gaziantep'te ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Yaklaşık 550 kilometre uzunluğunda olan Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlıyor ve Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ'dan geçerek Bingöl'e kadar devam ediyor. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşirken, batı ucu da Batı Akdeniz'deki Ölü Deniz Çatlağı'na uzanıyor.
'Bingöl depremi Batman'ı daha çok etkiler'
Mesela Bingöl'de meydana gelecek bir deprem zemini çok gevşek iyi sertleşmediği için Diyarbakır'dan daha çok Batman'ı etkiler. Olabilecek 7 büyüklüğünde bir deprem Diyarbakır için de risk oluşturur” dedi.
Burada bulunan fay hattı dirilebilir. Ancak şu an endişelendirecek bir durum bulunmuyor. Şu anda Mardin'e zarar verebilecek fay hattı, Elazığ'da bulunan fay hattıdır. Bingöl'de bir deprem olması durumda, Mardin'de yıkıcı bir etkiye sahip olmaz.
Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
MALATYA - OVACIK FAY HATTI NEREDEDİR? Malatya-Ovacık Fay Zonu, Orta Anadolu ova bölgesindedir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun toplam uzunluğu 240km'dir.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Bingöl'den geçen Doğu Anadolu Fay Hattının kırılmaya başlandığını belirterek, insanları depremlerin değil binaların öldürdüğünü söyledi. Yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, KYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim TIR'ı “Kaşif” ile deprem bölgesini dolaşmaya devam ediyor.
Bu segment üzerinde yapılmış paleosismolojik araştırmalar ışığında depremin tekrarlama periyodunun 245±55 yıl olarak belirlenmiştir.
Naci Görür, Elazığ çevresinde beklenen depremlerin Elâzığ'a etkisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Görür, 2020 yılında yaşanan depremin Elâzığ'ın yapı stokunun ciddi oranda yorduğunun altını çizdi. Yenilenme için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
75 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan bu fay zonu, Serpmekaya ve Sakaören köylerinden de geçtikten sonra, Karlıova'nın doğusunda Kuzey Anadolu fay zonu ile birleşmektedir.
Şefik İmamoğlu, bugün Bingöl'de meydana gelen depremin Bingöl'ün Yedisu ilçesinde beklenen ve büyüklüğünun 7 ve üzerinde olacağı tahmin edilen olası depremi tetikleyerek öne çekmiş olabileceğini söyledi. Jeolog Dr. Şefik İmamoğlu, Rûdaw canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür Tunceli, Bingöl ve Erzincan'a yönelik deprem uyarısında bulunarak, "Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda" dedi.
2003 Bingöl Depremi
1 Mayıs 2003 Perşembe sabahı saat 03:27'de Bingöl'ün kuzeydoğusunda 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem, Kuzey Anadolu Fay Sistemi ile Doğu Anadolu Fay Sistemi arasında kalan deformasyon bölgesinde oluştu ve sağ yanal doğrultu atımlı faylanma özelliği gösterdi.
Haber Merkezi - Jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da yaşanan son deprem hakkında, “Maraş depreminin bir anlamda Hatay'a stres transfer etmesi sonucu gelişmiş olan bir deprem. Ölü deniz fayı da büyük ölçüde kırıldı.
Bunlardan birisi de birinci derece deprem bölgesinde bulunan Bingöl'deki 22 Mayıs 1971 tarihli depremdir. 6.8 büyüklüğündeki bu deprem sonucunda çok sayıda insan hayatını kaybettiği gibi Bingöl de büyük bir tahribata uğramıştır.
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR'I ÇOK ETKİLEMEZ
Kuzey Anadolu fay hattının Yedisu- Karlıova kısmında hala büyük bir deprem oluşmadı. O bölgede bir sismik boşluk var. Bu sismik boşluk 7 büyüklüğünde bir deprem üretebilir.
Bingöl İl Merkezi'nin Deprem Üretme Riski Yüksek Olan Faylara Göre Konumu (Zengin, 2020). Bingöl zayıf bir zemine sahip olması nedeniyle olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binaların altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Örneğin: Karlıova deprem yöresinde ortalama maksimum magnitud 4.8 M, yıllık ortlama risk ise % 74 olarak saptanmıştır.
Bingöl'de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
Bingöl'ün Yedisu bölgesinde uzun zamandır deprem olmadığına ve enerji birikimi olduğuna dikkat çeken Bingöl, "Burada orta büyüklüğün üzerinde yani 6,5 büyüklüğünde daha büyük 7'ye yakın bir deprem olabilir” dedi. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye'yi yasa boğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri