BIOS orijinal ismi ile Basic Input Output System sistemdeki yazılımların açılması ve giriş çıkışların kontrole alınmasını sağlayan yazılıma verilen isimdir.
Bilgisayarı açın. Hemen ve art arda F2 veya ( Fn+F2 ) tuşlarına basın.
BIOS'un temel işlevi işletim sistemini yüklemek ve başlatmaktır; bilgisayarı diğer donanım ve yazılımların çalışmasına hazır hale getirmektir. Bilgisayar başlatıldığında BIOS'un ilk işi klavye, hard disk, CD/DVD sürücüsü, fare gibi sistem aygıtlarını tanımlamak ve kullanıma hazırlamaktır.
Anakartın üzerinde yer alması sebebiyle, bilgisayarların ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen BIOS, cihazda bulunan tüm giriş ve çıkış sistemlerini kontrol altında tutarak, sitemin açılmasına yardımcı olmaktadır.
BIOS ayarları menüsüne girmek için ekran boşken F10 tuşuna basın. Bazı bilgisayarlarda BIOS ayarları menüsüne F2 veya F6 tuşuna basılarak erişilebilir. BIOS'u açtıktan sonra önyükleme ayarlarına gidin. Dizüstü bilgisayarlar: Storage (Depolama) > Boot Options (Önyükleme Seçenekleri) öğesini seçin.
İlgili 26 soru bulundu
Bilgisayarın temel donanımlarının yüklenmesini ve işletim sistemini önyükleme işine yarıyor. Bilgisayarınızı başlattığınızda BIOS, ana karta takılı olan ekipmanların gücünü ve performansını kontrol ediyor, RAM testini yapıyor, sabit sürücüleri tanıtıp onlara bağlanmasını sağlıyor.
Laptop BIOS Ekranı Açılışı
Bazı bilgisayarlarda F2 tuşuna basılı tuttuktan sonra, bilgisayarın güç tuşuna basılır. Daha sonrasında bilgisayar açılırken direk BIOS ekranına giriş yapılabilir. Böylece bilgisayar açılırken hızlıca BIOS'a giriş yapılır ve oradan ayarlamalar yapılabilir.
Bu işlem “BIOS flaşlama” olarak da bilinir. BIOS güncelleme, standart bilgisayar bakımı olarak önerilir. Ayrıca bilgisayar performansını artırmaya, donanım bileşenlerine veya Windows yükseltmelere destek sağlamaya veya belirli BIOS güncellemelerini yüklemeye de yardımcı olabilir.
BIOS, temel olarak bilgisayarınızın güç düğmesine her bastığınızda sistemi hazır hale getirmek üzere devreye giren ilk yazılımdır. Başlangıç aşamasında tüm donanımlarınızı test eder ve işletim sistemiyle birlikte sisteminizi hazır hale getirir.
PC'yi kapatın. Bilgisayarı açın. Hemen ve art arda F2 veya ( Fn+F2 ) tuşlarına basın. BIOS erişim birden fazla deneme gerektirebilir.
Bilgisayar henüz açılmamışken klavyede F2 tuşunu basılı tutun ve aynı anda [Güç düğmesine] basın (BIOS yapılandırma ekranını görene dek F2 tuşunu bırakmayın).
BIOS, bilgisayarı açtıktan sonra çalışan ilk bellenimdir. Bilgisayarınızdaki BIOS bozulursa bilgisayar Windows'a önyükleme yapamaz. BIOS, normal çalışma sırasında, çevresel koşullar (güç dalgalanması ya da güç kesintisi gibi), başarısız BIOS yükseltmesi veya virüs kaynaklı hasarlar nedeniyle bozulabilir.
Bios sıfırlanınca normal olarak bilgisayar tekrar açılıyor. Sıfırlanmaktan kasıt öntanımlı ayarlarına dönmesi ise (anakart üzerindeki jumper'lardan yapılan) açılır. Ancak bozulması yada silinmesi ise tabii ki açılmaz. sıfırlanırsa bilgisayar açılır görüntüde gelir ama silinirse açılmaz...
Bilgisayar açıldıktan sonra genellikle sol alt köşede BIOS Setup için hangi tuşun kullanılması gerektiği belirtilmektedir. BU tuş genellikle F2, DEL ve F10 olmaktadır. Belirtilen tuşların kullanılması ile birlikte BIOS ekranına erişim sağlanmaktadır.
Güç bağlantısını yeniden yapıp bilgisayarınızı çalıştırdıktan sonra, ayarları sıfırlamak üzere BIOS'a girmek için klavyenizdeki Delete ya da F2 tuşunu basılı tutun. 2. Bilgisayarınızı yeniden başlatın, klavyenizdeki DEL tuşuna basın, BIOS'a girin ve klavyenizdeki F5 tuşuna basın.
Bilgisayar başlarken veya yeniden başlatılırken sürekli F2 tuşuna basarak veya bu tuşu basılı tutarak BIOS Ayarları Yardımcı Programı ekranına girin. Güvenli Önyükleme seçeneğini seçin, Enter tuşuna basın ve görüntülenen iletişim kutusunda Devre Dışı Bırak seçeneğini seçin.
BIOS veya UEFI parolaları, kullanıcıların bilgisayara yetkisiz erişimi önlemeleri için bir güvenlik katmanı sağlar.
Bios ne demek açılım olarak; Basic İnput Outpu System olarak açılıyor. Açıklama olarak ise giriş ve çıkış işlemlerini kontrol eden kısım olarak açıklanabilir. Genel olarak format atmak isteyen kişilerin girmek zorunda olduğu kısım olarak tanımlanabilir. Kalıcı bir yazılım olduğundan değiştirilemez.
Hayır sıfırlanmaz. Sadece BIOS güncellemesi yaparsanız veya BIOS pilini çıkarırsanız sıfırlanır.
Bu yonga bilgisayardaki işletim sisteminin başlatılmasından önce bilgisayarın çalışmasını sağlayan bir bölüm olarak ifade edilebilir. Yani aslında gerçekten çok önemli bir yere sahip ve bilgisayarda bulunan ve nedeninin bilinmediği pek çok sorun anakart BIOS güncellemesi ile giderilebilir.
BIOS güncelleme nasıl yapılır? anlatmaya başlamadan önce belirtmekte fayda var. Anakartınızın BIOS'unu güncellerken çok dikkatli olmalısınız! İşlem sırasında bilgisayarınız donarsa, çökerse veya elektrikler kesilirse BIOS veya UEFI yazılımı bozulabilir; bilgisayarınız hiç açılmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri